På to hjul rundt Nordsjøen

Verdens lengste sykkelløype – The North Sea Cycle Route som går gjennom syv land – byr på 6.000 km attraksjoner og natur.

Naturen rundt Nordsjøkystene har stor spennvidde. Bildet er fra Sandwick, Shetland i Skottland.
Foto: Chris Heymans
Naturen rundt Nordsjøkystene har stor spennvidde. Bildet er fra Sandwick, Shetland i Skottland.
Foto: Chris Heymans Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Den norske etappen går langs Oslofjorden og følger deretter kyststripa opp til Haugesund. Naturen skifter fra flate kulturlandskap til ville fjellstrekninger langs sjøen. Men forut for norskeruta ligger mange mil sykkelvei.

Opplevelse

For tre år siden startet et samarbeid mellom fylkene i sju land langs Nordsjøen og turistorganisasjoner, veimyndigheter og transportører. Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, England og Skottland har samarbeidet om å lage en heidundrende sykkelløype med storby- og strandliv, natur- og kulturopplevelser. Femte mai åpnet sykkelruta offisielt i rådhuset i Hamburg, løypas største by.

- Dette er en sykkelrute som garanterer for kvalitet. Det er jo seks tusen kilometer med kystlandskap. Samtidig er informasjonen med detaljert guide for hele strekningen god, skryter Per Frøyland Pallesen, leder i North Sea Cycle Route i Norge.

Pallesen har ingen beregninger på hvor mange som vil kaste seg på sykkelen for å prøvekjøre den lange ruta eller hvordan inntjeningen for aktørene vil bli.

Store byer, små byer, heier, ville fjell og sjø - det er Nordsjøruta på pedaler.
Foto: Chirs Heymans
Store byer, små byer, heier, ville fjell og sjø - det er Nordsjøruta på pedaler.
Foto: Chirs Heymans Vis mer

- Dette er i først omgang et monitorprosjekt hvor vi vil kartlegge omfanget av bruken av en slik rute, sier Pallesen.

- Hvilken strekning byr på den mest spektakulære naturen?

- Rogaland, svarer Pallesen på kav rogalandsdialekt.

Han forteller at de sydlige strekningene på kontinentet er preget av kulturlandskaper og attraksjoner, mens det lengre nord er langt mer av naturopplevelser.

Fra nord til syd

Det er lagt opp til en nordlig og en sydlig rute. Den sydlige strekningen starter i Hamburg og går via Nederland og England opp til Aberdeen i Skottland. Nordlig rute starter i Hamburg og går via Danmark, Sverige og Norge og ender som den sydlige løypa opp i Skottland.

Mellom landene er det lagt opp fergeforbindelser. Det er mange muligheter for å plukke og velge biter fra rutenettverket. Klikk her for overblikk over rutenettet. Nordsjøruten vil inngå som en av tolv europeiske langdistanseruter i EuroVelo-nettverket, som er initiert av European Cyclists' Federation.Nordsjørutas egen hjemmeside, finner du her..

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.