På to hjul med Che

"Easy Rider møter Das Kapital," skriver The Times i sin omtale av boken. "En latinsk James Dean eller Jack Keruac", skriver Washington Post i sin. Vi snakker om Che Guevaras motorsykkeldagbok.

Sosialt engasjement og situasjonskomikk går hånd i hånd, i Ches reiseskildring.
Sosialt engasjement og situasjonskomikk går hånd i hånd, i Ches reiseskildring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1951 legger den da 23 år gamle medisinstudenten Ernesto Guevara de la Serna, bedre kjent som Che* Guevara ut på en motorsykkeltur fra Argentina til Venezuela. Alberto Granado er hans compañero på turen gjennom Chile, Peru, Colombia og endelig til Venezuela. I boken The Motorcycle Diaries. A Journey around South America (Orginial tittel: Notas de viaje) forteller han på brusende latinamerikansk maner fra den mer enn 4.000 kilometer lange reisen.

Nytt menneske

- Den personen som skrev disse notatene døde den dagen han kom tilbake til argentinsk jord. Den personen som omorganiserte og pusset på dem, meg, er ikke lenger meg, i hvert fall ikke den jeg var. Å vandre rundt i vårt Amerika med stor A, har forandret meg mere enn jeg først hadde trodd, skriver Che innledningsvis.

Det er en ung og valpete Che som bærer en spire av opprør i seg som legger ut:

- Vi fikk en verdig mottakelse av vår venn, og ikke en fullt så verdig en fra hans kone som så fare i vår resolutte bohemske stil, skriver han fra Necochea i Argentina.

Det er sannhet i hans oppsummering av reisestil: Venneparet kjører rundt på en falleferdig holk, uten penger og hiver seg ut på de eventyrene de kan: De sover ute, prøver seg som blindpassasjerer på lasteskute (Che prøver seg som vaskehjelp) og gjør forsøk på å forføre vertens kone. Men hjertet er hele tiden på riktig sted. I møtet med den latinamerikanske horisontløse fattigdommen, lar han seg opprøre.

- Til sist, det er hos mennesker hvis horisonten aldri rekker utover morgendagen, vi ser den grunnleggende tragedien, som innskrenker proletariatet verden over, skriver han i sine notater.

Road movie

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Den litterære road movien med Che er fornøyelig lesning: Full av humor og vidd beskriver han Sør-Amerika på godt og vondt – og unngår ikke å drive harselas med seg selv i de mest i ydmykende situasjoner. Fyren har åpenbart stor sans for situasjonskomikk. Boken tegner også et fint bilde av den unge mannen som senere slo ned den cubanske Batista-regjering og ble minister i Fidel Castros nye regjering.

Det er gitt ut flere bøker omkring revolusjonsheltens reiser. Etter å ha uteksaminert seg som lege i Argentina, lagger El Che i 1953 ut på sin andre ferd gjennom Sør-Amerika. Også fra denne reisen finnes det en dagbok, Bolivian Diary. 2001 kom boken Chasing Che hvor den amerikanske journalisten Patrick Symmes, følger Ches spor gjennom Sør-Amerika. Verken Bolivian Diary eller Chasing Che er oversatt til norsk.

The Motorcycle diaries. A Journey around South America ble oversatt til norsk av Kari Kemeny og utgitt på Cappelen forlag i 1995, men er utsolgt nå fra forlaget. Det er foreløpige ingen planer om nyutgivelser.

Che Guevara ble tatt av dage i 1967 i Vallegrande, Bolivia, etter ordre fra president Barrientos.

Bokfakta

Tittel: The Motorcycle Diaries. A Journey around South America
Forfatter: Che Guevara
Oversatt: Fra spansk til engelsk av Ann Wright
Utgivelsesår: 1996
Forlag: Fourth Estate, London
Pris: 98 kroner/Tanum

*= Che betyr kamerat/kompis i Argentina. I andre spansktalende land blir argentinere omtalt som ”Che.” Opprinnelsen til ordet er ikke helt sikker, men man antar det kan være et guaraní-indiansk ord som betyr ”min,” eller et mapuche-indiansk ord for ”mann.” Det kan også være et andalusisk utrykk.