På skattejakt i Stockholm

Stockholmshopping er mer enn NK og Åhlens. Ikke gå glipp av byens beste bruktbutikker.

Nytt undertøy, gammel hatt hos Katitzi. Vis mer

På skattejakt i Stockholm

  1. Stockholms beste bruktbutikker
Brukte underbukser luftes godt før de selges. Neida, de er selvsagt nye. Vis mer


Tradisjonelt betyr shopping i Stockholm å ta en rundtur på NK, svinge innom Åhlens City, rusle opp Drottninggatan, og kanskje titte innom de dyre designerbutikkene ved Sturaplan.

Det er klart at du må titte innom NK, som med sine flotte lokaler er en opplevelse i seg selv. Og har du penger å brenne skader det ikke å besøke designerbutikkene, heller. Men ikke kast bort hele turen på å tråkke opp og ned Drottninggatan. Her ligger det bare kjedelige kjedebutikker, og mange av dem er akkurat de samme som de vi har i Norge. Lindex, H&M, Din Sko, Indiska ... lyder det kjent?

For virkelig spennende shopping drar du heller til noen av Stockholms spreke bruktbutikker. Du finner dem over hele byen - det ligger til og med en i Drottninggatan, Sheena heter den.

Brukt og billig

Det er nesten litt flaks at vi kommer over Sheena. Vi subber oss oppover Drottninggatan, lei av hele handleplanen etter å ha gått forbi den ene kjedebutikken etter den andre med akkurat samme klær som hjemme. Da ser vi en butikk som skiller seg litt ut med mye merkelig krimskrams i butikkvinduet. Vi går inn, og ser straks skiltet med pilen som viser hvor skattene befinner seg. Ned en trang vindeltrapp finner vi bruktklæravdelingen til Sheena. Her står vintageskoene på rekke og rad og venter på å bli tatt med ut på dans. Kjolene fra 50-tallet vil gjerne svinge seg til dagens poplåter, og blondeneglisjeer lengter etter å hjelpe noen å sprite opp ekteskapet.

Det finnes ikke noe mer spennende butikker enn bruktbutikkene. Du går inn med åpent sinn og aner ikke hva du kan finne. Kanskje finner du den perfekte kjolen til sommerbryllupet, kanskje den kuleste slengbuksedressen som gjør deg til nattens danseløve på 70-tallsfesten, eller til og med en passe retrokul skjorte du kan ha for å friske opp jobbgarderoben?

Det som er dumt er selvsagt at du kanskje ikke finner noen ting, eller at du finner et plagg du elsker - men som dessverre ikke er i riktig størrelse. Uansett om du finner noe som fenger, er det morsomt å gå og lete.

>>Stockholms beste bruktbutikker

Litt høy "Kom, så maler vi en sang"-faktor på denne kjolen fra Myrorna. Vis mer


Å drukne i Myrorna

Like rundt hjørnet for Sheena, i Adolf Fredriks Kyrkogata, ligger en av den svenske frelsersarmeens butikker, Myrorna. Dette er akkurat samme konsept som de norske Fretexbutikkene. Her selges alt av brukte og avlagte klær, sko, serviser, møbler, pyntegjenstander osv. Førsteetasje er full av møbler, lamper, vaser, glass, smykkeskrin og annet til boligen, mens underetasjen er himmelen for jenter og gutter på jakt etter det helt spesielle plagget. Kjelleren er gedigen, med hundrevis av plagg. Vi er imponerte, særlig med tanke på at dette ikke engang er den største Myrornabutikken i byen. Den ligger i Tomtebogatan.

Det tar litt tid å lete gjennom alle stativene, og det kan være langt mellom godbitene, men det er noe av moroa. Herremin, for noen grusomme slalomdrakter de gikk med på 80-tallet. Pastellfargede, skinnende, og kanskje litt trange i baken - de er nesten så stygge at de er kule. En rask kikk gjennom stativene med gensere avslører at her har mang en hjemmestrikket julegave fra tanter og bestemødre havnet. Det de ikke vet ...

Finn kjolen med stor K i en av byens bruktbutikker. Vis mer


Eksklusive skatter

I bruktbutikkene på Kungsholmen er ståa en helt annen enn på Myrorna. 59 Vintage Store har en helt utrolig samling av vakre kjoler, kåper, dresser og brudekjoler. Her er det ikke vanskelig å finne festantrekket som blir lagt merke til. Vi skjønner ikke helt hvordan eier Anette Jigestam får tak i alle disse fine klærne.

- Jeg leter rundt på loppemarkeder, og så har jeg mange kunder som kommer hit med de avlagte klærne sine, sier hun.

På skohylla står det fire par aldeles griselekre høyhælte sko av merket Bruno Magli - en kjent italiensk skodesigner. Skoene er fra 70-tallet, men ser flunkende nye ut.

- De har tilhørt en av mine gode kunder. Hun kommer stadig innom med de lekreste ting, og alt er veldig pent brukt, sier Jigestam.

Kanskje ikke det tøffeste snittet, men med en søm her, og en søm der har denne kjolen fra Myrorna potensiale. Vis mer


Desverre får ikke jeg presset føttene mine inn i sko størrelse 36, men shoppingkompanjongen min, Johanna, er heldig - de knallgrønne silkesandalene med kilehæl sitter som støpt på foten hennes. Og 200 kroner for ekte vintage designersko er ikke akkurat så ille. Definitivt dagens beste kjøp.

I bruktbutikken Katitzi er stilen en helt annen. Her selger søstrene Anna og Karin både nytt, gammelt, og omsydde bruktklær, eller thirdhand (tredjehånds) klær, som de ofte kalles. Butikken er full av spennende ting - bittesmå babushcadukker, brosjer, selskapssko, vesker, undertøy, olabukser ... En fin t-skjorte blir min for 80 svenske kroner. Går det virkelig an å leve av dette når klærne er så billige?

- Det er ikke så lett, vi får ikke tatt ut mye i lønn eller reist noe særlig på ferie, men det er dette vi har lyst til å gjøre, sier Karin.

Og det bør alle som liker bruktklær være glad for. I Stockholms bruktbutikker har du sjansen til å finne noe helt unikt. I tillegg er mange av plaggene latterlig billige. Og som om ikke det var nok kan det nevnes at det er bedre for miljøet å kjøpe brukt enn nytt. Det var tre gode grunner på en gang. Husk det neste gang du reiser til Stockholm.

>>Stockholms beste bruktbutikker

Mer fra Stockholm:

Storbyguide: Stockholm
Bildespesial: Skjønne Stockholm
Gratis og billig i Stockholm
Storby for småfolk