På seiltur i ukjent farvann

Madeleine Josephine Selvig dro på seiltur i Sør-Amerika. Det gikk ikke helt knirkefritt.

«Jeg våknet til høye skrik.Madeleine J. Selvig »


Madeleine Josephine Selvig (21) seilte oppover Sør-Amerikas østkyst vinteren 2007/2008. Hun og de to seilkameratene begynte i Buenos Aires i Argentina, og hadde kommet til Uruguay uten de store problemene. Men så snudde flaksen. Mannskapet ble satt i skipsarrest i rikmannsbyen Punta del Este.

- Vi var på vei fra Montevideo, hovedstaden og hovedhavnen i Uruguay, til La Paloma. Vi håpet å være fremme innen 24 timer, vi dro opp ankeret og begynte å seile. Fort merket vi at vinden jobbet imot oss. Vi måtte ankre opp i nærmeste by, sier Madeleine.

De ankret opp i byen Punta del Este, som ligger øst for Montevideo. Punta del Este er rikmannsstrøket i Uruguay. Madeleine J. Selvig forteller at stedet minner henne om California - stedet er fullt av de vakre og rike.

- To av oss våknet neste dag med høye skrik fra tredjemann på båten. Jolla vår var borte. Det viste seg at kystvakten hadde tatt den. Kapteinen på båten ble tatt inn på kontoret og fikk represalier.

Hun forteller at de fikk kjeft fordi de ikke hadde sagt ifra at de hadde ankret opp i Punta del Este. Helikoptre og letemannskap hadde lett etter dem hele natten. Selv om de lå rett utenfor kystvakten sitt hus.

- Vi kontaktet det norske konsulatet, men de var ikke til hjelp. Det endte opp med at vi måtte betale for hver natt vi lå der, og det steg med 1.000 uruguanske pesetas hver natt. Vi hadde ikke råd til å ligge der, selv om vi var værfaste. Sluttsummen kom på 4.000 norske kroner.

Pengene skulle dekke tilbakekjøp av jolla deres, kostnadene for å sende ut et helikopter og i tillegg hadde de lagt båten deres i skipsarrest.

Turen gikk til disse stedene, i denne rekkefølgen.
Argentina : Buenos Aires, San Isidro.
Uruguay: Montevideo, Piriapolis, Punta del Este, La Paloma.
Brasil: Florianopolis, Santa Catarina State, Itajai, Porto Belo, Paranagua, Foz de Iguacu.
Argentina: Garganta del Diablo.
Paraguay: Cidad del Este.
Brasil: Haipu Dam - Paean River, Parana region, Santos, Ihla Behla, Parati, Angra Dos Reis, Ihla Grande, Rio de Janeiro, Cabo Frio, Buzios, Vitoria, Porto Seguro, Salvador da Bahia.

Se bilder fra turen her:

Foz de Iguacu i Brasil. Foto: Madeleine J. Selvig
Lagoa Azul Foto: Madeleine J. Selvig
Lopes Mendez har rykter for å være en av Brasils vakreste strender. Foto: Madeleine J. Selvig
Cabo Frio, Brasil. Foto: Madeleine J. SelvigFra landkrabbe til sjøulk

Madeleine har noen tips som kan hjelpe DinSides lesere ved en eventuell langtur:

God reiseforsikring

- Det er viktig å ha god reiseforsikring. Jeg ble plutselig veldig dårlig, hadde høy feber og var helt borte. Jeg vet fortsatt ikke hva som feilte meg, sier hun.

Mannskapet måtte da snu båten og kjøre inn til land. Der fant de et privat sykehus. Sykehuset ringte reiseforsikringsselskapet hennes og hun ble tatt inn med en gang.

- Hadde jeg ikke hatt en god reiseforsikring kunne ting ha gått mye verre. De kommunale sykehusene er ofte veldig dårlige, og private sykehus tar deg ikke inn hvis du ikke er forsikret. Det inntrykket fikk iallefall jeg.

Madeleine reiste med Gouda-reiseforsikring. På hjemmesidene lover selskapet å hjelpe deg til alle døgnets tider, over hele verden. Det gjorde de også, men så kostet reiseforsikringen hennes ca. 10.000 kroner for et halvt år.

- Det er greit å føle seg trygg på tur. Jeg valgte den største reiseforsikringen for å få best mulig hjelp i tilfelle noe skulle skje, sier hun.

Slik svindler vi på reiseforsikringen

Pyntefri ferie

Siden de reiste i begynnelsen av desember, kom jul og nyttår fort. Det var tid for å pynte seg litt ekstra. Madeleine hadde med seg en stor sminkepung, flere høyhælte sko og litt for mange kjoler. Noe hun ikke benyttet seg mye av under turen.

- Jeg pyntet meg sjelden. Ikke engang på julaften pyntet jeg meg. Det var fordi vi følte oss dårlige. Men på nyttårsaften tok jeg på meg kjole og sko. For å komme meg i land måtte jeg kaste de høyhælte skoene over først. De traff en stolpe og datt ut i vannet. Jeg gikk like så greit i land barbeint, sier hun.

Dagen etter klarte de å fiske opp skoene. Men pågrunn av overnatting i saltvann, ble de nødt til å kaste skoene i søpla. De hadde mugnet bort.

Stort sett trenger du ikke et lager av penklær, men dette kommer selvfølgelig helt an på turen.

Hva bør du pakke? Sjekk saken: Smarte pakkeråd

Ha med en båtvant

Det er viktig å ha med minst én som er vant med båt når du legger ut på lengre turer.

- En kveld, mens alle hadde omgangssyken, reiste det seg sju meter høye bølger langs båtripa. Det utviklet seg til storm, sier Madeleine.

Mannskapet måtte være årvåkne og byttet på styringen av båten. Mens en kastet opp eller satt på do måtte en annen styre båten. Det ble dårlig med søvn på mannskapet den kvelden.

- I tillegg begynte båten vår å lekke og motoren stoppet flere ganger. Jeg synes det var godt å vite at vi hadde en som var vant med slikt og hadde nødløsninger til vi fikk ankret opp, sier hun.

Et godt tips er å ha med seg hermetikkmat ombord tilfelle kjøleskapet slutter å fungere.

Her har vi listet det viktigste du må tenke på før du reiser, med råd fra Madeleine J. Selvig.

Før du reiser:

  • Vaksiner deg mot eventuelle sykdommer før avreise.
  • Ta kopier av kart, pass, vaksinekort, verdipapirer og eventuelt billetter. Det er i tillegg smart å ha en kopi av samtlige på e-post. Dette i tilfelle du skulle miste noen papirer, eller bli frarøvet noen. Skal du på seiltur er det smart å laminere disse kopiene.
  • Sørg for å ha en god reiseforsikring som dekker hele reiseperioden og alle landene du skal innom. Slik velger du reiseforsikring
  • Antidiarétabletter, sjøsyketabletter og hodepinetabletter er lurt å ha med. Ha også et lite førstehjelpsskrin i bakhånd.
  • Sørg for å få med deg dollar og euro i kontanter. Det er ikke alle steder i verden som har banker.
  • Sørg for å kjøpe inn myggnetting og myggolje. Myggen stikker kraftig utover kvelden og natten, og i enkelte land finnes malariamygg.
  • Pakk med antibakteriell håndrens
  • Lurt til toalettmappen - solkrem og aftersun, babywipes/intimservietter (det er ikke alltid du har tilgang på rent vann), og jenter, ta med hårkur, som gir fuktighet til håret og beskytter det bedre mot sol og saltvann.
  • Et annet godt tips er å ha med en del lesestoff, det er ofte det blir mye dødtid på lange reiser.

Les også: Eventyrere i Karibia - på seiltur med småbarn