På ramma i sommer?

Du trenger ikke være ekstremsportutøver for å prøve deg på downhill-sykling i sommer. Nå åpner flere norske skianlegg for tohjulsutfor for både ferskiser og råtasser.

På ramma i sommer?

  1. Sykkelbakker i Norge


Skiheisene står ikke lenger stille utenom skisesongen. For noen år siden ble de fleste norske skianlegg stengt når snøen gikk, men nå åpnes stadig flere heiser for de som er på jakt etter helårig spenning i alpinbakkene.

Foto: Ulf Olofsson
Foto: Ulf Olofsson Vis mer


For alle

Det er downhill biking som er den nye fartsfylte trenden. Her i Norge er det forholdsvis nytt å suse nedover slalombakker på to hjul, men har du tatt T-banen til Holmenkollen eller Fløybanen i Bergen de siste somrene, kan det hende du har sett de gjørmete barskingene som tar banen til topps. Ikledd vide sykkelshortser, hjelm, beskyttelsesutstyr og et heldempet sykkelmonster, ser de ikke ut som Hvermannsen som er ute med sin kombi- eller DBS-tråkker.

Du trenger likevel ikke være narkoman på adrenalin for å ha det moro med sykkel i slalombakken, mener redaktør i magasinet Terrengsykkel, Trond Vidar Storhaug Olsen.

- Flere av løypene som har fått en ansiktsløftning eller er nye av året, setter stor fokus på å tilrettelegge for de som ikke har så mye erfaring med terrengsykling. Fine doseringer og enkle hopp gjør at alle kan ha det gøy. Det har også blitt lagt opp alternative ruter rundt de mer kritiske delene av løypene. Selvsagt finnes det tøffere løyper for de som har mer erfaring.

Så utforsykling er ikke bare fritt fall med sykkel, men hvor finner du de beste bakkene til å prøve ut moroa?

Hafjell og Geilo best


- De to fremste områdene på heisbasert downhill i Norge er helt klart Hafjell og Geilo. Her er det fine bakker egnet for sykkel. Det er viktig at bakkene ikke er for bratte, da får du alt for høy fart. For de litt mer erfarne, så har vi i Norge en helt unik og eksotisk mulighet i Narvik. Her går heistrekket helt til klokken ett om natten. Du kan sykle downhill i midnattssolen i noe av verdens vakreste natur, forteller Storhaug Olsen.

Foto: Are Tallak
Foto: Are Tallak Vis mer


Hvis du velger å se nærmere på den tøffe sykkelgrenen, så vil du fort finne ut at en krank ikke bare er en krank. Det er lett å bli litt forvirret i fagspråk, utstyr og løypebetegnelser. Vi fikk Trond Vidar Storhaug Olsen til å forklare litt hvordan de forskjellige løypene arter seg, og hva du trenger av utstyr får å ikke tråkke feil i starten.

Varierende løyper

- En downhill løype er som en utforløype også for sykler. En 4x løype er en bred løype beregnet på fire utøvre som kjører samtidig. Disse løypene kan du gjerne kjøre uten for mye erfaring. En slopestyle løype er en krevende løype med store hopp og utfordringer, og er gjerne litt vel hårete for de fleste. En single track løype er en smalere sti, men ofte snille løyper beregnet på de fleste. Du finner også andre mer familieorienterte varianter av disse løypene enkelte steder.

Foto: Skeikampen.no
Foto: Skeikampen.no Vis mer


Utstyr viktig

- Når det gjelder utstyr, så er det nødvendig med en offroad-sykkel for å begi deg ut i løypene. Det er viktig å ha en litt kraftigere sykkel når farten øker og du blir bedre. Det er vanskelig å beregne hva en vanlig offroader tåler i downhill, så spesiallagede sykler er å anbefale. Det blir jo litt feil om du stiller opp i Super G med langrennsski. En tommelfingerregel er at sykkelen burte koste mellom 10.000 og 15.000 kroner hvis du skal ha god kvalitet.

I tillegg til en sykkel beregnet til bruken, er sikkerhetsutstyr selvsagt veldig viktig, forklarer sykkelguruen.

DinSide Reise har laget en oversikt over de stedene du kan hive deg på ramma og prøve tohjulsutfor i sommer.

>> Her finner du noen av de beste heisopererte sykkeløypene

Relaterte artikler:

Sommerski - alltid på skjær
Sprek sommer- sykkelferier