På kafé i luften

Vi har sjekket hvor mye det koster å spise og drikke på flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: På kafé i luften

På kafé i luften

  1. Her er prisene på flymat


Det var en gang da flymat pleide å være inkludert i flybilletten. Men det er ikke vanlig lenger. Nå må du som oftest betale for mat og drikke når du kommer om bord på flyet. Og har du ansvaret for en stor familie på tur, kan du ende opp med å betale mange hundre kroner for at familien skal få i seg litt næring.

DinSide har sjekket hva flymaten til forskjellige flyselskap koster.

>>Se oversikten her!

La oss bruke et faktisk eksempel fra en ferietur journalistens familie var på for noen uker siden. To voksne og to barn reiste med SAS Braathens til Grand Canaria. De kjøpte seg én matmeny hver (med bl.a. sandwich, yoghurt). I tillegg kjøpte de hver sin drikke, samt to små pakker med kjeks. Totalt kostet maten 640 kroner tur/retur.

Forskjellige ordninger

SAS Braathens og Norwegian er eksempeler på selskaper der du kjøper mat etter at du kommer deg om bord på flyet, og ikke kan bestille på forhånd. Men de forskjellige flyselskapene har forskjellige flymatordninger.

Med Mytravel Airlines, som turoperatørene Ving og Saga er tilknyttet, kan du bestille mat samtidig som du bestiller flybillett. Prisen er 120 kroner tur/retur per person, men det inkluderer ikke drikkevarer. TUIfly Nordic, som tar seg av Star Tours sydenfarere, har den samme ordningen. Her ligger prisen på 130 kroner tur/retur, og halv pris for barn.

>>Vi guider deg gjennom flymatjungelen her!

Fortsatt er det noen flyselskaper som inkluderer mat og drikke i flybillettprisen på enkelte eller alle sine ruter. Reiser du for eksempel med British Airways eller Lufthansa trenger du ikke å bla fram lommeboken dersom du vil slukke tørsten eller ha deg en matbit om bord på flyet.

image: På kafé i luften


Valutatrøbbel

Dessverre tegner ikke en slik prisoversikt hele bildet av hvor dyrt det egentlig kan bli å kjøpe mat på flyet. Har du ikke flyselskapets foretrukne valuta, så kan du ende opp å betale mye mer enn det du egentlig skal.

For eksempel foretrekker Ryanair at du har med deg euro eller pund på flyet. Har du ikke disse valutaene med deg på flyet, skal det gå greit å bruke norske kroner også. Men vær på vakt: Du kan ende med å få en råhøy valutakurs, når flyvertinnene oversetter utenlandsk valuta til norske kroner. Da kan det hende du må betale mye mer enn det varen egentlig skulle ha kostet deg. Det fikk en av DinSides reisejournalister erfare for en liten stund tilbake.

I vår prissammenlikning har vi valgt å oversette prisene til norske kroner etter dagens kurs (1 Euro = 8,265 NOK per 27. september). Vær likevel obs på at disse prisene kan vise seg å være høyere om bord på flyet.

Flymatdatabase

Har du lyst til å vite mer om hva de forskjellige flyselskapene serverer? Det finnes faktisk en egen side på nettet der du kan se bilder og lese vurderinger av flymat fra hundrevis av flyselskaper.

Faksimile: AirlineMeals.net
Faksimile: AirlineMeals.net Vis mer


Nettsiden AirlineMeals.net ble startet av en nederlender i 30-årene. Han hadde en kjæreste i Tyrkia, og reiste naturlig nok mye fram og tilbake mellom de to landene. Han begynte å ta bilder av flymaten han fikk servert på turene, og etter å ha samlet opp en liten database av matbilder bestemte han seg for å publisere dem på nettet.

Databasen er nå blitt betydelig større, og drøyt 4,5 millioner mennesker har vært innom den uvanlige internettsiden. Også norske reisende har lagt inn bilder av maten fra sine turer.

Her er nettsiden AirlineMeals

>>Les mer om den spesielle siden her

(artikkel fra DinSide Reise, august 2002).

>>Dette tilbyr flyselskapene av mat på flyet. Og så mye koster det

Les også:

 Foto: Ryanair
Foto: Ryanair Vis mer


Ryanair - stjeler fra passasjerer

Hold godt på lommeboken din når du flyr med Ryanair - følger du ikke med, så lopper selskapet deg i lufta. Juli 2006

image: På kafé i luften


På nett med flymat

Skal du ut å reise og lurer på hva du kan forvente deg av flymaten? Sjekk nettstedet AirlineMeals.net – her er anmeldelser av mat fra mer enn 100 flyselskaper verden over. August 2002

image: På kafé i luften


Mat etter klasse

SAS Braathens har fra november delt sin servering på utenlandsruter etter klasse. Lignende systemer finnes hos de største europeiske selskapene. November 2004