På jobb med laptop og koffert

Paragliding i Tyrol en helg, Formel 1 i England neste helg og Barcelona som hjemmeadresse. Vi treffer skribenten som har verden som nedslagfelt.

PÅ JOBB MED PAULSEN I TYROL: - Man blir litt nervøs när man skal springe rett ut stupet fra 2.200 meter... Man fortsetter ä springe i luften som en annen Donald Duck, og det ser jo helt spedalsk ut, sier Anne Katrine Paulsen.
Foto: Sigve Aspelund
PÅ JOBB MED PAULSEN I TYROL: - Man blir litt nervøs när man skal springe rett ut stupet fra 2.200 meter... Man fortsetter ä springe i luften som en annen Donald Duck, og det ser jo helt spedalsk ut, sier Anne Katrine Paulsen.
Foto: Sigve Aspelund Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- En vanlig arbeidsdag for meg? Jeg spretter opp kl 12 om formiddagen og så ser hva som skjer, he, he, sier frilansskribenten Anne Katrine Paulsen til DinSide Reise på telefonen fra Barcelona hvor hun for tiden er bosatt.

Anne Katrine Paulsen har de siste årene levert stoff til ELLE, ELLE Interiør, Maison, Tique, Reisefeber.no og Dagbladet Magasinet. Temaene spenner over reise, mat og arkitektur.

Kontaktpleie

- Etter å ha drukket kaffe, går det mye tid på å organisere og pleie kontaktnett og samarbeidspartnere, forteller Paulsen.

Paulsens kontaktnett består av blant samarbeidspartnere fra reiselivsbransjen. Hun vil imidlertid ikke ut med hvem eller hvordan samarbeidet med disse forgår.

- Det jeg gjør er at jeg tar utgangspunkt i en reise til et sted hvor jeg har lyst å dra. Jeg lanserer ideen for oppdragsgiverne mine, og de har ofte høy toleranse for oppleggene mine. Senere reiser jeg en del, ofte langhelger og korte uker.

Det har blitt mye reisevirksomhet på Paulsen siden hun startet opp som journalist for ca fem år siden.

- For litt siden var jeg i Tyrol på paragliding, og i neste uke skal jeg til Sicilia og Elba i Italia. Senere skal jeg til England på Formel 1 og det blir litt sånn action, ler hun høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barcelona

- Jeg har gått tekstforfatterlinjen på Westerdals. Jeg ville jobbe med reklame, men har jobbet med TV i mange år. Da ELLE kom på norsk ville jeg prøve meg som skribent og sendte inn en artikkel. Daværende redaktør likte det jeg skrev og så fikk jeg fire tette oppdrag. Det var skummelt for jeg hadde aldri skrevet en artikkel før, forteller Paulsen.

Hun ble senere fast ansatt som journalist med fagområde mat og reiser. Der ble hun i vel ett år.

- Da var jeg klar for å gjøre noe nytt. Jeg har selv valgt å dreie artiklene mer og mer inn på reiser, sier hun.

Nå bor Paulsen i Barcelona.

- Jeg flyttet til Barcelona. Fant ut at jeg kan gjøre det samme her som hjemme og så er det mye varmere her, he, he, ler Paulsen.

- Er dette noe du kan leve av?

- Jeg lever av virksomheten, men er ingen rik pike. Men jeg er ikke i den situasjonene at jeg behøver å løpe rundt å pushe artiklene mine. De kommer i stand i samarbeid med magasinene på forhånd, sier Paulsen..

Talent

FRA SOUKEN I TUNIS: - Om man leter etter et aber med jobben, er det i mine øyne at man er pä jobb 24/7. Og det betyr jo ogsä at man er sammen med en fotograf døgnet rundt fra 4-14 dager. Det kan være anstrengende, forteller reiseskribent Anne K. Paulsen. 
Foto: Mette Randem
FRA SOUKEN I TUNIS: - Om man leter etter et aber med jobben, er det i mine øyne at man er pä jobb 24/7. Og det betyr jo ogsä at man er sammen med en fotograf døgnet rundt fra 4-14 dager. Det kan være anstrengende, forteller reiseskribent Anne K. Paulsen.
Foto: Mette Randem Vis mer

Det er en fornøyd Anne Katrine Paulsen vi snakker med på mobiltelefonen.

- Jeg elsker jobben min, jeg elsker å skrive. For meg er det aldri noe problem å sette seg ned å skrive om formiddagen, sier hun blidt.

Klokken er da nærmere elleve og hun drikker dagens første kaffe. Mange vil nok strekke seg langt for å ha en tilnærmet lik livssituasjon. Kan en få en kremjobb som dette ved å utdanne seg eller bør en ha et visst talent?

- En bør først og fremst like å skrive, ha fortellerglede og evne til å få leserne til å drømme. Reiseerfaring er også viktig. En bør kunne vite noe om det en ser og kunne sammenligne. Teft for hva folk liker å lese er også viktig. Jeg kaller virksomheten infotainment, sier Paulsen.

Et lite tips på veien til den som fantaserer om et fartsfylt liv som skribent, har den energiske damen også.

- En stimulerer skriveegenskapene ved å lese det andre skriver. Jeg leser masse reiselitteratur og kan anbefale blant annet Traveller Tales Guides - Love & Romance, true stories of passion on the road. Et tips for reiseskribenter er Lonely Planet Unpacked Disaster Travel Storys hvor andre skribentene forteller om alt som gikk galt på reiseoppdraget. En kjenner jo igjen historiene da... Men det viktigste er å ha kontakt med folk fremfor bøker når en skal ut å reise.

  • Klar for en karriere med koffert og laptop innen media – vi forteller deg hvordan du får jobben.
  • De norske reiselivsjournalistene har den siste tiden blitt kritisert for sine arbeidsmetoder og for å benytte seg av sponsede reiser. 32 journalister har derfor gått sammen og dannet Norske Reiselivsjournalister. Sammenslutningen vil utarbeide etiske kjøreregler for journalister som jobber med reiselivsjournalistikk.

    Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.