På flyfri ferie

Her er forslag til ferier der du ikke trenger vinger.

Du MÅ ikke fly for å komme deg til sommerparadiset. Her fra Orresanden på Jæren. Foto: Stine Okkelmo
Du MÅ ikke fly for å komme deg til sommerparadiset. Her fra Orresanden på Jæren. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Det er ikke godt å si hvor lenge vulkanen på Island vil fortsette å ha utbrudd. Dermed er det umulig å si når flytrafikken vil kunne gå som normalt igjen. Er vi riktig uheldige, våkner Eyjafjallajökuls nabovulkan, Katla, som er mye større. Da kan vi risikere at askeskyer stanser normal flytrafikk i måneder, kanskje til og med år, fremover.

Vi har blitt godt vant med å bruke fly når vi skal ut og reise. Mens nordmenn på 50-tallet reiste på ferie med bil og telt, er det i dag omtrent gitt at når vi skal på ferie, da skal vi bruke fly som transportmiddel.

Rammet av askekaos? Dette har du krav på

Men hva gjør vi dersom dette ikke går? Her er fem forslag til flyfrie ferier:

Danmarkstur med ferge

Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru.
Sommeraften ved Skagens strand. Kunstneren og hans hustru. Vis mer


Alle nordmenn vet at det er dejlig å være norsk i Danmark. Og til Danmark kommer du deg uten fly. Det er bare å pakke bilen full av unger og bagasje, og kjøre til nærmeste fergehavn. Skal du gjøre som veldig mange andre nordmenn, så leier du et sommerhus på Jylland, og besøker familiemagneter som Legoland og Aalborg og Den gamle by.

Andre klassikere er Skagen, Og selvsagt København. Skal jentegjengen på tur, så kanskje kurbadet på Læsø er tingen? Er det gutta som skal ut og reise, så er kanskje en sykkeltur fra bryggeri til bryggeri på Fyn noe? Glem heller ikke at Århus er en minimetropol med topp shopping, kulturtilbud og uteliv. Mer inspirasjon til danmarksturen finner du hos Visit Denmark.

Dette er Danmarks beste strender

DFDS Seaways seiler fra Oslo til København. Stena Line seiler fra Oslo til Fredrikshavn. ColorLine har en hurtigferger som seiler fra Larvik til Hirtshals, og fra Kristiansand til Hirtshals. Fjordline seiler mellom Bergen og Hirtshals og Stavanger og Hirtshals.

Ta til Sverige

Snygg sommar i Stockholm i år? Foto: Stine Okkelmo
Snygg sommar i Stockholm i år? Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Hos naboen i øst kan du komme deg med bil, buss, tog eller båt (det går en hurtigferge fra Sandefjord til Strömstad). Og her får du mer for pengene enn i Danmark, siden den svenske kronen er mye svakere enn den danske. (Se hvilke andre land som er gunstige for ferieøkonomien her.) Så, da er det bare å velge mellom skjærgårdsferie på Sveriges vestkyst (er du båtvant, kan du jo leie båt og seile nedover), å leie en sommarstuga ved en av de vakre svenske innsjøene, en tur til Göteborg og Liseberg, eller en storbyferie i Sommer-Stockholm. Mer inspirasjon finner du hos Visit Sweden

Dette er Sveriges beste strender

Se Lofoten fra Hurtigruten i sommer. Foto: Hurtigruten
Se Lofoten fra Hurtigruten i sommer. Foto: Hurtigruten Vis mer
Fjellferie i Norge krever ikke fly. Bo på samme turisthytte hele tiden, så slipper du gå med tung sekk. Foto: Stine Okkelmo
Fjellferie i Norge krever ikke fly. Bo på samme turisthytte hele tiden, så slipper du gå med tung sekk. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
På sørvestlandet venter blant annet Preikestolen på deg. Foto: Stine Okkelmo
På sørvestlandet venter blant annet Preikestolen på deg. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hurtigrutetur

Har du i mange år tenkt at du burde tatt deg en tur med Hurtigruten? Realiser drømmen i år. Husk at du ikke trenger være med hele veien, du kan hoppe på og av der det passer deg. Det går også an å ta med bilen ombord på Hurtigruten. Da kan du kombinere bilferie med båtferie. Du kan ta en aldri så liten hurtigrutetur på sparket - du sjekker bare restplassiden til Hurtigruten, www.velgogseil.no, og finner en strekning og avgang som passer deg.

På fjellferie

Du blir like sommerbrun av å ligge og sole deg utenfor en turisthytte oppe i fjellet som på stranda i Spania, dersom sommerværet slår til. En billig ferieform er det også. Over hele landet har Turistforeningen hytter der du kan bo for en billig penge. Dersom hytte til hytte-tur høres slitsomt ut, så velger du heller å bo fast på en av de større betjente hyttene og gå dagsturer herfra, eller rett og slett bare slenge deg i lyngen og tygge på et strå. Du vil bli overrasket over hvor høy standard det er på maten på slike hytter - og ja, du får vin og øl her, også. Les mer om Turistforeningens hytter her.

Se sørvestlandet

Norgesferie med bil er en sikker vinner dersom det skulle vise seg at flyene ikke går som normalt i sommer. Vi kunne anbefalt at du dro til fjordene på Vestlandet, selvsagt, men mange har sikkert allerede sett dem. Så hva med å ta en tur til Sørvestlandet? Der venter Stavanger med sin flotte brygge, koselige brosteinsgater og mange gode restauranter. Du svinger selvsagt innom Preikestolhytta for å se den tøffe arkitekturen, og tar deg en tur opp til Preikestolen - et must, og slett ikke så skummelt som du kanskje tror (men hold deg unna kanten hvis du har høydeskrekk). Ble du ivrig på spektakulære fjellturer, drar du videre innomver Lysefjorden og går inn til Kjeragbolten. Når du først er på denne kanten av landet, må du kjøre langs Nordsjøvegen, og få med deg det flotte landskapet på Jæren, og de vakre strendene. Mer inspirasjon om ferien på Sørvestlandet finner du hos Region Stavanger.