På fire hjul i USA

Hvem drømmer vel ikke om å gjøre USA på hjul? Vi har laget en bruksanvisning til hvordan du kommer deg fra drøm til highway.

Nostalgiske USA.
Nostalgiske USA.Vis mer

Vidstrakte sletter, hav, fjell, ørken, elver, småbyer og verdensmetropoler. USA er sammensatt og spennende, og mange er de som drømmer om å utforske landet. Vi har funnet tre ruter som krysser landet.
Les om nostalgiruten Route 66, om den sørlige og solfylte veien eller den nordlige kyst-til-kyst-ruten.

Felles for alle tre ruter er store avstander. Planlegg og provianter nøye i forkant. Husk ekstrakanner med bensin.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kjøp bilen!

Kjøpe og selge bil til den store Amerikaturen? Skal du bruke mer enn fjorten dager på ferden, er det verdt å vurdere å kjøpe egen bil. Reiser du med flere, blir ikke prisen avskrekkende all den tid biler så vel som bensin er billigere i USA. Ved reisens slutt selger du bilen. En rimelig bil kan du få for hundre dollar og oppover, men vi anbefaler å spytte inn litt ekstra for sikkerhet og komfort. For 3500 dollar får du for eksempel en relativt ny og helt grei Honda Civic.

Enkelte hevder at det er billigst å gjøre bilinnkjøpet på vestkysten eller i større byer. Lokalkjente DinSide har snakket med forteller at dette ikke alltid er riktig. Det er ikke noe som tilsier at det er billigere i Los Angeles enn i New York. Tvert i mot, det er ofte dyrere i de store byene, men igjen er utvalget bedre. Dermed blir sjansene for å gjøre et kupp større. Dersom du smeller til på en bruktbil av årgangsmodell, er det en god idè å ha NAF-medlemsskap. NAFs amerikanske søsterorganisasjon, AAA, vil da bistå deg dersom doningen svikter.

Både nostalgi og storbyliv opplever du på kontinentskryssingen.
Både nostalgi og storbyliv opplever du på kontinentskryssingen. Vis mer

Leie?

Å leie bil er slett ikke et fryktelig dyrt alternativ dersom du ikke har mye tid på deg. For 125 dollar per uke får du en grei bil, men den er da uten forsikring. Det kan være greit å forhåndsbestille slik at du unngår overraskelser i form av uforutsette utgifter som for eksempel skatter. Likevel er det penger å spare på å sjekke og vurdere priser ved ankomst. Sjekk alltid hva som er inkludert i prisen, og hvilke tilleggsforsikringer som gjelder. Vær oppmerksom på at det finnes restriksjoner på hvor du kan reise med bilen. Likeledes gjelder ikke forsikringen alle steder.

Før du overtar bilen fra bilutleieselskapet bør du gå over bilen sammen med firmaet. Sjekk og noter riper, renhold og eventuelle andre mangler. Da er du bedre sikret mot å bli pådyttet ansvaret for gamle riper i lakken. Til sist: Unngå biler merket med bilutleie-skilt. Med klistremerker som reklamerer for leiebilselskapet oser du naiv turist og blir et fristende bytte for kriminelle.

På budsjett

Dårlig råd behøver ikke sette en stopper for reiseplanene. Leiebilselskapene har tidvis biler som skal flyttes fra ett sted til et annet. Da er det mulig for den kjørelystne å få kjøre en bil for noen få dollar dagen fra ett sted til et annet. Sjekk med utleieselskapene. Det hender at bilutleieselskaper annonserer etter bilførere på ungdomsherberger og andre steder der budsjettreisende ferdes. Amerikanske campingplasser er billige og gode. AAA hjelper også til med planlegging og har oversikt over hvilke overnattingsmuligheter som finnes.

Cabriolet?

Å frese på landeveien i cabriolet er sexy, men kanskje ikke særlig praktisk. Sommerstid omgjøres den til stekeovn. Da er det mer viktig å ha et godt kjøleanlegg. De fleste amerikanske biler er utstyrt med dette. Vær oppmerksom på at bilene har automatgir.

Forsikring

Reis ikke på bilferie i USA uten forsikring. Sjekk dekningen av dine egne forsikringer før du dra. NAF anbefaler to typer forsikringer:

  1. Loss Damage Waiver (LDW): Kollisjone og tyveriskadedekning. Med denne forsikringen unngår du som regel den høye egenandelen ved skade eller tap av bil.. Denne betales med et beløp per dag.
  2. Supplemetary Liability Insurance (SLI), også kalt Additoinal Liability Insurance, som er en utvidet ansvarsforsikring. Denne forsikringen dekker ansvarsskader hvis du kjører på noe eller noen.

Personal Accident Insurance, personlig ulykkesforsikring som dekker skade på sjåfør og familiemedlemmer, og Personal Effect Coverage som dekker skade eller tap av eiendeler, bør du også vurdere.

NAF har laget en brosjyre om bilferie i USA som tar for seg forsikring, leiebil, motorsykkel og trafikk-kultur. Last den ned eller bestill den her.

Hvordan komme seg på veien?

Nordmannsreiser syr sammen bilferieturer i USA. Turoperatøren har laget flere typer pakker som inkluderer flyreise, guide for hvordan gå frem, og hotellovernatting i tomannsrom. Leiebil er ikke inkludert. Route 66 koster kr 11.200. Les mer om Nordmanns-reiser som også er åpne for at reisende vever inn sine egne ønsker. Florida rundt koster eksempelvis fra kr 8.000.

Ut på tur?

Lyst på et lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.