På cruiser'n?

Stadig flere nordmenn velger cruise. Her er selskapene og prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våkn opp til en ny havn med nye dufter og nye opplevelser, hver dag i hele ferien, med alt av mat, underholdning, aktiviteter og benyttelse av fasiliteter om bord inkludert i cruiseprisen.

- Det finnes et cruise for alle

- Gamle myter om cruise er mer eller mindre begravet nå, i dag finnes det cruise for alle aldersgrupper og i alle prisklasser, sier markedsansvarlig i VIA Ferieverden Cruisespesialisten AS, Kristoffer Sandnes.

Cruisespesialisten er, som navnet tilsier, spesialiserte på cruise og har jobbet med dette markedet i 14 år. De selger cruise med mange store og "mindre" rederier.

- Det er bare å konstatere at cruisesalget har hatt et enormt oppsving de siste årene. Flere og flere har oppdaget fordelen med denne ferieformen, og at det kan være et prisgunstig alternativ i forhold til eksemplevis charterreiser. Over tid vil nok enda flere vurdere cruise som et reelt alternativ til charter, tror Sandnes.

- Antallet norske gjester har økt jevnt de siste årene, med en økning på rundt 70 prosent i 2006, i forhold til 2005, sier Andrea Elsner i Norwegian Cruise Lines.

- Sist gang cruise var så etterspurt som nå, var på 80-tallet, med høy champagnefaktor og jappetid, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson. Nå er det ganske høy champagnefaktor, om enn ikke jappetid, men vi ser at cruisesalget øker hvert eneste år, fortsetter informasjonssjefen.

Star Tour et et av flere norske charterselskaper som også selger cruise i tillegg og gjerne i kombinasjon med de tradisjonelle charterreisene deres.

Bølgesurfbasseng på Freedom of the Seas.
Bølgesurfbasseng på Freedom of the Seas. Vis mer


Mest pop

Middelhavet og Karibia er de mest populære cruisedestinasjonene.

- Den mest populære destinasjonen for de norske gjestene, var Middelhavet (2006-tall, red. anm.), forteller Elsner i Norwegian Cruise Line. Blant disse gjestene, valgte tre fjerdedeler 7-dagerscruiset fra Barcelona til vestre Middelhavet med båten Norwegian Jewel. I 2008 vil en likende rute bli tilbudt ombord vårt nyeste skip, Norwegian Gem. Cruisene til Karibia kom på andreplass, etterfulgt av Hawaii på tredje, forsetter Elsner.

- Om vinteren er Karibia mest pop fra Norge; dette er den ultimate drømmen med de hviteste strendene og de lengste palmene. Om sommeren er det Middelhavet som er mest populært. Det følger litt reisemøsteret ellers, sier Petersson i Star Tour.

Tilbyderne

Tradisjonelt sett har Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean vært storselgerne hva gjelder cruise på det norske markedet. Nå kommer det italienske rederiet MSC etter, og det finnes også flere andre cruiserederier å velge i, om du ønsker deg en cruiseferie. Noen av charterselskapene selger også cruisepakker, da i samarbeide med disse kjente rederiene - og gjerne kombinert med en uke på et av charterselskpets øvrige destinasjoner. Det er også muligheter til å dra på billigcruise, som tilbudt av easyCruise.

Her er noen cruisemuligheter:

(Husk at transport til og fra avgangs- og ankomsthavn tilkommer.)

Norwegian Cruise Line

Internasjonalt cruiseselskap som omfatter merkene NCL Freestyle Cruising, NCL America og Orient Lines. Disse har til sammen 14 skip i trafikk og har 150 havner på sin cruiseliste, fra Middelhavet og Nord-Europa til Karibia, Hawaii, Alaska og Sør-Amerika. Freestyle cruising er et konsept som dette selskapet innførte for noen år tilbake, hvor de tar bort de tradisjonelle cruiserammene, og tilbyr mer frihet, fleksibilitet og valgmuligheter om bord. For eksempel er de tradisjonelle fastsatte spisetidene fjernet, og gjestene kan eksempelvis spise middag når de måtte ønske, mellom klokken 17.30 og midnatt. Og det er valgfritt å kle seg opp til middag, men det er enkelte restauranter som er forbeholdt disse, og andre som kan tilby mat for de som ikke orker å ta på finstasen hver kveld ...

Priseksempel Karibia: 679 euro (5.240 kroner) per person i lugar med havutsikt, om bord Norwegian Dawn. 7 dager. Avreisehavn er Miami, og cruiset går innom Dominikanske republikk og De britiske jomfruøyene.

På nett: ncl-freestylecruising.eu

Royal Caribbean

Royal Caribbean Cruises Ltd. er et verdensomspennende cruiseselskap som eier og driver Royal Caribbean International og Celebrity Cruises. Har 29 skip og tilbyr cruise til over 160 storbyer og øyer verden over.

Priseksempel Karibia: Fra 5.210 kroner per person for 7 dager i dobbeltlugar om bord Freedom of the Seas. Går fra Miami til Puerto Rico, St. Thomas og St. Marteen.

Vikinger stormet cruiseskip - se video og bilder fra Jewel of the Seas

Vi har vært om bord på Freedom of the Seas. Se BILDESPESIAL her.

Se vår reportasje fra Celebrity Cruises' Constellation

På nett: royalcaribbean.no

Royal Caribbeans skip Constellation. Foto: Inga Holst
Royal Caribbeans skip Constellation. Foto: Inga Holst Vis mer


MSC Lirica.
MSC Lirica. Vis mer


MSC Cruises

Italiensk rederi som etter iherdig satsning i Skandinavia, selger godt på det norske markedet. De har 5 skip, og kan således ikke måle seg med de største rederiene med tanke på antall båter, men står seg altså godt med tanke på antall norske passasjerer. De ekspanderer og utvider flåten med ett skip hvert år frem til 2009. Star Tour selger reiser med blant annet MSC - de satser spesielt på barnefamilier, med barneklubber, barnepass mm. De seiler i Sør-Amerika, Karibia, Svartehavet, Middelhavet, Nord-Europa og Kanariøyene.

Priseksempel Karibia: 9.760 kroner per person for 8-dagers cruise og lugar med havutsikt, med avreise fra Florida.

På nett: msccruises.com

Princess Cruises

Dette rederier har også endel norske gjester. Det har totalt 15 skip, hvorav de fleste er bygget de siste fire årene. Skipene har 90 ulike reiseruter, og har rundt 270 havner på sine reiseruter. De seiler i Karibia, Canada og New England, Alaska, Riviera Maya, Sør–Amerika, Afrika, Amazonas, Panamakanalen, Australia, New Zealand, Kina, Østen, Stillehavet, Hawaii, Europa, Middelhavet, Skandinavia og Baltikum.

Priseksempel Karibia: Fra 649 dollar (3.486 norske kroner) per person for 7-dagerscruise i vestre Karibia, med avgang Fort Lauderdale, Florida. Havutsikt.

På nett: princess.com

Bølgesurfbasseng på Freedom of the Seas.
Bølgesurfbasseng på Freedom of the Seas. Vis mer


Celebrity Cruises

Europeisk stil med høy standard. Lavt aktivitetsnivå, med tilbud til barnefamilier. Kom på 5. plass på listen med verdens beste cruiseselskap i leserkåringen til Conde Nast Traveler for 2007. Rederiet har skip i tre forskjellige klasser, alt etter hva du måtte foretrekke; millenniumklassen, centuryklassen og horizonklassen. Millennium er det beste av det beste, horizon mer intim og century sånn midt i mellom. Rederiet har totalt 9 skip som seiler i Alaska, Bermuda, Bahamas, Canada, Karibia, Europa, Nord-Europa, Galapagos, Mexico, Panamakanalen og Sør Amerika.

Priseksempel Karibia: Spesialtilbud på 5-dagers cruise i vestre Karibia, med avgang Miami, Florida. 3.190 kroner per person i lugar med havutsikt.

På nett: celebritycruises.com

Crystal Cruises

Dette cruiseselskapet er verdens aller beste, ifølge leserkåringen hos magasinet Conde Nast Traveler. Her finnes det kun utvendige lugarer, og de fleste med balkong, så her er du garantert havutsikt. Heleid av verdens største shippingfirma, Nippon Yusen Kaisha (NYK). Crystal Cruises' flåte består av kun to luksusskip, men det hindrer ikke selskapet i å være så populært. Seiler over nær sagt hele verden.

Priseksempel Karibia: Spesialtilbud 7-dagers jazzcruise i Karibia, med avgang Miami: fra 1.645 dollar per person (8.840 norske kroner).

På nett: crystalcruises.com

Chartercruise

Både charterselskapene Ving og Star Tour selger cruisereiser, gjerne i kombinasjon med reiser til sine øvrige charterreisemål. Star Tour selger cruiseopplevelser med rederiene Royal Caribbean, MSC og Star Cruises både i Middelhavet og Asia, mens Ving Reiser selger cruisereiser kun fra Mallorca, med rederiet Ocean Village Holidays - med slagordet the cruise for people who don't do cruises.

Hurtigruten

De holder seg for det meste i den norske vannpytten, men ettersom vi nå engang er norske, må vi nesten ta de med. De cruiser opp og ned langs norskekysten hele året, og av og til tar de en avstikker veldig langt unna. Opplevelsesreisende med god tid og mye ferie til overs, kan bli med Hurtigruten på et 65-dagers cruise fra Arktis til Antarktis. Billigste mulighet med utvendig lugar, er 84.200 kroner.