På toppen av globusen hentes de reisende med et MI8 helikopter
På toppen av globusen hentes de reisende med et MI8 helikopterVis mer

På charter til Nordpolen!

Du behøver ikke å ha helse som en maratonløper, ei heller ha flere ekspedisjoner bak deg. Nå er det åpnet for polturer for menigmann, og har du rundt 100.000 kroner til overs er du med!

Polfarer og eventyreren Børge Ousland er på hugget. I april skal han og polkompanjong Inge Solheim ha med seg ti eventyrlystne reisefeller til klodens nordlige toppunkt. Åtte av de ti plassene er allerede solgt, og Ousland tror ikke det blir noe problem å fylle årets kvote.

- Vi har ikke gått ut og annonsert denne turen utover at den er nevnt på mine nettsider. De fleste som har meldt seg på har tatt kontakt med meg etter at de fikk høre om turen gjennom de som var med i fjor, sier Ousland.

Lei av sydenferien?

Det er altså andre gang Ousland tar med seg uerfarne ekspedisjonsmedlemmer. I fjor var det hovedsakelig venner og kjente, i år er gruppen mer variert. Men hvilke typer mennesker er det som blir med på en slik tur?

- Det er eventyrere, av samme typen som oss. Det er folk med trang til utfordringer og lyst til å bryte grenser. Heldigvis er det ikke alle som lar seg tilfredstille med en vanlig sydenreise, bedyrer Ousland.

Behøver ikke bli dyrt

Lave priser på chartring av fly og utstyr i Russland, samt logistikken med utreise derifra gjør det mulig å arrangere turer til en overkommelig pris. Sant overkommelig og overkommelig: Med en prislapp på 100.000 kroner er vel det en sannhet med modifikasjoner.

- De fleste som er med på turen får dekket store deler av reisekostnadene sine ved hjelp av sponsing. Det er mange bedrifter som betaler godt for å få sitt flagg plantet på polpunktet, poengterer Ousland.

Ikke kun for supermenn

Du behøver ikke være stålmann for å henge med i sporet. Totalt skal 110 kilometer tilbakelegges over seks til åtte dager. Dette gir dagsetapper på mellom åtte og ni timer. Det som trengs av mat og utstyr trekker du selv i en pulk, som omtrentlig vil ha en totalvekt på 35 kilo.

Perfekte forhold på vei mot nordpolen.
Perfekte forhold på vei mot nordpolen. Vis mer

- Man behøver ikke å løpe en maraton hver dag for å være med, men et visst grunnlag er å foretrekke da man får større utbytte av turen. Seighet er viktig. De som har gått en del på fjellet eller på ski er man som regel godt rustet for en slik tur, sier Ousland.

Polfareren har en advarsel å komme med: Man kan bli bitt av den såkalte polarbasillen, som Ousland selv beskriver som en uhelbredelig og livslang lidelse. Vel reflektert i hva som visstnok skal ha vært Nansens siste ord: Lenger og lenger mot Nord.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.