Øyhopping på Nordvestlandet

En guide til sensommerferie på Nord-Vestlandets perlerad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Fiske og annen industri er fortsatt viktigere enn turisme på kystens utposter. Her fra Harøy.
Fiske og annen industri er fortsatt viktigere enn turisme på kystens utposter. Her fra Harøy. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Som perler på en lang snor ligger øyene mellom to av de røffeste havstykkene i Norge. Et ypperlig sted for en øyhoppende sensomerferie.

Fra Molde til Ålesund

Du kan legge ruten over Nordøyane fra Molde til Ålesund. Fra Rosenes by kjører eller sykler du til fergeleiene som bringer deg ut til to svært forskjellige øyer. Fra Hollingen, cirka to mil fra byen går ferge til Aukra. Eventuelt kan du hoppe på en ferge til Otterøya noen kilometer tidligere, i Mordalsvågen.

 • Slik reiser du mellom øyene i Møre og Romsdal.

 • Se bildene fra Nordøyane
 • Otterøya
  Bratt og steil øy med både fjell og fjord. Via broer og moloer henger den sammen med mindre øyer som til sammen utgjør kommunen Midsund. Her er det mulig å overnatte på hytter og camping. Videre fra Otterøya går det ferge inn til Brattvåg på fastlandet, hvor du kan legge ferden videre til Ålesund. Du kan også ta ferge videre ut i havet til Harøy eller Fjørtoft (se omtale lenger ned i teksten).

 • Midsund kommune på nett
 • Aukra
  Kun få minutter med ferge fra fastlandet ligger Aukra - eller Gossen som øya gjerne kalles lokalt. En paddeflat øy (maks 99 meter over havet) dominert av myrlandskap og rene strender omgitt av klart hav. Her er også en egen flystripe som ble bygget under krigen. Den blir nå benyttet av den lokale flyklubben, blant annet til modellflygning og fallskjermhopping. Eget hotell og flere andre overnattingsmuligheter med feriehus og hytter finnes på Aukra. Øya innbyr til lette sykkelturer, og en mils vei fremme er det nye fergemuligheter på Småge. Herfra kan du ta ferge både til Finnøy, Sandøy, Orten og Ona.

 • Aukra kommune på nett.

  Ona
  Ona er kanskje det mest kjente utfartsmålet i sommermånedene. Med ca. 60 bofaste er denne fyrøya aller ytterst i havgapet et malerisk reisemål. Her finner du keramikkprodusenter, landhandel og postkontor. Det er også mulig å overnatte i utleiehus, rorbuer og enkeltrom.

  Orten
  Lenger inne i fjorden ligger Orten. Her bor i underkant av 20 mennesker. Det er funnet spor etter mennesker helt tilbake til eldre steinalder (8-4.000 år f.kr.) er. Orten er ikke stedet du velger for overnatting i området, men det forhindrer ikke at du kan legge turen innom på veien sydover i øygruppen.

  Sandøy
  Øya har gitt navn til kommunen, selv om kommunesenteret befinner seg på Harøy. Her er det ca. 70 innbyggere og overnattingsmuligheter på pensjonat og utleiehytter og hus. Rundt øya er det vanskelige farvann, og mang en båt har forlist her. Det betyr flotte dykkerforhold for den som lar seg lokke av verden under vann.

  Restaurant, pub og overnatting i Finnøy Sjøhus.
  Restaurant, pub og overnatting i Finnøy Sjøhus. Vis mer

  Finnøy
  Hovedforbindelsen fra Aukra går til Finnøy som henger sammen Harøy, kommunesenteret i Sandøy kommune, med en smal molo. Finnøy er liten, kun 0,7 kvadratkilometer stor. Likevel finner du her et restaurert sjøhus, Finnøy Havstuer, med restaurant, pub og flotte overnattingsmuligheter.

  Harøy
  Over moloen kommer du deg inn til Harøy. Ferskeste attraksjon er de fem vindmøllene som du finner på yttersiden. Skjærgården rundt Finnøy og Harøy innbyr til spennende turer med småbåt, og rundt øyene er det fine strender og berg der du kan jakte på vrakgods fra storhavet. Fra Harøy kan du reise direkte med ferge til Brattvåg på fastlandet, eller du ta turen innom naboøya Fjørtoft med ferge eller hurtigbåt. Hurtigbåten går videre til Ålesund.

  Øyene Ona, Orten, Sandøy, Finnøy og Harøy hører alle til Sandøy kommune:

 • Sandøy kommune på nett
 • Fjørtoft
  På Fjørtoft i Haram kommune bor i underkant av 300 mennesker. Du kan leie ferieleiligheter på Nordøytunet og i restaurerte naust. Rundt øya er det ni kilometer med vei som er velegnet til sykkelturer. Har du spesielle interesser i stein, hevdes det at Fjørtoft er verdenskjent blant geologer på grunn av mikrodiamanter som ble funnet i bergartene her i 1993. Fra Fjørtoft kan du ta bilferge direkte til Brattvåg, eller hurtigbåt videre syd i øyriket.

  Videre mot Ålesund
  Hurtigbåten går innom flere av øyene mellom Fjørtoft og Ålesund, som Haramsøy, Løvsøy, Store Kalvøy og Valderøy. Herfra er det også samband til Ålesunds flyplass på øya Vigra. Det fines flere bomuligheter også på disse øyene. Fra Haramsøya og Løvsøya går det dessuten ferge til Skjeltene på fastlandet.

 • Haram kommune på nett
 • Turen avslutter du for eksempel med fly fra Vigra, aller helst etter et opphold i jugendbyen Ålesund.

  Tilbake til hovedartikkelen.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!