Øyhopping på Helgelandskysten

Du har tusenvis av øyer å velge mellom, på øyhopping langs Helgelandskysten. Her er noen av perlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Torghatten utenfor Brønnøysund. Hullet gjennom fjellet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 15-20 meter bredt. Foto: Kristin Sørdal
Torghatten utenfor Brønnøysund. Hullet gjennom fjellet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 15-20 meter bredt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Avgang fra Stokkvågen.
Avgang fra Stokkvågen. Vis mer

Helgelandskysten strekker seg fra fylkesgrensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag i sør til Salten og Saltfjellet i Nord. Av de mest kjente attraksjonene langs denne kyststrekningen er De syv søstre rett sør for Sandnessjøen, og Torghatten litt sør for Brønnøysund. Men det finnes flere fantastiske perler å utforske på denne øyrike kyststrekningen.

Nordlandsekspressen og Helgelandske lokalruter

Et godt utgangspunkt for øyloffing langs Helglandskysten er Nordlandsekspressen i regi av Ofoten og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS). Hurtigbåten trafikkerer strekningen Bodø-Sandnessjøen-Bodø med daglige avganger. Den stopper både på øyene og på fastlandet, og korresponderer dessuten godt med de øvrige lokalbåtene som trafikkerer strekningene mellom fastlandet og øyene på Helgelandskysten. Helgelandske står for mye av denne trafikken.

Et godt tips for øyloffingen, er å ta med sykkel på turen. Slik kommer du deg mer omkring på de forskjellige øyene, da det kan være langt å gå – og dårlig med kollektivtrafikk …

Myken

Med utgangspunkt i Bodø, lar vi første stopp være Myken og Myken fyr. Dette er et lite øysamfunn litt nord for polarsirkelen, sør-øst for Ørnes. Myken er en øygruppe bestående av flere øyer, hvorav kun hovedøya er bebodd. Anløpstidspunktene til Myken gjør at du overnatte der, men det er greit med en god unnskyldning for en natt på Myken fyr. Fyret har fire dobbeltrom, og avhengig av hvilken avtale du har med vertskapet, kan du ordne det meste selv – eller de kan ordne mat for deg. Myken fyr ligger på en liten øy utenfor selve hovedøya, så du må regne med en liten båttur for å komme ut dit. Båt får du lånt på hovedøya.

Du kommer deg til Myken med hurtigbåten MS Rødøyløven, i regi av OVDS. Dersom du kommer nordfra med hurtigbåten fra Bodø, kan du bytte båt enten på Vågåholmen eller Tonnes. Båtene korresponderer best med Nordlandsekspressen med bytte på Tonnes, og derfra tar det 2 timer til Myken. Ruteopplysninger fås ved henvendelse til OVDS eller turistinformasjonen i Meløy.

Sanna i Træna, sett fra Husøya.
Sanna i Træna, sett fra Husøya. Vis mer

Træna

Sør for Myken, og bare litt sør for Polarsirkelen, ligger øygruppen Træna. Nest etter Røst er dette Nordlands minste kommune, og det er den ytterste øykommunen på Helgeland. Dette er en fantastisk øygruppe med flotte fjellformasjoner som kan sees langt unna – og som selvsagt er fantastiske utkikkspunkt over den vakre Helgelandskysten. Det er rundt 500 fastboende i Træna kommune – de fleste er bosatt på Husøya – som hurtigbåten ankommer.

Den største attraksjonen i Træna er nok Kirkehellaren på øya Sanna. Dette er den største og flotteste av flere huler – eller hellarer - som er funnet på øya. I Kirkehellaren har man funnet spor etter bosetting fra yngre steinalder, bronsealder og jernalder. Sent på 1930-tallet fant man 33 skjelett i østre del av Kirkehellaren, ved det som kalles alteret. Kirkehellaren er 32 meter høy, 45 meter dyp og 20 meter bred – og er et ganske fantastisk skue.

Sanna er bare 3 kvadratkilometer, men har flere fjell – det høyeste er Trænstaven med 338 meters høyde. Du kan klatre opp til Saufjellet ved slepe deg opp langs en wire, eller du kan gå gjennom den mørklagte tunnelen laget av militæret – som har en stasjon der. Tunnelen er nokså bratt og bekmørk, så det er tilrådelig å ha med en lommelykt. Selv om turen opp kan synes slitsom, er utsikten fra toppen mer enn belønning god nok. Fra toppen av fjellene har du fantastisk utsikt over øyene innenfor – og ser du mot vest er England neste stopp.

Sanna ligger 10 minutter med båt fra Husøya, og selv om det strengt tatt går lokalbåt ut dit, oppfordres du ikke til å ta rutetidene for gitt. Det er bedre å ordne transport ut til Sanna selv, ved å henvende deg til overnattingsstedene på Husøya for hjelp. Det er en del fiskere som gjerne skysser deg over og henter deg på avtalt tidspunkt.

Du kommer deg til Træna med hurtigbåt fra Sandnessjøen, Nesna eller Stokkvågen. Fra Sandnessjøen tar turen 2 timer og 40 minutter. Dersom du kommer fra Myken, kan du ta båten videre til Træna fra Tonnes. Det er daglige avganger ut til Træna, med unntak av søndager. Strekningen trafikkeres av Helgelandske. For ruteopplysninger, kontakt Helgelandske eller turistinformasjonen i Sandnessjøen.

Velkommen til øyhopping langs Helgelandskysten!
Velkommen til øyhopping langs Helgelandskysten! Vis mer

Lovund

Lovund ligger litt sør for Træna, i Lurøy kommune. Øyas største attraksjon er fuglefjellet Lundeura, hvor lundefugler kommer for å hekke. Dette er på siden av Lovundfjellet, som rager 619 meter over havet. Det er tursti rundt øya, og opp til fjellet – hvor du blir belønnet med utsikt over Træna, Tomma, De syv søstre – og enda mer.

Lovund er et lite samfunn med driftige mennesker. Her drives det lakseoppdrett, og man har øvrige bedrifter som gjør alt, fra slakting, pakking, pallesnekring – og utenlandseksport.

Dersom du kommer fra Træna, kan du ta hurtigbåten mot Sandnessjøen og hoppe av på Lovund. Dette er en halv times båttur fra Træna. Dersom du kommer fra fastlandet, kan du ta båten fra Sandnessjøen, Nesna eller Stokkvågen. Dette er samme båt som går til Træna, så for ruteopplysninger kan du kontakte Helgelandske eller Turistinformasjonen Sandnessjøen.

Dønna

Dønna ligger i Dønna kommune, som består av cirka 3.000 øyer. Befolkningen er fordelt på øyene Dønna, Løkta og Vandve. Dønna er kjent for sitt rike naturliv – fra holmer og klipper til viker og bukter. Dønna er også kjent for sin rike bestand av havørn. Du kan leie båt på Dønna og padle rundt blant alle små øyene og holmene rundt hovedøyene – og her er det ingen umulighet å finne en egen, øde øy. Det går rutebåter mellom øyene Dønna- Vandve og Dønna-Løkta.

Mest kjente attraksjoner i denne øykommunen er fjellformasjonen Dønnamannen og Dønnesfjell. Dønnesfjell ligger nord på Dønna, mens Dønnamannen ligger i sør. Det er merket tursti opp til Dønnamannen, på 828 meters høyde. Til Dønnesfjell kan du velge natursti eller bilvei opp til toppen på 127 meter over havet. Fra toppen av fjellet har du fantastisk utsikt over hele Helgelandskysten – på en fin dag, vel å merke.

På Dønna finner du også fruktbarhetssymbolet Dønna Fallosen som ligger på gravhaugen på Glein. Gravhaugene og fallosen stammer fra rundt 300-600 e.Kr., og fallosen rager 89 centimeter over bakken. Etter et 162-årig opphold på Historisk Museum i Bergen, ble den i 1993 fraktet tilbake til hjemstedet.

Du kan kommer deg til Dønna med ferge eller hurtigbåt fra Sandnessjøen. Turen tar cirka 25 minutter, og det er 12-14 anløp på Dønna per dag. Du kan også ta ferge til Herøy og kjøre over til Dønna derfra. Hurtigbåten fra Bodø, Nordlandsekspressen, anløper også Dønna. Det er Helgelandske som trafikkerer strekningen Sandnessjøen-Dønna. For ruteopplysninger, kontakt Helgelandske. For annen informasjon om Dønna, kontakt turistinformasjonen i Sandnessjøen, eller den lokale turistinformasjonen på Dønna.

 • Her kan du se Helgelandskysten i bilder.
 • Ruteopplysninger/informasjon:

  OVDS, tlf: 75 77 24 10
  Helgelandske, tlf: 75 06 41 00
  Nordland Reiseliv as, tlf: 75 54 52 00
  Meløy Turistkontor: 75 75 48 88
  Turistinformasjon Sandnessjøen, tlf: 75 04 25 80
  Turistinformasjon Dønna: 75 05 46 08

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!