Øyets lyst

Mest fotografert av de greske øyene er definitivt Santorini. Vi guider deg til noen av de flotteste severdighetene.

Vulkanske Santorini er den desidert mest fotograferte øya i hele Hellas.
Vulkanske Santorini er den desidert mest fotograferte øya i hele Hellas. Vis mer
Den ser neste ut som den er laget av sukkertøy, denne kirken fra det sydlige Rhodos. Foto: Karoline Brubæk
Den ser neste ut som den er laget av sukkertøy, denne kirken fra det sydlige Rhodos. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Det er mye å se i Hellas. Gammel stein i alle arkeologiske fasonger finner du nesten overalt. Og minst like eksotisk for oss nordboere er den spesielle arkitekturen som finnes på mange av øyene. Vi tar en liten rundtur som kan glede både øyne og fotografiapparatet.

1: Santorini

Santorini ligger midt i smørøyet i Kykladene og er et ypperlig utgangspunkt for øyloffing. Det er ikke uten grunn at denne øya er av Hellas og til og med Middelhavets mest fotograferte. Her bør selv den dårligste fotograf greie å finne motiver til skrytealbumet hjemme. Santorini, eller Thira som den offisielt heter, er definitivt den mest spektakulære av de greske øyene. En gang en vulkan som blåste seg selv i lufta (omkring 1500 år f.kr). Nå ligger hovedstaden Thira på kraterkanten med uforlignelig utsikt over havet. Et må-se reisemål i Hellas - det synes tydeligvis alle. For her er det fullt!

Vil du se hva våre lesere syns om Santorini som reisemål. Sjekk karakterene i Reiseguiden.

2: Rhodos

Øya med det dårlige ryktet. Langt unna Athen ligger Rhodos som den største øya av Dodekanesene. Turisthordene holder hus i nord, og dominerer alt liv fullstendig. Men likevel er gamlebyen med sitt store festningsanlegg verdt et besøk når du er i Rhodos By. Og så legger du straks i vei sydover på øya for å la deg overraske av deilige Lindos med Kykladisk sjarme. Syd for denne populære byen finner du et helt annet Rhodos med nesten urørt natur, fantastiske strender og fotogene kloster og landsbyer. En rundtur i bil er den perfekte måten å se denne utskjelte øya på.

Flere lesere har gitt karakterer til Rhodos i vår reiseguide. Se her.

3: Karpathos

I kvinnenes by - Olympia - kler de seg fortsatt på tradisjonelt vis.
I kvinnenes by - Olympia - kler de seg fortsatt på tradisjonelt vis. Vis mer


Helt for seg selv ligger denne øya mellom Rhodos og Kreta i et slags ingenmannsland. Og Karpathos er noe for seg selv. Likevel er det faktisk en del turister som finner veien hit. Aller mest spesielt her er byen Olympos - kvinnenes by og regnet som en av Hellas mest særegne byer. Med egne normer og regler er dette et samfunn som ikke ligner noe du kjenner. Her kler de seg i fargerike drakter, kvinnene styrer det meste, sønn arver far og datter arver mor. Verdt et besøk, selv om den ligger lite tilgjengelig nord på øya.

Se i Reiseguiden for å finne hva leserne syns om Karpathos.