Øyene i nord

Sporadene ligger nord for Aten, og i nord-øst ligger øygruppen som kalles de nord-østre egeeiske øyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Badenymfer på Skiathos. Foto: Robin Strand
Badenymfer på Skiathos. Foto: Robin Strand Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skiathos er Sporadenes party-øy, og kan i tillegg skryte av mer enn 60 strender. Øya er nok ikke så eksklusiv som den en gang var, men fortsatt kan du se luksusbåter ankret opp i de mange badebuktene.

Skopelos ligger like ved Skiathos, men virker likevel milevis unna. Byene er vakre og fredelige, og masseturismen har ikke tatt det samme tak på denne øya som på naboen i vest. Fine badebukter av varierende slag.

Alonissos ligger øst for Skopelos, og er et enda roligere sted å besøke. Fra havnebyen Patitiri kan du ta badebåter ut til ytterst forskjellige strender. Her er også Hellas' eneste marine nasjonalpark, opprettet for å verne den meget truede munkeselen. Regn imidlertid ikke med å få se en av de få dyrene, de er nemlig ytterst sky. Rent vann og relativt få sandstrender gjør området til et supert sted for snorkling.

Nordøstre egeeiske øyer

Samos er filosofen Pythagoras fødested, og kan vise til mange severdigheter selv om adkomsten rundt på øya ikke er av de beste. Vil du ta deg frem til de fleste avkroker, satser du på jeep eller apostlenes hester. Få med deg Efpalineio Orygma, en kilometerlang akvedukt som regnes som en av de fremste ingeniørbragdene i sin tid (bygget mellom 529 og 524 f.kr.). Akvedukten ble brukt til vannforsyning av Samos by helt til ut på 1900-tallet.

Chios er av mange regnet som en av de vakreste øyene i Egeerhavet. I sør dominerer klippene, og i nordvest finner du sandstrendene. Vest for Chios by kan du beundre noen av landets vakreste mosaikker fra den bysantinske perioden, i klosteret Néa Moní. Unikt for øya er også de såkalte mastikslandsbyene i sør. De er oppkalt etter produksjonen av mastiks, en harpiks som tidligere ble brukt både i kosmetikk, maling og medisin, men som i dag benyttes i tyggegummi, likør og tannkrem.

Naturlig badekulp på Thassos. Foto: Bjørn Bergskaug
Naturlig badekulp på Thassos. Foto: Bjørn Bergskaug Vis mer

Thassos besøker du på grunn av natur og strender. Øyas marmor sørger for lyse sandstrender. Foruten strendene bør du få med deg antikke Thassos by, som ble grunnlagt 600 f.kr. Øya har vært bebodd siden steinalderen, og ligger lengst mot nord av de 29 øyene vi beskriver her.

Lesvos er en relativt stor øy like ved Tyrkias kyster. Om homsene velger seg Mykonos, drar lesbene gjerne til Lesvos. Dette er også fødestedet til Sapfo (cirka 615 til 562 f.kr.), som regnes som en av de fineste dikterne fra oldtiden, og som også er kjent som den første litterære lesben. Av spesielle attraksjoner på Lesvos finner du blant annet en forsteinet skog. Vil du se deg om, anbefales leiebil eller motorsykkel.

  • Videre til neste øygruppe
  • Tilbake til innledningen