Overlevelsesguide til fornøyelsesparken

Her er oppskriften på hvordan å overleve fornøyelsesparken med ungene.

For foreldre kan det være et sant mareritt å holde tritt med et overivrig avkom på åtte år som på sedvanlig vis er på en skikkelig adrenalintrip inne i en fornøyelsespark. Du som forelder må selvsagt stille opp som "wingman" på alle turer, og du må også stå i alle køer for å kjøpe det poden vil ha.

Dette er mer enn nok til å ta knekken på selv Klabb og Babb, og før du vet ord at det spilles "Gammel Jegermarsj" i hodet ditt i form av lett tinitus på grunn av mas, spjåk og leven.

Hvordan skal du overleve en slik "fornøyelse"? Mange vil nok heller kalle det en fordøyelsespark. For klarer magen din seg igjennom en slik dag, er du nærmest overmenneskelig.

Ta disse tipsene til etterretning og du kan være sikker på å overleve dagen:

Ville du gitt denne jenta mer sukkerspinn?
Ville du gitt denne jenta mer sukkerspinn? Vis mer


1) Køer


Disse kommer til å ta livet av deg. Korsryggen og føttene vil bli såre og stive av all ventingen, så gjøre livet ditt enklere ved å sky disse som pesten:

 • Bestill billetter online der det er mulig. Da har du sluppet unna dagens første kø.
 • Ha med niste, for selv om parkene har matboder betyr dette også enda en kø mindre å stivne i.
 • Ikke dra på en typisk utfartsdag. Ta fri fra klokken 13.00 på en fredag og ha parken for deg selv. Da er den nærmest køfri.
 • Skulle du allikevel måtte dra i "rushen", sørg for å velge de største og mest populære attrakasjonene først. Mest sannsynlig mindre folk, og du er også langt mer opplagt.
 • 2) Penger

  Parkene kan koste deg en formue. Hvordan kan du spare inn litt her og litt der?

 • Bestill online. Mange steder, spesielt i utlandet, gir deg gode rabatter dersom du bestiller på nett.
 • Dra et sted de har både park og badeland. Kjøper du todagerskort får du to halve dager i parken og to halve ved poolen. Todagerskort er ofte billigere enn dagspass.
 • Planlegger du å dra hit flere ganger BØR du sjekke hva sesongkortet koster. Dette kan du spare mye penger på, fremfor å betale full pris hver gang.
 • 3) Pass på formen

  Hva du enn gjør når du skal i en slik park, sørg for all del å være i toppform. Ellers kan det bli et sant mareritt.

 • Ikke drikk dagen i forveien. Å være fyllesjuk når du skal tilbringe flere timer i en slik park, er ikke særlig lurt.
 • Sørg for å være uthvilt.
 • Velg riktig sko og klær. Er du usikker på været, ta med ryggsekk. Barna kan til og med ha sin egen sekk, og det at DU må være den som står igjen for å passe på sekkene når barna kjører, kan redde deg fra mange turer i berg- og dalbanen.
 • Er du riktig smart velger dere å ta spisepause på den tiden da parkene er på sitt fulleste og køene på sitt lengste på attraksjonene. Da er naturlig nok matkøene kortere.
 • Pass på hva du spiser i parken i tilfelle du må trå til på noen av attraksjonene. Løkpølsa med ekstra topping og cola gjør deg ikke godt fem minutter før man skal i loopen.

  Sats på å ta med noen venner av barna, så slipper DU å kjøre denne flere ganger etter hverandre.
  Sats på å ta med noen venner av barna, så slipper DU å kjøre denne flere ganger etter hverandre. Vis mer


  4) Ta noen kostbare veier unna

  Noen ganger kan det være like greit å investere litt penger i velvære. Dette kan VIRKELIG komme deg til gode.

 • Inviter med en venn av poden slik at DU er unnlatt å måtte henge med på alle turene.
 • Lever ungene hos besteforeldrene og betal gildet. I mange tilfeller skal du ikke se bort i fra at besteforeldrene spytter i noen kroner selv også.
 • I mange parker i utlandet, USA spesielt, kan du betale ekstraavgift på inngangen din å få ekstra fordeler i køsystemet, slik at du rett og slett slipper å stå i kø.

  5) Ikke tenk valuta for penga

  Ærlig talt, du drar ikke på en park for å få valuta for penga. Her skal ungene ha det moro, og har du litt is i magen kan dette bli moro for deg også.

 • Planlegg, men IKKE overplanlegg. Ikke tenk at dere må igjennom alle attraksjonene for at ungene skal få oppleve alt. Vil ungene kjøre en attraksjon syv ganger, BØR du la dem gjøre det. Da har de det moro, du kan slappe av på en benk og du får valuta for penga ved at ungene trives.
 • Sjekk gjerne på forhånd hvilke attraksjoner barna kan kjøre. Her er det stort sett høyderegler som avgjør om de kan kjøre og ikke alder. Sjekker du på forhånd kan du unngå ubehagelig overraskelser når lille Ronny Rønner ikke får kjøre loopen fordi han er fem centimeter for kort.

  Norske fornøyelsesparker/dyreparker
  Tusenfryd
  Sommarland i Bø
  Dyreparken i Kristiansand
  Hunderfossen Familiepark

  Skandinaviske fornøyelsesparker/dyreparker
  Bonbonland, Danmark
  Tivoli, Danmark
  Legoland, Danmark
  Liseberg, Sverige
  Astrid Lindgrens Värd, Sverige
  Borås Djurpark, Sverige