Overlevelsesguide til bilferien

Er det langt igjen nå? Jeg må tisse! Jeg er tørst, jeg er sulten, jeg kjeder meg...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Har du barn og bil, er dette sikkert velkjente strofer. Lange, stillesittende bilturer kan tære på tålmodigheten til små turister, og gjøre ferien til et stressende mareritt i stedet for en avslappende drøm.

Bilferie eller bilslit?

En ferie skal være avslappende for hele familien. Men bilferien kan fort bli et slit både for barn og voksne. For å unngå de hardeste hindrene er det først og fremst viktig å ta jevnlige pauser. Med små barn i bilen anbefaler NAF at du tar fem minutters pause etter ett par timers kjøring, ti minutters strekk etter 3,5 time, tyve minutters matpause etter fem timer, en times middag og lekepause etter syv timer og fem minutters luftetur etter ni timer. Du bør ikke ha vært underveis i mer enn ti timer før du finner et sted å køye for kvelden.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

NAF anbefaler også at du kjører så mykt som mulig. Prøv å unngå brå tempoendringer og harde svinger. Dette for å unngå bilsyke. (Mer om bilsyke kommer i morgen.)

 • Sjekk våre ti stalltips som kan gjøre ferden på fire hjul litt mindre masete.
 • Sjokoladeforbud

  Godt humør hjelper nok et stykke på vei på bilferie med barn, skal vi tro trebarnsmor Rita Vestad fra Molde.
  Godt humør hjelper nok et stykke på vei på bilferie med barn, skal vi tro trebarnsmor Rita Vestad fra Molde. Vis mer

  - Vi tar med snacks til ungene og porsjonerer det ut underveis. Men vi venter til uroen begynner å melde seg før de får første dose, forteller Rita Vestad, mor til tre jenter på to, fem og ni.

  Smågodt kan være bra for å roe ned ungene, men sjokoladen anbefaler hun å legge igjen hjemme:

  - Sjokolade blir klissete i sommervarme barnehender, og setter håpløse flekker både på barn, klær og bil. Da er det bedre med gelegodter og kjeks.

  Trebarnsfamilien på biltur velger også å stanse med jevne mellomrom.

  - Vi stopper på steder med lekeplasser, der ungene kan løpe av seg energien de har lagret opp underveis, sier Vestad og forteller at mange veikroer har lekeplasser, og at trampoliner blir stadig vanligere å se langs norske ferieveier.

  - Vi syns det er en fordel å ha med flere barn. Turen i baksetet blir lett kjedelig for en unge som sitter alene. I slike tilfeller er det greiest at en av foreldrene slår seg ned bak sammen med barnet, mener hun.

 • Ti tips for barn på biltur finner du her.
 • Sjekk forøvrig våre bilferietips i Europa.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.