Overlev flyturen med barna

Vi har tipsene - og triksene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- En gang bar de barnet mitt rundt i en halvtimes tid slik at jeg kunne få litt søvn.Julia Carlisle, journalist»


Det er sommer og tid for familieturer. For å få den perfekte familieturen er det mange som reiser langt utover Norges grenser. Selve reisen kan derimot bli et langt mareritt dersom man reiser med små barn. Vi har samlet tipsene som nettopp kan gjøre reisen perfekt.

Reis på kvelden

Journalist Julia Carlisle i news.com.au er en erfaren flypassasjer med to små barn. Hun har en rekke råd til foreldre som med gru ser frem mot flyreisen med de små, og påpeker at det ikke trenger å være så vanskelig bare man gjør de rette forberedelsene og kjenner de rette triksene.

- Marerittalderen er fra ett til to år, når barna ikke forstår at de må sitte stille, være stille og oppføre seg ordentlig over lengre tid, skriver hun. Og hun anbefaler å unngå lange flyreiser i denne perioden så godt det lar seg gjøre.

Men uansett alder er det viktig å være godt forberedt før man legger ut på den lange flyreisen med barna. Ekstra barnemat og tåteflasker er en selvfølge, men det kan også være smart å ta med seg et ekstra skift, bleier, favorittkosedyret, bøker og andre aktiviteter som kan holde barna opptatt.

Et annet godt råd er å reise på kvelden.

- Jeg opplever at mine barn sovner lettere når vi reiser på kvelden fordi det samsvarer med deres naturlige sovemønster, skriver Carlisle.

Har man ikke mulighet til å reise på kvelden anbefaler kommunikasjonsdirektør i SAS, Thomas Midteide, å i hvert fall la barna løpe fra seg før man går om bord. For så og aktivisere dem med leker når man kommer ombord.

Les også:
Lavprisselskap er minst barnevennlige
Se hvilke selskaper som er best med barn

Skrikeunger

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis merVi har vel alle opplevd at det første som skjer når man endelig har kommet seg opp i lufta og lagt setet et par hakk tilbake, er at lyden av barneskrik trenger seg inn i ørene.

Foreldre vet hvor frustrerende det kan være for medpassasjerer når barna blir høylytte, og da er det lett å bli stresset og irritert. Carlisle råder foreldrene til legge ting til rette for å få barna i søvn når dette skjer.

- Barna begynner ofte å gråte når de blir overtrøtte. De vil sove, men klarer det ikke, skriver hun.

- Noe som fungerer for meg er å holde barnet mitt veldig tett inntil meg. Dette kan kanskje høres hardhendt ut, men i løpet av minutter gir de seg ofte hen og sovner.

Bruk kabinpersonalet

De ansatte er der for å bistå deg med ekstra service, så ikke nøl med å ta kontakt dersom det er noe du trenger.

- Vi prøver å legge så godt til rette som mulig for foreldre som reiser med små barn. Og vi strekker oss langt både på bakken og i lufta, sier Midteide.

Carlisle skriver at hun selv spør flyvertinnene - eller flyvertene - om å varme tåteflasker og barnemat. Hun har også spurt om de kan holde barnet så hun får gå på toalettet.

- En gang bar de barnet mitt rundt i en halvtimes tid slik at jeg kunne få litt søvn, skriver journalisten, som har to små barn.

Midteide sier til DinSide at flypersonalet ofte hjelper til med praktiske ting på flyet, og på lengre flyreiser kan de hjelpe til med å passe på barna dersom foreldrene må på toalettet.

Det har ikke lyktes DinSide å få tak i Norwegian og deres rutiner i forhold til små barn på fly.

Les også: Ammenekt på fly

Barn upopulære på fly

I en avstemning som DinSide holdt for et par år tilbake kapret barna andreplassen på lista over det vi misliker mest på fly. Nummer én på lista var fulle folk.

I debatten rundt avstemningen kom det også frem at folk som er intolerante mot barn under flyreisen, også er lite likt av passasjerene. Og da kanskje først og fremst av foreldre.

Dersom foreldre gjør litt forberedelser og følger de ovennevnte rådene kan det kanskje hende at forholdet mellom flypassasjerene - både store og små - blir litt mer harmonisk.

Les også: Reis trygt som gravid

Aleneforelder? Slik får du billig aleneferie med barn