Over flammehavet

I Hellas går fryktløse innbyggere gjennom flammer.

Her er det hett - men det er faktisk mulig å krysse glødende kull uten å skade beina.
Her er det hett - men det er faktisk mulig å krysse glødende kull uten å skade beina. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fra mandag 21. til onsdag 23. mai, lar grekerne frykten bli igjen hjemme, og gir seg i kast med glohete flammer. Det er klart for en av Hellas heteste festivaler – bokstavelig talt.

Med troen i hånd

En etnisk gruppe i Aghia Eleni som kalles Anastenaria, avholder hvert år det bisarre ritualet med ildvandring som en del av sin kristendomspraksis. I sin tid ble gruppen faktisk ekskludert fra den gresk-ortodokse kirken på grunn av sine hete tradisjoner. Det er altså et alvorlig, religiøst rituale som utspilles foran måpende turister nord i Hellas denne uken.

Det hele starter med dans, meditasjon og forberedelser mandag kveld. Den religiøse ekstasen ender med dans gjennom de rødglødende kullgrøftene i sentrum av byen. Over hodene holder danserne ikoner av St. Konstantin og Sta. Helena. Ute på andre siden av flammehavet kan deltakerne vise frem føtter uten så mye som en liten vannblemme.

Eldgammel tradisjon

Ritualet har sine røtter helt tilbake i år 1250, da noen landsbyboere skal ha hørt ikoner i en brennende kirke bønnfalle om å bli reddet. Ikonene ble berget ut av ruinene, og det sies at etterkommerne av de heltemodige redningsmennene er velsignet med evnen til å gå på flammer. Etter flammedansen feires det hele med å ofre en kalv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å reise hit

Aghia Eleni ligger noen kilometer fra Serres, hovedstaden i distriktet Makedonia. Du kommer deg enklest hit ved å kjøre nord-øst fra Thessaloniki, Hellas nest største by. Ikke langt fra landsbyen finner du deilige kilder i Therma, vakre grotter i Alistrati og et arkeologisk funnsted i Amphipolis.

  • Mer om Hellas? Sjekk våre tips for gode lofferuter i den greske øyverdenen her.
  • Billig ferie i siste liten?

    Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

    Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.