Østlandet - rundt Oslofjorden

Fylkene rundt Oslofjorden har et vidt spenn av opplevelser å tilby turistene.

Mye lekkert design på Senter for design og arkitektur. Her fra utstillingen Studentbiennalen 2005. Foto: Norsk Form
Mye lekkert design på Senter for design og arkitektur. Her fra utstillingen Studentbiennalen 2005. Foto: Norsk Form Vis mer


Denne delen av landet har mer å by på enn Holmenkollen, sommerrevy i Tønsberg og Gamlebyen i Fredrikstad. Dette er hva Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold har å by oss:

OSLO

Norsk Design og Arkitektursenter i Hausmannsgate like ved Akerselva er et mekka for kultur- og designinteresserte - og helt gratis. Her kan du se ulike utstillinger som presenter unge talenter innen arkitektur, produkt-, møbel-, kles- og grafisk design. Kjøp en gave i designbutikken, eller sett deg ned på Elvebredden Café og Restaurant. Like ved ligger forresten den livlige bydelen Grünerløkka med butikker, kafeer og restauranter.

Ekstern lenke:
Norsk Design og Arkitektursenter

I Oslo Reptilpark i Storgata midt i sentrum kan du få møte slanger og andre krypdyr på nært hold. Føl kriblingen i magen og frysninger på ryggen ved synet av giftige slanger og sort-enke edderkopper. Hver tirsdag ettermiddag mates slanger og øgler med mus og lignende, en noe blandet fornøyelse for de fleste. Derimot er øglene og kameleonene veldig søte.

Ekstern lenke:
Oslo Reptilpark

Fra DinSide Reise:
Her leser du mer om reptilparken

Nobels Fredssenter i Vestbanehallen ved Aker Brygge, er et moderne og interaktivt senter som forteller om Nobels liv og lære, og alle Fredsprisvinnerne gjennom tidene. I tillegg til de permanente utstillingene, fremvises aktuelle problemstillinger rundt temaene krig og fred. For tiden er det en utstilling over Amnesty Internationals arbeid over hele verden. Etter besøket kan du nyte en matbit på Pascals Cafe de la paix, eller ta turen til Aker Brygge.

Ekstern lenke:
Nobels Fredssenter

Fra DinSide Reise:
Se bildespesialen fra Fredssenteret

Mer om Oslo:
Sjekk DinSides Osloguide
Les flere DinSide-artikler fra Oslo

AKERSHUS

I Eidsvollbygningen ble Norges første grunnlov ble skapt. Foto: Ikon Studio og Eidsvoll 1814
I Eidsvollbygningen ble Norges første grunnlov ble skapt. Foto: Ikon Studio og Eidsvoll 1814 Vis mer


Ta et besøk til Eidsvollbygningen og Wergelands Hus. Sistnevnte er et publikumssenter som ble åpnet i fjor. Mandag 19. juni får Eidsvoll besøk av kongeparet. Hver søndag i juni er det "hatteomvisning" der deltakerne får tildelt tidsriktige hatter (fra 1800-tallet) før de får en lærerik tur rundt på området. Eidsvollbygningen er naturligvis stedet der grunnloven vår ble til.

Ekstern lenke:
Eidsvoll 1814

Fetsund Lenser ligger der Glomma har sitt utløp i Øyeren. Her var det tømmerfløting i stor stil, og i fløtingsmuseet ser du mer om hvordan dette foregikk. Fetsund Lenser består forøvrig av et stort tur- og friluftsområde som også er tilrettelagt for funskjonshemmede. Natursenteret har utstilling og kafe.

Ekstern lenke:
Fetsund Lenser

Oscarsborg og Drøbak rett utenfor Oslo er perfekte for en sommerutflukt. Med sine hvite trehus og småbåthavn ligner byen på en sørlandsidyll. Kuriøst nok finner du julenissens postkontor her, og også et akvarium. En kort båttur unna ligger Oscarsborg festning, som har vært sentral både under unionsoppløsningen, og under 2. verdenskrig, da kanonene senket "Blücher". Du kan være med på guidet tur, spise og overnatte i festningen, og kanskje få med deg en av konsertene i sommer.

Eksterne lenker:
Oscarsborg
Kulturkalender for Drøbak
Julehuset i Drøbak
Drøbak Akvarium

Fra DinSide Reise:
Vi besøkte Oscarsborg høsten 2004

For mer info om hva du kan gjøre i Akershus, besøk Akershus Reiselivsråd.

VESTFOLD

Østre Bolærne ble åpnet for offentligheten i vår, og er et yndet utfartsmål. Foto: Marius Dalen
Østre Bolærne ble åpnet for offentligheten i vår, og er et yndet utfartsmål. Foto: Marius Dalen Vis mer


Etter mye om og men er endelig Østre Bolærne ytterst i Oslofjorden åpen for alle, etter å ha vært utilgjengelig for menigmann siden 1916. Her finner du romantiske lunder med høye trær, forblåste svaberg og solrike badestrender. Du kan dra på seiltur, klatre, eller være med på historiske vandringer. Det finnes kafe og enkel overnatting på øya, og det går båt fra Tønsberg hver dag.

Ekstern lenke:
Bolærne

Ta en middag i ubåten "Utstein", som ligger utenfor Marinemuseet i Horten. Sluttede selskaper kan få en omvisning og spise middag ombord i den "moderne" undervannsbåten, som står på land ved Marinemuseet. Middagen kan kombineres med en rusletur på Karljohansvern og en tur innom Marinemuseet og fotomuseet Preus Museum.

Eksterne lenker:
Visit Horten
Preus Museum

Fossekleiva Brukssenter i Berger ved innløpet til Drammensfjorden, er et kunst- og kultursenter med galleri, rammeverksted, butikker, museum og atelier. I den gamle tekstilfabrikken har forskjellige kunstnere atlier. Her finnes også ”Jeg Fant, Jeg Fant” - en butikk med kaffe, te og tilbehør, og Fossekleiva kafe og bar med alle rettigheter. Historiske lokaler kan leies for kurs, bryllup, messer og lignende. Berger Museum tar for seg historien om Berger og Fossekleiva. Berger kirke fra 1895 er en annen severdighet. I

Eksterne lenker:
Olavsrosa om Fossekleiva Brukssenter
Berger Museum

For mer info om hva du kan gjøre i Vestfold, gå til Visit Vestfold.

ØSTFOLD

Kjør gjennom de mange slusene i Haldenkanalen. Foto: Haldenkanalen
Kjør gjennom de mange slusene i Haldenkanalen. Foto: Haldenkanalen Vis mer


Besøk Haldenkanalen og slusene for en annerledes båtferie. Den 80 kilometer lange Haldenkanalen består av fem sjøer og åtte sluser og går mellom Tistedal i Halden og Skulerud i Aurskog-Høland. Elvene og sjøene nord for Skulerud er et eldorado for kanopadling. Båtsportkart kan kjøpes blant annet hos Haldenvassdragets Kanalselskap og hos bokhandlere i regionen. I sommer er Strømsfoss sluse og Ørje sluser stengt på grunn av krepsepest, men ellers er det fritt frem. Den mest spektakulære slusen, Brekke sluser,
med Nord-Europas største høydeforskjell på 26,6 meter.

Ekstern lenke:
Haldenkanalen

Få litt kunstnerisk påfyll i kunstnerbyen Moss. Ta en kunstrunde innom Galleri F 15, Røed Gaard, Galleri Varden, Galleri Henrik Gerner for å nevne noen. Den 300 år gamle herregården Røed Gaard er spesielt idyllisk. Her kan du også få en guidet tur i huset og i den flotte rosehagen.

Eksterne lenker:
Visit Moss
Røed Gaard

Langs riksvei 110 mellom Fredrikstad og Skjeberg finnes Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner fra steinalder, bronsealder og jernalder: Gravrøyser, steinringer, bygdeborger og monumentale helleristningsfelt som forteller om forfedrenes hverdag, med mennesker og dyr, skip og vogner, våpen og redskap. Kjør av E6 ved Skjeberg og ta Oldtidsveien mot Fredrikstad.

Ekstern lenke:
Visit Sarpsborg

Se hva du kan finne på ellers i landet:
Nordnorge og Svalbard
Midtnorge
Vestlandet
Sørlandet
Østlandet - i innlandet