Østlandet - i innlandet

Innlandet i Østnorge karakteriseres av høye fjell, vide vidder, dype skoger og flotte gårder. Her er det flust å gjøre for norgesturisten.

Finurlige elveformasjoner har skapt prima badekulper i Jettegrytene. Foto: Karoline Brubæk
Finurlige elveformasjoner har skapt prima badekulper i Jettegrytene. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Fra de dype granskogene mot svenskegrensen og til det unike landskapet på Hardangervidda spenner Østlandet over et stort stykke Norge. Her ser du hvilke opplevelser Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark har å by deg:

TELEMARK

Jettegrytene i Nissedal er så spesielle at det ser ut som om det har vært troll på ferde. Virvlende vann og løse steiner har laget dype kulper og artige formasjoner. Dette er et eldorado for gøyale badekrumspring, og når sola står på, blir både fjellet og vannet godt og varmt. Før elva Fyresåna ble lagt i rør, var jettegrytene en godt skjult hemmelighet. Nå er dette blitt en yndet badeplass. Husk å bare grille på anviste plasser! Varme griller kan få fjellet til å sprekke. Jettegrytene ligger ved Haugsjåsund, der det er skilt. Følg riksvei 41, Telemarksveien, mot sørsiden av vannet Nisser.

Ekstern lenke:
Nissedal Kommune

Fra DinSide Reise:
Naturlig badeland i Telemark

beversafari i Bø har du store sjanser for å se denne flittige gnageren i arbeid. Safarien foregår i kanoer i et stille parti av Bøelva. Guider forteller hvordan beveren bygger og bor. Safarien foregår på kvelden, fra halv åtte til rundt ti, når beveren er aktiv. I Bø er det forøvrig masse annet å finne på, for eksempel besøke Bø Sommarland. Påmelding
til beversafari gjør du på turistkontoret for Bø og Sauherad.

Ekstern lenke:
Bø i Telemark

I til sammen 30 dager i juli, august og september kan du som ikke er så sprek i beina ta taubanen opp Gaustatoppen, et av Norges fineste fjell (info om datoer i lenken under). Taubanen ble bygget av NATO under den kalde krigen, og går inni det 1883 meter høye fjellet. På toppen kan du se 1/6 av Norge når været er klart. På toppen kan du kjøpe vafler og annet godt i DNTs steinhytte. Gaustatoppen ligger like ved Rjukan i Tinn, hvor du også finner kraftstasjonen Vemork, der kampen om tungtvannet utspilte seg under 2. verdenskrig.

Eksterne lenker:
Gaustabanen
Rjukan Turistkontor

Fra DinSide Reise:
Til toppen uten svette

BUSKERUD

I Vassfaret Bjørnepark kan du møte bjørn på nært hold. Foto: Vassfaret Bjørnepark
I Vassfaret Bjørnepark kan du møte bjørn på nært hold. Foto: Vassfaret Bjørnepark Vis mer


Møt bamsefar i Vassfaret Bjørnepark i Flå i Hallingdal, mellom Hønefoss og Nesbyen, nord for Krøderen. Bjørneparken har for tiden fem bjørner, to rådyr og en elg som kan klappes, i tillegg til noen husdyr barna kan stelle med. Bjørnene fores hver dag enten klokken 12 eller 16, og da får du vite mer om hvordan både bjørn og elg lever. Parken har mange aktiviteter lagt opp for barn, blant annet rebusløp og tegnestue. I tillegg kan du kjøpe foringsposer med mat du kan gi de forskjellige dyrene - hvis de ikke allerede har fått nok den dagen! Grupper kan bestille pakker som inneholder guidede turer og lunsj inne i den flotte lavvoen i parken. 14. og 28. juli, og 4. og 11. august underholder Haugafolket med sang og fortellinger.

Ekstern lenke:
Vassfaret Bjørnepark

Ved Vestfossen Kunstlaboratorium kan du se en flott utstilling av samtidskunst, i lokaler som tidligere huset en tremassefabrikk. På 2.000 kvadratmeter presenteres morsomme, provoserende, tankevekkende og kanskje uforståelige kunstverk. Hver søndag er det gratis omvisning klokken 13 og 15. Kunstlaboratoriet ligger i Vestfossen, øst for Kongsberg.

Ekstern lenke:
Vestfossen Kunstlaboratorium

Holmsbu på Hurumlandet assosieres kanskje først og fremst med Holmsbu spahotell. Men Holmsbu har mer å by på enn dampbad og massasje. Holmsbu er et gammelt ladested med tilhørende sørlandsstemning og har inspirert mange kunstnere. Det ser du blant annet i Holmsbu kirke, og i billedgalleriet. På Rødtangen kan du bade, og på Tronstad gård, som tidligere var en vikinggård, kan du for eksempel kjøre traktor eller besøke gårdsmuseet.

Eksterne lenker:
Hurum Kommune
Quality Spa & Resort
Tronstad gaard

Fra DinSide:
Designspa i vannkanten

For mer info om hva du kan gjøre i Buskerud, besøk Buskerud Fylkeskommune

OPPLAND

Nordre Ekre serverer treretters middag under Gardmillomuka. Foto: Nordre Ekre
Nordre Ekre serverer treretters middag under Gardmillomuka. Foto: Nordre Ekre Vis mer


De ti siste dagene i juli kan du dra Gardmillom i Gudbrandsdalen. 17 gårder inviterer til besøk med konserter, mat, utstillinger, håndtverk, dans og samvær med dyra. Maten er selvfølgelig lokalprodusert og tradisjonell. Prøvesmak lefser, tunnkaker, skomakarlappar og rumgraut, for å nevne noe. Noen av gårdene stammer helt fra middelalderen, og du kan overnatte på flere av dem. Det skal vanskelig gjøres å ikke komme i det nasjonalromantiske hjørnet dersom du deltar på noen av arrangementene Gardmillom har på programmet.

Ekstern lenke:
Gardmillom

I Oppland fylke finner vi tre av Norges flotte nasjonalparker - Jotunheimen, Rondane og Dovre. Her kan du rafte, jakte, ta en grottetur, dra på moskussafari - eller rett og slett ta deg en god gammeldags fjelltur med Kvikklunsj i sekken. Bo på høyfjellshotell, lei en hytte, gå innom DNTs hytter, eller ta med teltet.

Ekstern lenke:
Nasjonalparkriket

Siste uka i juli, 24-30/7, arrangeres Jørn Hilme-stemnet på Fagernes i Valdres. Dette er Norges eldste og største folkemusikkfestival, og her kan du få svinget folkedansefoten skikkelig. Under festivalen kan du ta et kurs i valdresspringar, munnharpe, langeleik eller mye annet. Det er selvfølgelig kappleik, der landets beste folkemusikere og -dansere viser seg frem.

Ekstern lenke:
Jørn Hilme-stemnet

HEDMARK

Femundsmarka er et eldorado for friluftsfolk. Foto: Bengt Magnusson, Femund Canoe Camp Foto: Bengt Magnusson - ikke bruk
Femundsmarka er et eldorado for friluftsfolk. Foto: Bengt Magnusson, Femund Canoe Camp Foto: Bengt Magnusson - ikke bruk Vis mer


Villmarksriket Hedmark vil gjerne invitere oss til Femund-Engerdal og Trysil, et eldorado for friluftsliv og naturopplevelser. Ta en tur med veteranbåten Fæmund II, prøv fiskelykken i et av vannene, sett deg i en kano, eller ta en vandretur. Du kan også rafte, juve, eller sykle langs en av sykkelrutene i området. Kanskje får du øye på et av de store rovdyra? En tur innom Galten Gård i Engerdal er en god ide. Dette er et levende gårdstun der hele familien kan kose seg med å hilse på dyra, eller prøve fluefiske. Her kan du også overnatte og få noe å spise.

Eksterne lenker:
Femund-Engerdal
Trysil
Galten Gård

Løiten Brænderi på Løiten er et opplevelsessenter der du finner lysstøperiet Løiten Lys, et såpekokeri, en brukt & antikk, og Galleri Munch, som har utstillinger og selger grafikk av Munch. Enmannsforestillingen "En Akevisitt" tar deg med rundt i brenneriet og viser deg hvordan akevitten ble til. Blir du sulten, kan du spise på restauranten Helles.

Eksterne lenker:
Løiten Brænderi
Helles
Galleri Munch

Turistvegen Rondanevegen i hjertet av Rondane går langs riksvei 27, gjennom Atnadal og Folldal og forbi de berømte "blå fjella" som du sikkert har sett i Harald Sohlbergs kjente maleri " Vinternatt i Rondane". Langs veien bør du stoppe ved barokke Sollia kirke og bli med på en omvisning med den lokale guiden som er svært kunnskapsrik. Du kan også dra på moskussafari, gå opp Høgronden, besøke Folldal gruver og mye mer.

Ekstern lenke:
Rondanevegen

For mer info om hva du kan gjøre i Hedmark, se Hedmark Reiseliv.

Andre opplevelser finner du her:
Nordnorge og Svalbard
Midtnorge
Vestlandet
Sørlandet
Østlandet - rundt Oslofjorden