Øst: Ruiner i høytrafikk

Bad ved kirkeruiner, eller slapp av bak høye trær eller høytrafikkerte veier på østkanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Vannspeil er blitt badestrand i Middelalderparken.
Vannspeil er blitt badestrand i Middelalderparken. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Middelalderparken

Henslengte sykler. Barn som tasser rundt på den kunstige stranden ved vannspeilet. En gruppe turister lytter interessert til guidens fortellinger om Mariakirken, og traver videre i flokk.

Middelalderparken er rost opp i skyene. Derfor er vi noe skuffet etter besøket her. Du har en lite sjarmerende utsikt til E18 og containerhavna, og i stedet for sjarmerende fuglekvitter er det massiv trafikkstøy som kiler trommehinnen.

Parken i seg selv er stor og åpen, og den besitter et meget berømt vannspeil. Vannspeilet gjør området svært populært, fordi det er mulig å bade der. Sandstranden gjør dette svært populært blant småbarn og deres foreldre.

Middelalderparken er bygget rundt ruinene etter Mariakirken. Ruinene kan fremdeles sees, og murene danner fine kroker for den som søker et litt bortgjemt hjørne. Ruiner tiltrekker seg selvsagt også turister, så på samme måte som i Frognerparken, må du regne med å treffe turistgrupper og skoleklasser som tråkker rundt med en høyttalende guide. Eneste stedet du får et kulturelt tilsnitt på badeturen?

Parken ellers er oversiktlig og solrik. Her er ingen lekeapparater for barna, men med strand, bøtte og spann er det vel kanskje heller ikke nødvendig.

Fontene i Kampen park.
Fontene i Kampen park. Vis mer

Kampen park

En eldre mann sitter på en benk og skuer utover byen. Mor og datter soler seg ved vannspeilet på parkens tak, og to småjenter tester badetemperaturen. Lillebror blir fridd fra skjorta og tasser henrykket etter.

Kampen er bydelen som Thorbjørn Egner vokste opp i, og bydelen hvor Olsenbanden bodde. Her er også en svært skyggefull og ganske så fredelig park, med muligheter for både ung og gammel. Parken ligger rundt en kolle, og når du klatrer alle bakkene og noen trappetrinn, havner du til slutt på vannspeilet på toppen av parken. Vannspeilet ser ut som et gedigent basseng – bare at det kanskje er litt i grunneste laget for de fleste av oss. De mest vågale (les: barna) vasser henrykket rundt. Barna er i det hele tatt godt ivaretatt i Kampen park, med inngjerdet lekeplass.

Her finner du også en voksen grusslette som egner seg godt for diverse fritidsaktiviteter; som boulé, eller annen moro. Fra grussletten har du også flott utsikt over byens tak.

Solerne har begrenset med plass, da dette er en ganske liten park med mye skygge – men her er selvsagt muligheter, om enn mer begrensede enn Tøyenparken som ligger rett over veien. Store trær og beliggenheten på en kolle, gjør at trafikkstøyen dempes. Et godt sted å lytte til fuglekvitter.

Gangveier og terasseplen i Tøyenparken.
Gangveier og terasseplen i Tøyenparken. Vis mer

Tøyenparken

To tenåringsgutter med fotballskjorter ligger henslengt på et av terrassetrinnene i Tøyenparken. Flaggene på Tøyenbadet blafrer i vinden. Trafikken suser jevnt forbi.

Tøyenparken er en av de 14 parkenes store, positive overraskelse. Beliggende vis-a-vis Kampen park, er en ganske ny park, som strekker seg over et stort område. Der Kampen park tilbyr massive og gamle trær, er Tøyenparken mer beskjeden i sin beplantning. Visst finner du skyggefulle steder også her, men det er mer de åpne gressmattene som kjennetegner dette friområdet. Lekemuligheter finnes i forbindelse med skole og barnehage, og dessuten stor fotballplass samt andre friidrettsbaner for deg som er ute etter fysisk aktivitet. Plenen er anlagt i terrasser, som for det første gjør det mer behagelig å strekke seg ut på, og som gjør det mer usjenert.

Med unntak av gress, busker og trær, er det ikke mye beplantning på denne kanten – men en mektig skulptur pynter opp. Ettersom Tøyenparken ligger like ved et trafikkryss som fører sammen til tider svært trafikkerte veier, er ikke trafikkstøy til å unngå. Er du ute etter fuglesang og stillhet, gjør du lurest i å velge Kampen park fremfor Tøyenparken. Parken brukes også mye som gjennomfartsåre for gående og syklende.

  • Se bildespesialen fra Oslos parker.
  • Best når du skal ...
  • Parkene i sentrum: Slottsparken, Festningsparken.

  • Parkene i vest: Den engelske park, Vigelandsanlegget, St.Hanshaugen, Stensparken.

  • Parkene i nord: Torshovparken, Torshovdalen, Sofienbergparken, Birkelunden, Bjølsenparken.
  • Tilbake til innledningen.