Oslos beste restauranter

De kommer og går, og som regel er det de beste som består. I Oslo er det gode dager for de matglade.

Det er tilsynelatende gode tider for restaurantnæringen i Oslo. Mens mennene i hvitt høster medaljer i verdenmesterskap for kokkekunst i Frankrike, lar vi oss friste og metter appetitten utenfor hjemmet stadig oftere. Befinner du deg i aldersgruppen ’over 15 år’ bruker du i snitt 6.500 kroner i året på restauranter eller kaféer.

De aller beste?

Dagens saus er på vei. Oro Restaurant og Bar.
Dagens saus er på vei. Oro Restaurant og Bar. Vis mer

Litt takknemlig, svært vrient og kanskje en smule overambisiøst. Vi har tatt på oss oppgaven å plukke ut det beste av hovedstadens spisesteder. Vi kunne med letthet utvidet listen fra 25 til 50 eller 100 for den saks skyld. Men som en start: Klikk frem din neste middag blant disse:


Rå fisk og suppe

Vekst gir mangfold, også i restaurantbransjen. I løpet av de siste fire årene har serveringsomsetningen økt med over 30 prosent. Og god etterspørsel har gitt grobunn for spennende konsepter - fra det tradisjonelle norske har vi gitt oss i kast med fremmede kjøkken og begynt å spise fisken rå.

- I løpet av de siste årene har Oslo blitt introdusert til en rekke nye segmenter. Vi har blant annet vært igjennom perioder med kaffebarer og sushi, nå er det suppebarer som er siste skrik, forteller fagsjef i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL), Bjørn Ketilsson. Ketilsson har blant annet vært med å arrangere utogspisdagen, sist avholdt 21. oktober 1999.

Lite kjent ute i verden

Mens kokkelandslaget er i ferd med å sette Norge på det kulinariske verdenskartet, skulle man tro at Oslo også kunne vise muskler i internasjonale sammenhenger. Lite tyder imidlertid på at holdningene ute i verden har endret seg nevneverdig. Mens spaltemeter blir brukt om byer som New York, London og Sydney omtales det kulinariske livet i Oslo sjeldent med mer enn ”plentiful, but basic”.

- De som ikke kjenner byen har nok en tradisjonell oppfatning av Oslo som grå og kjedelig. Tilbakemeldingen vi får fra de ferierende er imidlertid en helt annen, sier Ketilsson. I tillegg er jo ting i ferd med å skje, bragder i verdensmesterskap og OL (for kokkekunst, journ. anm,) er med på å endre ryktet vårt. Samtidig bidrar det med å øke rekrutteringen til kokkefaget.

Ditt råd til ferierende i Oslo - en ting man ikke må gå glipp av?

- Hvis man skal se bort fra ulike sesonger må det bli fisk, og da gjerne noe som er litt typisk norsk slik som torsk, laks, breiflabb, havulke eller steinbitt, sier Ketillson.

Les også vår guide til hotellene i Oslo.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig ferie i siste liten bør du ta en titt på vår oppdaterte restplassoversikt. Er du i tvil på hvor neste reise burde gå? Sjekk lesernes egne vurderinger og reisebrev i Din Reiseguide.