Oslos bakside


Nesten hver gang det snakkes om Oslo som turistmål, trekkes det frem at Oslo er en stygg by turistene bør droppe. Det er kanskje å ta litt hardt i, for Oslo kan by på en rekke flotte severdigheter og opplevelser, som Vigelandsparken, Akershus festning eller Munchmuseet, for å nevne de mest tradisjonelle.

Vi ringer til Tor Sannerud, sjefen for Visit Oslo, og spør hvilke områder han vil fraråde turister å bevege seg i.

- Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Sannerud.

- Vi går ikke ut og sier at det er visse gater folk bør holde seg unna, sier Pål Meland i Oslo Politidistrikt.

- Men det er noen gater der det registreres mer voldshendelser enn andre. Noen gater er lengre enn andre, og noen gater har flere utesteder enn andre. Men Oslo er ikke Bronx, altså. Dette er en trygg by, sier Meland.

- Men det er enkelte områder man ikke vil at foreldrene sine skal bo hvis de kommer på besøk til Oslo.

- Ja, det kan jeg forstå.

Selv om hverken Visit Oslo eller Oslo Politidistrikt vil navngi konkrete områder i Oslo det kan være best å holde seg unna, viser et søk i nyhetsarkivet til osloavisen Aftenposten Aften at det peker seg ut tre områder:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedre Grünerløkka og Ankerbrua

I løpet av de siste ukene har det vært flere overfallsforsøk på kvinner i Oslo, og brorparten har nedre Grünerløkka som åsted. Tidligere har Aftenposten Aften skrevet en del om miljøet ved Ankerbrua og Jakob kirke, der det selges stoff, og mange ungdom henger. Mellom februar og juni i fjor ble det foretatt over 400 pågripelser, de fleste for besittelse av narkotika.

Det er også verdt å merke seg at utelivet er livlig både på Grünerløkka og rundt Ankerbrua. Det finnes mange fastfoodsjapper her som har åpent etter utestedenes stengetid. Det betyr selvsagt en del støy.

Kvadraturen

Et flott navn på et sentralt område som ligger rett bak Akershus festning - bare synd at dette også er Oslos horestrøk. Her ligger Skippergata, kjent for sin lysskye trafikk, her ligger strippeklubbene, og her henger narkolangerne og kundene deres. Miljøet som ble flyttet fra Plata (plassen rett utenfor Oslo Sentralstasjon), har endt opp her. I fjor sommer løp en debatt om hvordan man skulle få bukt med gateprostitusjonen, men ingenting konkret ble gjort.

Karl Johans gate og Rosenkrantz gate

Karl Johans gate er Oslos paradegate, men det er ikke så mye staselig over nedre del av denne gaten rundt tappekranenes stengetid i helgene. Da er det mer røre enn liv, mens fulle festløver slåss om å komme først i taxikøen. Rosenkrantz gate er sannsynligvis gaten i Oslo med størst tetthet av utesteder. Det betyr en del bråk, særlig når alle nattklubbgjestene skal hjemover i 3-4 tiden om morgenen. Det er også her det er mest bråk politiet må blande seg inn i.