Oslofolk reiser mest, trøndere minst

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå forteller oss at nordmenn velger bort norgesferien til fordel for utlandet.

FERIE: Vi vil ha sol, varme og kjente omgivelser.<br />
<I>Foto: Star Tour</I>
FERIE: Vi vil ha sol, varme og kjente omgivelser.
Foto: Star Tour Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn var på til sammen 5,1 millioner ferieturer i 2000. 2,7 millioner av disse ferieturene foregikk innenfor landets grenser. 600 000 av turene gikk til land i Norden, 1,5 millioner til land i Europa og 300.000 til land utenfor Europa. Og hvilken destinasjon ble mest besøkt av nordmenn på tur? 463 000 nordmenn reiste ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) til Spania i 2000, og det gjør landet til vårt favorittreisemål utenfor Norge. Når vi supplerer SSBs med opplysninger reisebransjeseksjonen i Handels- og sericenæringens hovedorganisasjon, finner vi at en stor andel reiste til Gran Canaria. 150.000 nordmenn dro dit i fjor.

Kanariøyene eksotisk nok

- Gran Canaria har mange kvaliteter som feriedestinasjon. For mange nordmenn er øya eksotisk nok samtidig som stedet legger trygge rammer om ferien, sier Rolf Forsdal, direktør Handels- og Servicenæringens reisebransjeseksjon.

SSBs undersøkelse viser også at Norge har hatt nedgang i antall innenlandsreiser. Nedgangen i 2000 var på hele 11 prosent i forhold til året før.

- Norge er først og fremst dyrt. Andre faktorer er vær og klima, været i Norge er så ustabilt at folk søker seg ut, sier Forsdal.

Hvem reiser mest?

Det kommer sikkert ikke som noen bombe at det er dem med høyest inntekt som reiser mest. Befolkningen i Oslo og Akershus reiser definitivt mest. Den gjennomsnittlige oslo- og akershusborger var på 2.6 turer i fjor. Trønderne derimot, er mest hjemmekjære. De dro gjennomsnittelig på stusselige 1,6 turer i den samme periode.

- Det at folk i urbane strøk, reiser mer er en tendens vi har sett lenge. Det har sammenheng med at folk flest er mindre stasjonære og har andre vaner. Nærheten til flyplasser er også en viktig faktor, sier Forsdal.

Tross urbane tilstander i Oslo og Akershus, andelen mennesker som ikke reiste på ferie i det hele tatt var størst i landet.

Det er folk i aldergruppen 25-44 år som reiste mest til utlandet. 2.500 nordmenn deltok i undersøkelsen.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.