Oslo Lufthavn lurt av dataprogram

Oslo (NTB): Mannen med koffert som utløste evakuering på Oslo Lufthavn Gardermoen 26. januar, var i realiteten et dataprogram. Det viser den interne granskingen av hendelsen.

Fredag 26. januar ble det slått full alarm og hele flyplassen ble evakuert. Årsaken som ble oppgitt, var at en mistenkelig mann med koffert hadde kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Flengende kritikk

Nå viser det seg at den mistenkelige mannen var et datatreningsprogram som ble utløst, melder NRK. Treningsprogrammet ble utløst i en forbindelse med en oppgradering.

I den rapporten som ble utarbeidet etter hendelsen, får flyplassen flengende kritikk. Luftfartstilsynet kritiserer flyplassen blant annet for mangelfulle rutiner.

- Hendelsen var alvorlig. Dette skal ikke forekomme, sier informasjonsdirektør Bjørn T. Friis i Luftfartstilsynet til Aftenposten.no.

Beklager

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen Jo Kobro beklager hendelsen, og forteller at flyplassen nå har gått gjennom sine rutiner.

- Vi har selv kommet med forslag til forbedringer av våre prosedyrer, sier Kobro til NTB.

Han kan ikke si noe om hva de nye prosedyrene går ut på, men ønsker å be de reisende som ble berørt av hendelsen, om unnskyldning.

- Det var jo mange tusen som ble berørt av dette, og det beklager vi på det sterkeste, sier Kobro til NTB.

Jorgen.Naess.Haugseth@ntb.no