Oslo har fått nye T-baneruter

Se hvem som tjener og taper på endringen.

FLERE ENDRINGER: Søndag 3. april fikk Oslo en ny T-bane-hverdag, med nytt linjekart, rutetider og kjøremønstre. Foto: NTB SCANPIX
FLERE ENDRINGER: Søndag 3. april fikk Oslo en ny T-bane-hverdag, med nytt linjekart, rutetider og kjøremønstre. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Lørenbanen, med ny stasjon og tunnel, ble åpnet søndag 3. april, la Ruter om store deler av T-banerutene sine.

Med nye avgangstider, linjer og kjøremønstre mener Ruter at de nå binder øst og vest bedre sammen.

- Alle som reiser med T-banen vil kunne glede seg over et nytt og bedre tilbud. De som bor eller arbeider i den nye bydelen Løren er spesielt heldige og får en splitter ny stasjon, sier Ruters kommunikasjonssjef Gry Isberg.

- Med stasjon nummer 101 har Oslo nå Nordens «største» T-bane, sier hun og påpeker at Stockholm foreløpig bare har 100 stasjoner.

LES OGSÅ: Se Vegvesenets skrekkeksempler fra norske veier

- Mer internasjonalt

Fra nå av er det fem linjer å forholde seg til dersom man reiser med T-banen i Oslo.

1. Frognerseteren til Bergkrystallen.
2. Østerås til Ellingsrudåsen.
3. Kolsås til Mortensrud.
4. Vestli, via Løren og Storo, til Bergkrystallen.
5. Vestli, via Tøyen og rundt Ringen, til Sognsvann.

- Alle linjer får endrede rutetider og kjøremønstre, og enkelte linjer får også endret linjenummer. Så sjekk din reise og lær de nye rutetidene, oppfordrer Isberg.

Totalt har Ruter vurdert over 30 ulike forslag til nytt T-bane-nett, og prøvd dem i forskjellige brukertester før de landet på denne løsningen.

- Det er gjort et grundig forarbeid knyttet til hvordan alle togene bør kjøre for å gi et best mulig tilbud til flest mulig, forteller Isberg og legger til:

- Vi har med dette fått et T-bane-nett med nettverksreiser. Det er mer internasjonalt, à la London, hvor nesten alle reiser må foretas med minst et bytte.

Foto: RUTER AS
Foto: RUTER AS Vis mer

LES OGSÅ: Lønner det seg å gå eller å ta T-banen i London?

Artikkelen fortsetter under det nye T-banekartet.Her er «vinnerne»

En slik endring i T-banekartet vil naturligvis gi utslag i reisetider, og her er dem som har mest grunn til å være fornøyd:

  • De som reiser bor eller arbeider ved den nye stasjonen på Løren vil få bedre nærhet til T-banen.
  • De som reiser på banen mellom Mortensrud og Stortinget. Den vil få dobbelt så mange avganger som tidligere i hverdagene mellom kl. 07 og 21. I tillegg går banen nå helt ut til den gjenåpnede stasjonen på Mortensrud.
  • De som reiser på Grorudbanen mellom Vestli og vestover mot Storo, Ullevål og Blindern vil med én avgang i kvarteret slippe å bytte tog eller å reise via sentrum, og vil derfor spare tid.
- Det blir enklere å reise vestover fra Vestli. Bor du på Grorud og jobber eller studerer i Nydalen eller på Blindern, sparer du henholdsvis 10 og 6 minutter med den nye linje 4 Vestli via Løren og Storo til Bergkrystallen, sier Isberg.

- Skal du fra Grorud til Majorstuen tar det like lang tid enten du reiser med linje 4 eller linje 5.

LES OGSÅ: Slik unngår du trafikkaoset

Her er «taperne»

Kommunikasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, var ute i morgenrushet på mandag og sjekket stemningen på de nye T-banelinjene.  Foto: RUTER AS
Kommunikasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, var ute i morgenrushet på mandag og sjekket stemningen på de nye T-banelinjene. Foto: RUTER AS Vis mer


Selv om man kan argumentere at det totalt sett vil være flere som tjener på omleggingen, vil den også være dårlig nytt for enkelte - spesielt dersom du holder til på Hasle.

  • De som bor eller jobber på Hasle vil nå bare få fire avganger i timen fra sin lokale stasjon, mot de åtte avgangene det var før.
- Når Hasle får kvartersavganger på T-banen, er det imidlertid viktig å minne om at området også betjenes av den høyfrekvente busslinje 21, som i løpet av få minutter tar deg til Carl Berner som er et stort knutepunkt med både T-bane, trikk og buss, påpeker Isberg.
  • De som reiser på Grorudbanen mellom Vestli og stasjonene rundt Jernbanetorget vil i utgangspunktet få halvparten så mange direkteavganger, men man kan også bytte tog på Sinsen eller sitte litt lengre på banen og reise vestover via Storo.
- Hvis du skal til Jernbanetorget fra Vestli og linje 4 er første bane kan det lønne seg å ta denne og bytte T-bane på Sinsen. Det er lagt opp til kort og effektiv overgang til møtende T-bane på Sinsen i begge retninger.
  • Reisende mellom sentrum og Bergkrystallen i helger og på kveldstid vil få halvparten så mange avganger som de kanskje er vant til. Dette er på grunn av et midlertidig tilbud, innført i januar i fjor, som ga reisende dobbelt så mange avganger som tidligere nå er blitt gjort permanent - men kun på hverdager mellom kl. 07 og 19.
LES OGSÅ: Her er de dyreste storbyene å feriere i

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer