Oslo er hetest i 2010

Hovedstaden er deilig avslappet, mener britisk guidebokforlag.

Oslo by night. Vi ser Aker Brygge og Rådhuset. Foto: VisitOSLO/Terje Bakke Pettersen
Oslo by night. Vi ser Aker Brygge og Rådhuset. Foto: VisitOSLO/Terje Bakke Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den britiske storavisen The Times som har bedt reiseekspertene i guidebokforlaget Dorling Kindersley om å plukke ut de ti hotteste bydestinasjonene i 2010.

Og gjett hvilken by som står på listen? Oslo.

Jepp, nå detter vel der oslohatere blant DinSides lesere av stolen (vi vet det er mange av dere). Og ja, det er jo litt merkelig at Oslo kommer med på denne listen i selskap med ganske mye mer eksotiske byer som Istanbul, Delhi og Vancouver.

1 av 4 trodde Oslo var Wien

Grand Prix-finale skaper blest

Alexander Rybak må ha litt av æren, for det at Oslo skal arrangere Melodi Grand Prix-finalen har spilt inn. Under ser du begrunnelsen for at Oslo er med:

Oslomarka er et eldorado for friluftsfolket, og eksotisk for turistene. Foto: VisitOSLO/Odd Stiansen
Oslomarka er et eldorado for friluftsfolket, og eksotisk for turistene. Foto: VisitOSLO/Odd Stiansen Vis mer
Fra en varm dag på Huk. Drøm deg tilbake til sommeren med fotoalbumet i saken Hett på Huk. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fra en varm dag på Huk. Drøm deg tilbake til sommeren med fotoalbumet i saken Hett på Huk. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer"There aren’t many capital cities where you can swim in summer and ski in winter, all within the city’s boundaries. Oslo is charmingly Scandinavian but with the kind of outdoor ‘chilling’ culture more usually associated with Southern Europe.

With new flights from Ryanair and costs that now compare favourably with many Euro-zone destinations, Oslo is more affordable than ever. And in 2010 it plays host to the Eurovision Song Contest."

Altså: Guidebokforlage skryter av Oslos muligheter for badeliv om sommeren og skiaktiviteter om vinteren. De kaller byen sjarmerende, og preget av utendørsliv som man vanligvis ser i Sør-Europa (de må vært i Oslo midt på sommeren, under en hetebølge). At Ryanair åpner drøssevis av nye ruter til Rygge vil også trekke flere turister til Tigerstaden, men som nevnt vil Grand Prix-finalen sette byen i fokus.

Hvor spiser du billig og bra i Oslo? Her er åtte forslag og her er syv til.

Hva guidebokforlaget hadde ment om Oslo hvis de besøkte byen vinterstid er uvisst, men det har vært en satsing fra Visit Oslo sin side å få flere turister til å komme utenom sommeren. Oslo selges som storbyen der du kan gå eller stå på ski om dagen, og gå ut på byen på kvelden. Og det er faktisk ganske unikt.

- Vi har ingen eksakte tall på hvor mange turister som kommer til Oslo om vinteren, men satsingen på Oslo som vinterdestinasjon har vært vellykket, sier Tor Sannerud, turistsjef i Oslo. Rapportene fra Tryvann forteller at det snakkes både svensk, dansk, tysk og en del nederlandsk og engelsk i bakkene.

- Tryvann er blitt et veldig flott skisenter med de senere investeringene, så Oslo er faktisk blitt Norges femte største skidestinasjon.

For noen uker siden åpnet dessuten ICEBAR Oslo, en bar fullstendig laget av is. Kanskje den vil gjøre Oslo enda mer eksotisk?

Oslo blir satt på kartet

Sannerud har stor tro på at 2010 vil bli et svært bra år for Oslo som turistby. Det er særlig fordi det vil komme rundt 3 000 utenlandske journalister for å dekke Grand Prix-finalen.

- Vi er allerede i gang med å lage en prosjektplan på hvordan vi skal ta imot disse journalistene. Vi vil vise dem hva Oslo har å by på, sier Sannerud.

Han ser forøvrig lyst på Oslos fremtid også etter 2010, og trekker frem nye Holmenkollen og alt som skjer i Bjørvika.

- Dette vil gjøre at Oslo blir oppdaget som en by med fokus på arkitektur og design. Operaen er blitt Oslos største attraksjon, og enda bedre blir det når vi får det nye Munchmuseet og Deichmanske bibliotek.

Generelt sett har turiststrømmen til Oslo jevnet seg ut i løpet av året, selv om høysesongen fortsatt er om sommeren.

- Dette er fordi det er flere direkteruter til Oslo, og det er enkelt å få tak i billige billetter hele året. Ryanairs nye ruter til Rygge vil også trekke mange nye turister, sier Sannerud.

Listen over topp ti bydestinasjoner:
Oslo er altså en av ti byer som er valgt ut som hot i 2010. De andre er Istanbul, Vancouver, Nottingham, Nara (i Japan), Boston, Tel Aviv, Reykjavik og Valparaiso (i Chile). Les mer om de andre byene i The Times' artikkel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer