Ørkenøy blir dyreoase

Reneste Noas ark midt i Persiagulfen.

Denne golde øya, Sir Bani Yas, skal bli en oase full av dyreliv. Foto: Desert Island
Denne golde øya, Sir Bani Yas, skal bli en oase full av dyreliv. Foto: Desert Island Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingenting bør egentlig overraske når det er snakk om De forente arabiske emirater i Midt-Østen. Fra før av har emiratene et syvstjerners luksushotell, en øygruppe formet som en palme, en annen formet som verdenskartet, et innendørs skianlegg midt i ørkenen, og det som, når det står ferdig, blir verdens høyeste bygning på 1.600 meter.

Så da må det selvsagt være her at de har fått ideen å lage en hel øy som en attraksjon der du skal kunne se dyrearter fra nesten hele verden.

Det er imidlertid ikke Dubai som har kommet opp med denne ideen. Det er Abu Dhabi som presenterer Desert Islands, to øyer som ligger åtte kilometer utenfor kysten av Abu Dhabi, cirka 25 mil unna Abu Dhabi by.

Fra ørken til oase

Desert Islands, eller nærmere bestemt den ene av øyene, Sir Bani Yas, vil bli den reneste Noas ark - midt i ørkenland. Den tørre ørkenøya skal forvandles til et naturreservat, der gjester skal kunne komme og oppleve dyre- og fugleliv, skriver The Australian.

Øya skal fronte økoturisme, og vil etterhvert være selvforsynt med strøm produsert av sol- og vindenergi. Dyr og fugler som tilhører den arabiske faunaen blir å finne i øyas arabiske naturpark som blir 35.000 mål stor. I den noe mindre safariparken kan man se dyr fra Afrika, Australia, India og Nord-Amerika.

I tillegg vil det komme et fuglereservat, der fuglekikkere vil få flotte muligheter til å se det rike fuglelivet den arabiske verden har.

Målet er å trekke turister som vil se dyrelivet og oppleve den unike, men kunstig skapte, naturen. Her ser du at deler av øya er blitt grønn, men det er mye tørt land igjen. Foto: Desert Island
Målet er å trekke turister som vil se dyrelivet og oppleve den unike, men kunstig skapte, naturen. Her ser du at deler av øya er blitt grønn, men det er mye tørt land igjen. Foto: Desert Island Vis merKongelig masterplan

Den 87 kvadratkilometer store øya har hittil tilhørt Abu Dhabis kongelige familie, og de to palassene deres på øya vil fortsatt brukes av familiemedlemmene.

Det er Sjeik Zayed som er drivkraften bak prosjektet. Han har siden 70-tallet plantet ut mer enn to millioner trær på øya. Her sørger hele 2.000 ansatte for å vanne trærne slik at de overlever i det tørre klimaet.

Sjeiken har også opp igjennom årene plassert forskjellige dyr ut på øya, for eksempel sjiraffer, noen østafrikanske oryxer, og påfugler. Faktisk har sjeiken vært med på å redde den arabiske oryxen fra utryddelse. På øya finnes 400 av de totalt 2.500 som eksisterer i fangenskap i dag. De siste ville arabiske oryxene takket for seg i 1976.

I dag finnes det tusenvis av dyr her, og de representerer 23 forskjellige dyrearter. Nå er planene å virkelig satse på dette, og gjøre hele øya til en turistattraksjon for naturinteresserte. For å få til dette, må rundt 21.000 kilometer vannledninger legges ut, slik at floraen får vannet som trengs - dette er tross alt en øde ørken i dag.

Se bilder fra Sir Bani Yas:

Solnedgang over Sir Bani Yas, øya som skal bli et Noas ark i Periagulfen. Foto: Desert Islands
Foreløpig er øya ganske gold, selv om det er plantet ut over to millioner trær her siden 70-tallet. Foto: Desert Islands
Sauerasen barbary sheep finnes på øya i dag. Foto: Desert Islands
Et eksemplar av black buck antilope. Foto: Desert Islands
Her ser du en urial. Foto: Desert Islands
Tre onyxer. Foto: Desert Islands
På safaritur på Sir Bani Yas. Foto: Desert Islands
Desert island Resort & Spa har allerede åpnet. Foto: Desert Islands
Det flotte luksushotellet har bare 64 rom. her ser du fiskerestauranten. Foto: Desert Islands
Vakkert interiør fra hotellet. Foto: Desert Islands
Luksus midt i Persiagulfen. Foto: Desert Islands
Det er plantet mangrover ved kysten. Her ser vi deler av fuglereservatet. Foto: Desert Islands
I tillegg til safariturer, kan gjester for eksempel padle i mangrovene. Foto: Desert Islands
Flamingoer i farta. Foto: Desert Islands
Målet er at økoresortet Sir Bani Yas skal være selvforsynt med strøm, laget av sol- og vindenergi. Foto: Desert IslandsFørste resort har åpnet

I oktober åpnet første del av Desert Island-prosjektet; Desert Islands Resort & Spa. Dette femstjernersresortet har 64 rom, og er omkranset av naturparken med alle sine dyr. Et opphold her koster fra 1.900 dirhams (cirka 3.700 kr) per natt. Da er frokost, to aktiviteter og båttransport ut til øyene inkludert.

Etterhvert vil flere resorter komme, blant annet en safarilodge midt inne i naturparken, strandhytter og ferieboliger som kan kjøpes, for dem som har nok penger til det.

Utenom safariturer i bil eller til fots, vil gjester kunne dykke, snorkle og padle i mangroveskogen som skal plantes for å beskytte øya fra erosjon, sykle i terrenget, og selvsagt kose seg på strendene.

I tillegg til Sir Bani Yas, består Desert islands av seks små øyer kalt Discovery Islands, som skal huse to luksusresorter og beskyttede områder der avl av fugler og marint liv skal foregå. Siste øy i gruppen er Dalma Island, som har vært hjem for mennesker siden 5.000 år f.Kr. Her vil det komme en historisk par med arkeologiske museer, tradisjonelle fiskelandsbyer og tradisjonelt landbruk.

På nett: Desert Islands og Visit Abu Dhabi

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!