<b>PROFF SHOPPER:</b> - Jeg er hele tiden i byen og holder meg oppdatert på hva som kommer inn i butikkene. Mange trenger hjelp til å kle seg, men vet ikke hvem de skal henvende seg til, sier Charlotte von Mentzer. Hun gjør alt fra garderoberens til å få kunden til å våge litt mer.  Foto: Per Ervland
PROFF SHOPPER: - Jeg er hele tiden i byen og holder meg oppdatert på hva som kommer inn i butikkene. Mange trenger hjelp til å kle seg, men vet ikke hvem de skal henvende seg til, sier Charlotte von Mentzer. Hun gjør alt fra garderoberens til å få kunden til å våge litt mer. Foto: Per ErvlandVis mer

Opptil 20 prosent billigere i Sverige

Gjør billig juleshopping i Sverige - eller overlat problemet til noen andre.

Julen nærmer seg med stormskritt og mange tar turen over til svenskegrensen for å handle inn både julegaver og julemat.

I tillegg til at det er morsomt med en liten utflukt i blant, er det ingen tvil om at du får litt mer for pengene hos söta bror enn her hjemme.

– Nå er den svenske kronekursen så lav at en tur til den svenske hovedstaden for å handle julegaver faktisk vil lønne seg. Om du handler med norske penger i Sverige får du automatisk 15-20 prosent rabatt i alle butikker, på grunn av den gunstige kronekursen for oss nordmenn, i tillegg til de allerede reduserte svenske prisene, sier Marcus Hammarström, markedsjef i Stockholm Visitors Board, i en pressemelding.

1.000 svenske kroner tilsvarer i dag 854 kroner, ifølge DinSides valutaomregner. Dette tilsvarer cirka 15 prosent rabatt, gitt at prisene for øvrig er de samme som hjemme i Norge.

Men husk for all del å betale med lokal valuta når du er i utlandet.

– Pass deg for valutafella. Du kan tape store beløp hvis du velger å betale i norske kroner. Det er butikkene selv som avgjør vekslingskursen, og da kommer du ofte dårlig ut, har Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO, tidligere uttalt til DinSide.

La Charlotte kjøpe julegavene for deg

Får du helt noia bare du tenker på alle julegavene du må handle? Utsetter du problemet til 23. desember hvert år og rasker med deg noe fra butikkhylla? Vel, det finnes råd for deg som ikke orker eller har tid.

Du har sikkert hørt om begrepet «personal shopper» eller personlig shoppingassistent, som det heter på norsk. Svenske Charlotte von Mentzer (35) har jobbet et år som profesjonell shopper i Stockholm, hvor hun hjelper både kvinner og menn i alle aldere med å finne klær som passer til deres kroppsfasong og livsstil.

– Jeg gir stilråd og konsultasjon, men kan også shoppe for andre, forteller von Mentzer til DinSide.

Von Mentzer holder seg stadig oppdatert på nye trender, stiler og butikker, og er slettes ikke fremmed for å handle julegaver i oppdrag for andre.

OPPDATERT PÅ TRENDENE: Charlotte von Mentzer er profesjonell shopper og vet akkurat hvor du kan gjøre kleskupp som passer din fasong.  Foto: Per Ervland
OPPDATERT PÅ TRENDENE: Charlotte von Mentzer er profesjonell shopper og vet akkurat hvor du kan gjøre kleskupp som passer din fasong. Foto: Per Ervland Vis mer


– Jeg har ikke gjort det før, men jeg gjør det gjerne, sier von Mentzer, som kan nås på nettsiden gingerstyle.se

Men shoppinghjelpen er selvsagt ikke gratis. Von Mentzer tar 750 svenske kronor pluss moms for én time, i tillegg til at det krever litt forberedelser. Den personlige shopperen er heller ikke bundet til et kjøpesenter, og kan selv velge hvilke butikker og klesmerker hun vil anbefale.

Les også: Opplev Stockholm fra taket

– Dropp Stureplan


Dersom du foretrekker å kjøpe julegavene dine selv, som folk flest ofte gjør, vet von Mentzer selvsagt akkurat hvor du bør gå når du er i Stockholm.

– Mange turister ender bare opp på Stureplan og Drottninggatan, og det ønsker jeg ikke. Det er så mye mer! På Söder finner du for eksempel de mest trendy butikkene, mener von Mentzer.

«Stockholmsjul»: Nå skal julereklamen fjernes

Førjulshopping i «Shopholm»

Shopping i Stockholm er delt inn i tre arenaer: City, Östermalm og Södermalm.

På City finner du varehusene NK, Åhléns og PUB, hvor du får alt fra eksklusive til kjente kjedemerker.

Er du ute etter luksus, er det Östermalm du skal til. Her er ligger de store luksusmerkene og butikkene rett rundt Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan, Nybrogatan, Östermalmstorg og Stureplan.

På Södermalm, også kjent som «Söder», får du en miks av mote, design, nye klær og vintage.

Nylig sjekket DinSide ut noen av de hippeste butikkene på Söder.

TSHIRT STORE har masse kule t-skjorter med morsomme trykk. Foto: Per Erlvand
Butikken "10 Swedish designers", også kjent som 10-gruppen, har masse fargerike tekstiler og ting. 10-gruppen startet opp i 1970, og kan minne litt om Marimekko. Foto: Per Erlvand
Utsiden av 10-gruppens butikk. Foto: Per Erlvand
Koselige Söder! Foto: Per Erlvand
Butikken APLACE har en mengde merker fra danske og svenske designere. Foto: Per Erlvand
APLACE ligger i Götgatan 34-38. Foto: Per Erlvand
Hvis du er glad i gammeldagse bokhandlere, er Söder noe for deg. Foto: Per Erlvand
Sneakersnstuff har, som navnet tilsier, masse kule joggesko. Det er her alle de hippe svenske guttene kjøper klærne sine. Butikken ligger i Åsögatan 124. Foto: Per Erlvand
Klær fra Sneakersnstuff. Foto: Per Erlvand
Dersom du er glad i møbler og design, er det mange artige butikker langs Åsögatan. Foto: Per Erlvand
"Pit Stop" ligger på Åsögatan 136, http://www.pitstopshop.se/. Her er det masse stilige herreklær. Foto: Per Erlvand
Beyond Retro, http://www.beyondretro.com/, har vintageklær, og ligger i Åsögatan 144. Foto: Per Erlvand
Beyond Retro har noe for enhver smak. Foto: Per Erlvand

Her er våre beste shoppingtips - se bilder!