Sinnene i kok på Fiji for tiden...
Sinnene i kok på Fiji for tiden...Vis mer

Opprørsk sydhavsparadis

Fiji er kjent som et paradis på jord, men nå foreslår vi at du styrer unna. En lokal gruppe raser mot myndighetene, og har gjort Fiji til et utrygt sted å være.

Hovedstaden Suva er preget av opprørere og militære. Kuppmakere har tatt landets statsminister og flere regjeringsmedlemmer som gisler, og en løsning er ennå ikke i sikte.

Kupp

George Speight stormet parlamentsbygningen 19. mai. Hans gruppe krever at nåværende president Ratu Sir Kamisese Mara går av og at grunnloven av 1997 avskaffes. Den indiske minoritetens makt regnes som den viktigste årsaken til kuppet.

Støtte i befolkningen

Militære har holdt oversikt over all bevegelse og du kan ikke bevege deg fritt på Fiji. President Mara står bak disse militære kontrollpostene som Speight ønsker å fjerne.

Den tidligere forretningsmannen Speight har mange i ryggen. Dagen etter kuppet strømmet masser av folk til parlamentsbygningen for å vise opprørerne sin støtte. Fijis politikommisjonærs egen bror begrunner overfor pressen sin støtte med at han ønsket en fremtid for sine barn.

Gisseldrama

Statsminister Mahendra Chaudrhy og 30 andre regjeringsmedlemmer har siden 19. mai blitt holdt som gisler i parlamentsbygningen. Det ble sist fredag spådd en slutt på gisseldramaet, men hittil er ingenting skjedd. President Mara har suspendert Chaudrhy og de andre medlemmene i håp om frigivelse av gislene.

Portforbud

En politimann er drept av Speights tilhengere. De har også tatt seg inn i statseide Fiji TV og ransaket bygningen. TV-selskapets stab rømte til et nærliggende hotell. Det hele skyldes et TV-program hvor George Speights handlinger ble kritisert og han selv ble fremstilt som kriminell. De andre gjestene på hotellet ble bedt om å holde seg inne på rommene og stormskjermer ble trukket ned for vinduer og dører. Etter dette er det innført portforbud på Fiji.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan glippe den olympiske ild

Den olympiske ilden er ventet å ankomme Fiji neste måned. En komité vil førstkommende onsdag diskutere mulighetene. Det er foreløpig sterk tvil om ilden skal gå via Fiji til OL-byen Sydney

Uansett OL-ildens skjebne bør du nok vurdere andre reisemål i disse dager enn Fiji og hovedstaden Suva.