Opplev fedrelandet

Når man planlegger ferien drømmer man seg bort til annerledes strøk og eksotiske opplevelser. Det gjør utlendinger også, og de velger Norge som feriemål.

Svolvær 17. januar: Gradestokken viser minus ni grader og nattehimmelen teller titusener av stjerner. Jeg stirrer ut i mørket etter ingenting. Denne byen er pokker så øde. Der, rett foran meg, ser jeg konturene av et voldsomt fjellmassiv. Det reiser seg fra under vann og skyter opp til det går i ett med himmelmørket. Jeg blir ganske paff, tenker at man faktisk kan bli religiøs av mindre.

Norge er et land med natur så eksotisk at vi flere ganger har raget høyest på målinger over beste ferieland. National Geographic har de to siste årene kåret Vestlandsfjordene til verdens beste feriemål.
Andre internasjonale medier rangerer også Norge som et glimrende land å tilbringe ferien sin i, og roser det eksotiske opp i skyene.

Men vi nordmenn drar enten på hytta for å beise, eller til Sør-Europa for å ligge og purke på en strand. Det eksotiske landet vi bor i glemmer vi. De siste årene har antall norske reisende i Norge gått ned, ifølge Statistisk sentralbyrå. Nordmenn ferierer mindre i moderlandet. Vi har færre overnattingsdøgn og legger igjen mindre penger.

Det du ikke vet om

Det er ikke slik at vi skal la være å unne oss sydenferie for å slappe av, men alt for få i dette landet har oppdaget at det finnes spennende ferieområder i Norge også.
Hvorfor skulle det for eksempel være mindre attraktivt å feriere i Nord-Norge på vinterstid selv om sola er borte? Mange tror kanskje det er bekmørkt døgnet rundt, men det stemmer ikke. Det ER nemlig lys der. Sola titter bare ikke frem, men den gir mer enn godt nok dagslys. De eksotiske naturopplevelsene vi ofte søker utenlands kan vi like gjerne finne her hjemme.

De færreste vet for eksempel at Norge kan by på:

 • Vulkaner
 • Regnskog
 • Korallrev
 • Ørken

  Her kan du lese mer om det du ikke visste fantes i Norge.

  Eksotiske naturopplevelser finnes faktisk altså i Norge. Og de fleste nordmenn er raske med å skryte til utenlandske bekjente om vår fantastiske natur, mens de tegner og forteller om det ville og rene landet vårt. Men kun et fåtall har faktisk utforsket steinrøysa selv.

  Både glede og nytte

  Vi skal ikke føle at vi skal tvinges til å feriere i hjemlandet, ei heller skal vi føle det slik at vi må feriere i Norge for å holde liv i alle de små lokalsamfunnene langs kystlinjen vår eller i innlandet. Dette er ikke menigmanns oppgave. Men vi kan tenke på at vi både kan få fantastiske opplevelser rett i vår egen bakgård, samtidig som vi hjelper til med å holde liv i utkantstrøkene.

  Hurtigruta på vei gjennom det trange sundet Risøyrenna. Foto: Dag Erik Grøtnæs Vis mer


  Svolvær 17. januar: Fjellet som skyter opp virker nesten litt fryktinngytende. Jeg tar meg selv i å observere naturen på en helt annen måte enn jeg lar meg imponere av kritthvite strender, mørkegrønne regnskoger eller skyskrapere og storbylarm. Så rått og så strippet for alt annet enn beinhard stein og iskald snø. Dette er opplevelsene engelskmenn, tyskere, japanere og amerikanere betaler dyre dommer og reiser langt for å oppleve. Vi kan oppleve det på en enkel langweekend hjemmefra.