Nederlandske ministre vil forby turister å kjøpe cannabis. Foto: Colorbox
Nederlandske ministre vil forby turister å kjøpe cannabis. Foto: ColorboxVis mer

Ønsker hasj på apoteket

Ruspolitikken til våre skandinaviske naboer er noe mindre restriktiv enn vår egen.

Seks av ti dansker er for avkriminalisering av hasj. Dette ifølge Dagens Medicin og den svenske radiokanalen P1. Nå diskuterer leger i Danmark om salg av hasj på apotek burde bli en realitet.

Politiker i København og lege ved Bispebjerg sykehus, Thor Grønlykke, er av forkjemperne for hasjsalg over apoteksdisken.

Grønlykke ønsker at det skal kreves en godkjenning fra en lege eller sykepleier, før en får lov til å kjøpe hasj på lovlig sett. Mindreårige og psykisk syke skal ikke kunne få en slik godkjenning.


Nødvendig tiltak

Den danske legeforeningen støtter ikke et slikt forslag, og Grønlykke skjønner at et slikt forslag er kontroversielt.

- Det finnes ganske mange bivirkninger, noen av dem alvorlige. Det erkjenner vi, sier Grønlykke til P1 Morgon.

Likevel synes han, i samsvar med mange andre politikere i København, at en legalisering vil være nødvendig. Den siste tiden har Danmarks hovedstad vært rammet av store og voldelige bandekriger. Grønlykke tror en ny narkotikapolitikk kan være med på å roe gemyttene.

- Vi har en politikk som faktisk ikke fungerer. Så det kan være et godt tidspunkt å se hva vi kan gjøre annerledes, sier Grønlykke.

Storbyguide: København

Også diskusjon i Norge

Hasj

Bør hasj legaliseres (Avsluttet)
Ja(72%) 868
Nei(22%) 270
Usikker(5%) 63
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En diskusjon om legalisering av hasj har også vært opp her i Norge. Riksadvokat Tor-Aksel Busch har antydet langt på vei at avkriminalisering av hasj kan være en god idé.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Straff for cannabis er et vanskelig moment, fordi det kriminaliserer store deler av befolkningen. I dag har 48 prosent av unge menn i Oslo-regionen brukt hasj før de fyller 30 år. Hvis vi kommer i en situasjon hvor hyppigheten og omfanget øker, vil det utvilsomt utfordre lovgivningen og stille spørsmål ved troverdigheten til strafferettsapparatet, sier Busch til Aftenposten.

Øl og hamburger

Det er ikke bare dansk ruspolitikk som har vært i omdiskutert i det siste.

På Arlanda-flyplassen i Sverige skal en McDonalds-restaurant nå begynne å selge øl til sine kunder. Restauranten har fått godkjent sin skjenketillatelse.

- Restauranten deler lokale med andre restauranter. Og når naborestaurantene til høyre og venstre har skjenkebevilgning, er det mange internasjonale reisende som lurer på hvorfor ikke McDonalds kan servere øl, forklarer pressesjef Claes Eliasson i McDonalds, til DinSide.

Han forklarer at det er praktiske ting som gjenstår før restauranten begynner å selge alkohol.

- For eksempel skolering av medarbeidere, slik at alkoholserveringen skal kunne bli gjort på en ansvarsfull og bra måte, sier Eliasson.

Les også: Fæle fastfood-fakta

- Overhode ikke aktuelt!

I Norge derimot kan du bare drømme om alkoholservering på McDonalds-restaurantene.

- Det vil overhode ikke bli aktuelt i Norge, vi er og vi alltid være helt alkohol- og røykfrie restauranter, sier kommunikasjonskonsulent Kathrine Moe i McDonalds Norge.

Moe sier også at McDonalds ikke har noen serveringssteder på norske flyplasser, slik at det ikke vil være aktuelt med et tilsvarende tilbud.