Omringet av strender

Å si at du drar til stranda i Rio, er like uspesifikt som å si "vi møtes i Oslo sentrum." Byen har flerfoldige kilometer med sandete vannkant. Og selv om soling og bading aldri går av mote, er aktivitetspennet stort.

Ringe hjem fra Ipanema? Eksotisk telefonkiosk. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Blås bobler i kokosnøtt på en strandcafe. Delta i strandvarianter av fotball, volleyball eller fotball på volley over nettet. Spill frisbee eller strandtennis. På gata kan man sykle, skate eller bruke drage. Få knuteløsende massasje. Kjøp alt fra snacks og brus, til solbriller og badehåndklær like til halskjeder og trekunst. Selv i overskyet vær, er temperaturen i vannet og på land knapt under 30 i sommermånedene, noe som holder besøkstallene høye.

- Stranda er en del av naturen til en carioca [person fra Rio], de kan ikke leve uten. De legger ikke opp en plan uten å prøve å presse soling inn et sted, ler Renato.

She was a showgirl

Alle har hørt Barry Manilow beskrive denne showjenta Lola på Copacobana. Men at byens kystlinje innehar et titals strender for solslikking og bølgeskvulp, er ikke allmennkunnskaper for de fleste som ikke har besøkt Rio de Janeiro. De første åtte strendene fra det nordøstlige hjørnet av sentrum på rekke og rad sørvestover, vil være mest aktuelle for turister med lite tid til transport og stort behov for sol og bading.

To millioner på stranda

 • Flamengo besøkes mest som park og har ikke mange svømmere.
 • Botafogo er en marina for båter.
 • Red Beach har ikke så mye rødskjær som navnet skal ha det til, men har svært god utsikt til Sukkertoppen. Til tross for sine knappe 200 meter, velger flere å begynne svømmeturen herfra.

 • Lemie er i realiteten bare en forsmak eller start på selveste
 • Copacabana. På nyttårsaften var det, på folkemunne, to millioner mennesker pakket sammen i vannet, på sanda og på de asfalterte veiene.

 • - Se for deg den største nattklubben du kan tenke deg, smiler Renato.

  Shopping på Copacabana by night. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


  Copacabana har vært, og vil nok alltid være, en kornete legende. Men er du litt stresset i det du ankommer, kan det være vanskelig å få ro blant massene. Brasilianere flest går som oftest andre steder, og føler innbyggerne her former ghettoer for minoritetsgrupper og pensjonister. Selv på en hverdag, er strandområdet blant verdens mest folksomme jordflate. 25.000 mennesker per kvadratkilometer. Det er drøye 25 ganger tettere enn innenfor Oslos bygrenser. Når det er skrevet, er det viktig å understreke at dette er en flott strand. Her treffer du folk fra alle sammfunnslag og nasjoner, og her er det alltids noe som skjer – natta lang. Når sola er lei av å være oppe, tar markedene, butikkene og etter hvert hotellene og nattklubbene over.

  Lokal favoritt

 • En smule lengre øst ligger Arpoador, en strand som får brukbar tilbakemelding fra surfere som har vært i Brasil.
 • Men det blir likevel mest en vei mellom Copacobana og:

  Strandmassasje på Ipanema. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


 • Ipanema. Ikke like kjent i Europa, men er det høyest rangerte kontaktpunktet ved Atlanterhavet blant Rios innbyggere. Du har kanskje hørt låta "Garota de Ipanema" (Jenta fra Ipanema), som også er en bar du kan besøke. Utviklingen har brakt klasse til restauranter, butikker og boligstrøk. Ipanema har i dag de mest populære hotellene.
 • Leblon avslutter gullrekka.
 • Sanda slutter ikke her, men avstandene fra sentrum øker på, i likhet med surfebrettene. Fordelen er at turisttettheten avtar dess lengre unna sentrum du beveger deg.

  >> Verdens høyeste Kristus

  >> Brassefotball gir mersmak

  >> ... og så mye mer!

  >> SE RIO I BILDER