Ompa, utfor og off-piste

Snødekte topper, hundrevis av løyper og en frekk, liten Jägermeister og lederhosen på afterski. Her får du de ferskeste nyhetene for Alpe-sesongen samt en oversikt over hvordan du kaprer de billigste billettene til skiferieparadiset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Alpin-esset Bjarne Solbakken kjenner Alpene godt. En av favorittene er Saalbach i Østerrike. Foto: Cecilie Leganger.
Alpin-esset Bjarne Solbakken kjenner Alpene godt. En av favorittene er Saalbach i Østerrike. Foto: Cecilie Leganger. Vis mer


Alpene tilbyr alt fra klassisk skiferie med tyrolerhatter og skummende øl i Saalbach i Østerrike, til hardcore offpiste i La Grave i Frankrike. Ompa, offpiste og utfor i skjønn forening. Men hva med den norske fjellheimen da, spør du deg kanskje. Alpin-esset Bjarne Solbakken mener det er stor grunn for å ofre kvikklunsjen for Alpene i vinterferien.

- Gang et hvilket som helst skisted i Norge med tjue. I Alpene har du ubegrensede muligheter, det er topper overalt og veldig mange og varierte bakker. I Saalbach kan du for eksempel kjøre på ski en hel dag uten å stå i samme bakke, det er utrolig deilig. Heissystemet er også veldig bra mange steder, du slipper å stå i kø og kommer deg opp til hver topp, sier Bjarne Solbakken.

Tematurer i vinden

Solbakken har nå inngått et samarbeid med STS Alpereiser, som er en av flere aktører som tilbyr skiferier i Alpene. Solbakken skal blant annet stå på ski med gjestene i egne temauker der du kan treffe alpinist-konger. Friskusferien skal riktignok ikke bare dreie seg om tunge slalåmboots og ski på beina. Som ledd i den stadig økende tematurtrenden tilbyr STS Alpereiser, i likhet med Star Tour Sportsreiser, også mat- og vinkurs samt uker for helse, spa og skjønnhet. Star Tour Sportsreiser lokker i tillegg med egne skiturer for fotballfrelste i Torino i kombinasjon med Juventus' hjemmekamper på Stadio delle Alpi. Egne jenteturer tilbys også, som Girls Free Ride Week med utfordrende offpistekjøring på programmet.

Saas-Fee i Sveits er årets heteste nyhet på skifronten og kan lokke med å være ett av stedene i Alpene med flest soltimer. Foto: STS Alpereiser.
Saas-Fee i Sveits er årets heteste nyhet på skifronten og kan lokke med å være ett av stedene i Alpene med flest soltimer. Foto: STS Alpereiser. Vis mer


Luftig idyll i Saas-Fee

Årets store nyhet både fra STS Alpinreiser og Star Tour Sportsreiser, som tilbyr henholdsvis ti og elleve reisemål i Italia, Østerrike, Frankrike og Sveits, er bilfrie og pittoreske Saas-Fee i Sveits, som ligger ved foten av fjellet Michabel cirka 1.800 m.o.h. Den lille byen er velsignet med 13 fjelltopper som alle rager over 4.000 meter. Det 100 kilometer lange skisystemet består av fem svarte løyper, 14 røde og 13 blå, og opererer med 22 heiser. Den underjordiske jernbanelinjen Metro Alpin tar deg blant annet opp til toppen på 3.500 meters høyde. Offpiste-løypene her kan også kjøres uten fjellguide, og i løpet av ferien blir du garantert brun og lekker. Saas-Fee er nemlig ett av stedene i Alpene med flest soltimer.

- Stedet fyller alle våre krav til et godt skiprodukt. Alt fra skikjøring til byens tilbud og sjarm holder høy standard. I tillegg ligger Saas-Fee snaue tre timer med buss fra Genève, sier Kristin Guttormsen, salgssjef i Star Tour Sportreiser.

Nytt i Norge

Flere nyheter for sesongen er den nye aktøren Lion Alpin, som har kommet til Norge etter 20 års virksomhet i Sverige. Lion Alpin starter flygninger fra Oslo til Innsbruck og Gèneve 29. januar 2005, og tilbyr reiser til 14 skisteder i Italia, Frankrike og Østerrike. Chamonix, Saalbach, La Grave og Ischgl er noen av dem. I likhet med Langley Travel tilbyr også Lion Alpin rimelige bussreiser til skibakkene. Langley Travel har videre en ny vri på konseptet Ski Around the Alps som nå har Chamonix som utgangspunkt. Man bor i Chamonix og reiser rundt på dagsturer til steder der forholdene er best den aktuelle dagen. En form for snø- og solgaranti kan man nesten si.

The future's so bright... Slik kan det fortone seg i Ischgl i Østerrike en solfylt vinterdag. Foto: Star Tour Sportsreiser.
The future's so bright... Slik kan det fortone seg i Ischgl i Østerrike en solfylt vinterdag. Foto: Star Tour Sportsreiser. Vis mer


Stor interesse for skiferie

Flere av de norske reiseaktørene melder allerede nå om rekordstor pågang på skiferier i år.

- Vi har stor pågang og etterspørsel etter våre skiferier. Allerede nå har cirka 1.000 personer sikret seg en skiferie i Alpene. Det er en økning på 100 prosent sammenlignet med sist vinter. Det er særlig stor pågang fra grupper, sier Kristin Guttormsen, salgssjef i Star Tour Sportsreiser.

Langley Travel kan vise til et salg på 10 prosent av skireisene etter drøye tre uker med salg. Val d'Isère er det mest populære reisemålet, etterfulgt av Val Thorens og Chamonix. I følge administrerende direktør for STS Alpereiser, Peter Johnsen, er det også langt flere familier som reiser til Alpene enn før.

- Det har nok mye med at vi har fått bedre familierabatter, sier Johnsen.

I år frister operatørene med saftige rabatter hvis du bestiller innen 31. oktober. Her leser du mer om hvordan du får tak i de billigste turene. Det kan lønne seg å benytte seg av dette - det er ikke ofte vi kommer over gode restplasser på skireiser.