Om hovedstaden

Hovedstaden bevilges som regel en eller annen omtale i både reiseguider og reportasjer.

Hovedstaden høster lovord.
Foto: Giulio Bolognesi Foto: Giulio Bolognesi
Hovedstaden høster lovord.
Foto: Giulio Bolognesi Foto: Giulio Bolognesi Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De vanlige reiseguidene uttaler seg ikke i sterke ordelag. Likevel er det enkelte morsomme observasjoner å finne. For eksempel forteller Frommers om Oslo:

- Mange har det inntrykket at byen ikke har historiske og kulturelle severdigheter. Imidlertid kan Oslo by på nok severdigheter og aktiviteter til å fylle minst tre til fire travle dager.

Så det så. Ingen skal altså komme å fortelle oss at denne byen mangler noe… Guidens tekst på nettet poengterer imidlertid byens rykte som en av Europas dyreste.

- Gå forsiktig frem om du reiser på stramt budsjett.

En annen guideserie, Fodors forteller om byggevirksomheten i hovedstaden:

- En byggeboom rundt 1980/1990 har ført til et antall moderne høybygg, spesielt i området rundt sentralbanestasjonen, som smertefullt kolliderer med den neoklassiske arkitekturen i resten av byen.

Uvanlige kombinasjoner

Heldigvis for hovedstadens reiseliv virker de fleste kommentarer å være av det positive slaget. I en artikkel om Oslo i det store reisemagasinet Condé Nast Traveller fra juli i fjor, forteller skribenten Sue Prideaux om overraskende positive opplevelser:

- Norge lokker frem kjedsomhet hos de sofistikerte reisende. All friluften, helsen og hygienen; vandreturer, langrennsski, kokt torsk, avmystifisert sex. Men den gang ei: Oslo har fantastisk kunst, fortryllende arkitektur, god opera, merkelig gateteater og prektige caféer. Forfatteren skryter videre av Oslos uvanlige kombinasjoner av by, strender, parker og hager, klassiske bygg og gater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til og med guideserien fra Svenske Aftonbladet omtaler den norske hovedstaden i positive ordelag:

- Om du er ute etter friluftsliv, tilbyr Oslo muligheter som kanskje ingen annen storby. Mer om hva forskjellige skribenter forteller om norske friluftsvaner finner du her.