Øl, duskedamer og Hitler-humor

Se de elleville bildene av tyskernes karnevalsfeiring.

Februar er den store karnevalsmåneden verden over. Også i Tyskland står landet på hodet når innbyggerne i de største byene finner fram kostymene. Vi dro til Düsseldorf og ble sjarmert av ompamusikk, Hitler-satire og 700.000 elleville og øltørste tyskere.

>> BILDER fra karnevalet

Karnevalskaos i nesten en uke

Øl, duskedamer og Hitler-humor

  1. BILDER: Karneval i Düsseldorf


Karnevalstradisjonen i Düsseldorf er mer enn 400 år gammel. Den offisielle starten på festlighetene er allerede i november, men folkefesten tar ikke av før i februar. På en torsdag, noen uker før
påske, tar tyskerne fram ølet og kostymene og starter feiringen. De neste dagene er det fullt av liv i gatene, og det hele topper seg på mandag, eller rosemandag som den kalles. Da blir det parade i gatene og full fest til langt etter solen har gått ned. Karnevalet avsluttes på onsdag, men bare de mest
hardbarka festløvene orker å holde ølfatene
rennende de to siste karnevalsdagene.

Fest med bestemor

Tro det eller ei, dette er Düsseldorfs borgermester Joachim Erwin.
Tro det eller ei, dette er Düsseldorfs borgermester Joachim Erwin. Vis merNår tyskerne byr på karnevalsfest, skal alle være med. Små barn, ungdommer, foreldre, besteforeldre, ja alle skal kle seg ut og danse til dundrende ompamusikk som uler ut fra høytalerne i Königsallee i hjertet av byen. Karnevalet skal også være en feiring for alle nasjonaliteter, eller "multi-kulti" som de kaller det der nede.

Heller ikke den såkalte "eliten" slipper unna å dresse seg opp i de mest bisarre karnevalskostymer. Borgermesteren Joachim Erwin blir beskrevet av enkelte som svært konservativ, men til og med han tar'n helt ut på festens hoveddag. I år var han utkledd som en klovn, med et pompøst og fargesprakende antrekk, teatersminke i ansiktet, og rødlilla parykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl, øl og mere øl

Tyskeren Manuel Kliese fra Düsseldorf Marketing & Tourismus kledde seg ut som et norsk oljefat.
Tyskeren Manuel Kliese fra Düsseldorf Marketing & Tourismus kledde seg ut som et norsk oljefat. Vis mer


Uansett hva man måtte mene, er det klart at øldrikking er helt sentralt i karnevalsfeiringen. Det er ikke uvanlige å støte på sørpefulle unge og voksne ved formiddagstider, og drikkingen bare baller seg på i løpet av dagen.

- Alkohol er et sentralt tema. Her i Düsseldorf har vi et eget øl som kalles "Alt-øl". Det er mørkt og bittert, og skiller seg ut fra andre typer øl, sier Manuel Kliese fra Düsseldorfs turistkontor.

Lokalbefolkningen er stolte av ølet sitt. Det kommer tydelig frem når de synger sanger om byen sin, hvor ordet "Alt-bier" går igjen flere ganger i sangtekstene. Familier og vennegrupper har gjerne et par små tønner med lokalt øl i en handlevogn, som de tar med seg rundt i byen under festdagene.

- Du slipper ikke unna Alt-øl når du skal feire karneval i Düsseldorf, sier Kliese smilende.

 
 Foto: Kim Jansson

Foto: Kim Jansson Vis mer


150 tonn søppel

Med så mange mennesker samlet på en gang, mange av dem sterkt beruset, kan ikke karnevalet bare bety fryd og gammen. Og det gjør det heller ikke. I løpet av festlighetstiden havner det så mye søppel på gatene at nesten uansett hvor du tråkker blir det sittende igjen søppel under skoene dine. Bare på karnevalets hoveddag havner rundt 150 tonn søppel i søppelkassene og på Düsseldorfs bygater. Myndighetene er flinke til å rydde opp, og dagen derpå er det meste av søppelet borte fra byens gater.

Offentlig drikking er svært vanlig under karnevalet, og tomflaskene ender opp som knust glass på gatene. Resultatet er selvfølgelig utallige kuttskader. En lokal ambulansesjåfør forteller at kuttskader står for drøyt 60 prosent av alle ulykkene som skjer under karnevalsdagene i Düsseldorf.

Karnevalet i Düsseldorf er en folkefest, der omtrent alle kler seg ut.
Karnevalet i Düsseldorf er en folkefest, der omtrent alle kler seg ut. Vis mer


Dessverre fører fylla med seg at enkelte personer mister helt kontrollen. Det får fatale konsekvenser. Hvert år er det noen som blir drept under karnevalsdagene, og i år var intet unntak. Et par personer måtte bøte med livet da de ble påkjørt av toget. I følge Kliese fra Düsseldorfs turistinformasjon skjedde dette som følge av sterk alkoholpåvrikning, og stor trengsel rundt kollektivtransportnettet.

- Myndighetene prøver å få det helt kontrollert, men noen ganger er trykket bare for stort, sier Kliese til DinSide.

>> BILDER fra karnevalet

Karnevalsfilm (wmv 5 774 kB)

Her er en kort film fra karnevalet: