Stor stemning på oktoberfestivalen. Foto: Sven Widman
Stor stemning på oktoberfestivalen. Foto: Sven WidmanVis mer

Oktoberfestivalen i september

16. september sparkes årets oktoberfestival i gang. Det forventes at mer enn 6 millioner mennesker besøker det som ettersigende er verdens største festival.

Oktoberfestival i september høres pussig ut. Første gang festivalen ble avholdt var 12. oktober 1810, men i de senere år har man funnet ut at været er langt bedre i septemner. Derfor har man flyttet festivalen en månded frem.
De aller fleste assosierer festivalen med øl, lederhosen og kjolekledde serveringsdamer utrustet med glad utringning, og bærende på ølkrus i alle ti fingre. Oktoberfestivalen er også en festival for hele familien, og det legges enorme ressurser i karuseller, boder og mat til deltakerne.

"Øl, øl og mere øl"

Festivalen, som første gang ble avholdt 16 oktober 1810, har rukket å vokse seg såpass stor at den er livsviktig for økonomien i München. Totalt omsettes det for snaue én milliard euro i München under de 16 dagene med festivitas. Bare på festivalområdet omsettes det for 450 millioner euro. Her drikkes det glade mengder øl. Totalt ølkonsum for festvivalen ligger på drøye 60.000 hektoliter med øl. Dette tilsvarer seks millioner liter øl. Ølen er ikke spesielt billig under festivalen. Den er litt dyrere enn normal, men like fullt får du én mass (nesten en liter øl) for mellom 50 og 60 kroner.

Ølteltene fylles opp når kvelden nærmer seg.
Ølteltene fylles opp når kvelden nærmer seg. Vis mer


Festivalens opprinnelse

Det som i dag kalles Oktoberfestivalen ble for første gang arrangert så lang tilbake som i 1811. Riktignok ble det første arrangementet avholdt året før, men da var det en fest tilegnet kronprins Ludwig av Bavaria som skulle gifte seg. Paraden og festen ble en så stor suksess at det nærmest ble forlangt at det måtte avholdes en slik fest det påfølgende året. resten er historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år arrangeres den for 173. gang, men i motsetning til den spede begynnelsen hvor alt dreide seg om det avsluttende hesteløpet, fokuseres det nå på ølen. Hesteløpet var det eldste innslaget i festivalen de tidligste årene, men dette ble etter hvert avskaffet ettersom tidene forandret seg og slike hesteløp ikke lenger var spennende.

Paraden er populær plant turistene.
Paraden er populær plant turistene. Vis mer


Hvordan orientere seg

Før du drar på festivalen lønner deg seg å besøke festivalens hjemmeside. Her finner du masse informasjon om hva som er verdt å se, hva du bør gjøre og ikke minst hva du ikke bør gjøre. De har et "oktoberfestival-survival kit" med de aller viktigste telefonnummerene du kan komme til å trenge. Her kan du også laste ned kart over hele området. Her ser du hvor de forskjellige ølteltene er lokalisert, og du kan se andre viktige "landemerker" du kan komme til å trenge.

Du trenger ikke overhodet å være redd for å ikke få nok å drikke eller nok å spise. Dette er det rikelig av, og åpningstidene er fra 10-22.30 i ukedager og fra 9-22.30 lørdag og søndag, samt helligdager.

Annen nyttig informasjon

Så hvordan er det å få overnatting i en by som venter seks millioner besøkende i løpet av 16 dager? I følge dem selv skal ikke dette være noe problem. Det er fortsatt mange rom igjen, men gruppebooking for den første uken er ikke lenger mulig. Skulle du være så uheldig å ikke få tak i et rom, kan du alltids ligge over i telt på den olympiske ridestadion i München. Her finner du en liten guide til hvordan du kan gå frem for å skaffe deg overnatting under oktoberfestivalen.

Vil du lese mer om oktoberfestivalen kan du lese mer her:

>>Oktoberfest.de


>>Muenchen.de