Oktoberfest i München

Seks millioner liter øl på 16 dager - oktoberfest er ikke bare en ølhyllest, det er en fyllefest med 200 tradisjonsrike år på rangelen.

 Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets oktoberfest starter lørdag 19. september. Festen varer til 4. oktober. så det er altså bare å begynne å planlegge turen til München. DinSide har vært der. Les mer og se bildene.

Ved langbordene utenfor Hacker-Festzelt står en far og holder ølglasset for sønnen sin. Gutten kan kanskje være 7-8 år, og som en hver verdig tysker under oktoberfest, er han festlig antrukket i korte lederhosen, rutete skjorte og halsskjerf. Gutten står på sittebenken for å gjøre det lettere for sin formynder å helle litt øl ned i gapet hans. Den skal tidlig krøkes som god oktoberfester skal bli...

Se bildene fra oktoberfest her...

De forskjellige ølhallene tiltrekker seg varierte festdeltakere. I Hippodromen fester de rike og pene ...  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
De forskjellige ølhallene tiltrekker seg varierte festdeltakere. I Hippodromen fester de rike og pene ... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

Oktoberfest i München

  1. Bildespesial Oktoberfest
Oktoberfest soper inn 750 millioner dollar i løpet av drøye to uker hvert år.
Oktoberfest soper inn 750 millioner dollar i løpet av drøye to uker hvert år. Vis mer
Schuss... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Schuss... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Adam Eggers fra Australia får prøve den lokale snuffen(tobakk)av bayerske Bina.   Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Adam Eggers fra Australia får prøve den lokale snuffen(tobakk)av bayerske Bina. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Seks millioner liter øl...

Dette er kanskje ikke noe vanlig syn på oktoberfest, og gutten skulle nok sikkert bare få den avskrekkende smaken de fleste av oss har fått i unge år - med skuffende lite hell for mange foreldre. Det skal likevel sies at ingen har så gamle tradisjoner når det gjelder øl, og det å drikke det, som folket i Bayern. I 2006 strømmet seks millioner mennesker inn på Theresienwiese-området i sentrum av München for å tømme seks millioner liter øl ned sine ganer, akkompagnert av tradisjonsrik bayersk mat som grillet kylling, oksehaler, saltkringler og sauerkraut.

Oktoberfest er betegnet som verdens største folkefest, og festivalen byr forsåvidt på andre aktiviteter enn bare øldrikkingen. Karuseller blant annet. Store og raske karuseller som virkelig kan få fart i en stinn ølvom. Men ser du bort fra karuseller, tysk kraftkost og ompa-ompa band, er det ikke mye annet verdens største folkefestival dreier seg om enn, akkurat, ja ... øldrikking. Det sies at om alt ølet som ble drukket under oktoberfest ble samlet i kuppelen på Capitol Hill i Washington, ville det fylt den til randen. Harde fakta eller ikke, det er ikke til å komme bort fra at Oktoberfest er en 18 dagers heisafest.

Historisk fylleslag

Den brune tradisjonen startet i 1810, da Kong Ludwig 1. av Bayern giftet seg med Dronning Therese von Sachsen-Hilburghausen. Festen ble så bra at Bayern gjorde det til en tradisjon som har latt seg gjennomføre 173 ganger siden den gang. De gangene den ikke har blitt gjennomført, har det vært krig, epidemi eller andre katastrofer som har stoppet feiringen. Det var først på 1880-tallet at ølserveringen begynte å ta av på festivalområdet. På begynnelsen av 1900-tallet kom de første ølhallene, som det er 14 av inne på området i dag. Før det var det bare små boder hvor de solgte sine mass, som er betegnelsen på de literstore muggene med øl som blir servert. Den gang vokste det også gjerne trær inne på serveringsstedene. Trær hvor fulle lederhosere kunne måle bayersk muskelkraft ved å klatre om kapp.

Potent blanding

Å klatre på festivalområdet, gjør du også i dag. Selv om det stort sett er bortover krakker og over formtoppene. Og det er en fysisk prøvelse med en langhelg hvor promillen stiger i takt med lyden fra brølende valthorn. Noe som ikke er så rart når du ser nærmere på det lokale brygget.

- Festivalølet er litt sterkere enn det som brygges ellers i løpet av året, sier serveringsdamen Kitty.

Hun svinger nonstop rundt med utallige ølhanker støttet opp mot sitt fyldige kassaapparat inne i Ochsenbraterei-hallen. Omgitt av en gjeng australske ølhester, er det ikke mangel på omsetning.

- Alle de seks store bryggeriene i München er representert med hver sin ølhall her inne på festivalområdet. De brygger en egen type øl for oktoberfest, som varierer litt i alkoholprosent. Brygget holder fra seks til 7,5 prosent alkohol for å få dere enda blidere, sier hun og putter noen euroseddeler ned i bh-en med et flørtende smil.

Svimlende god butikk


Serveringsdamene vet hvordan de skal gi et handlekraftig inntrykk på hordene av turister og lokale som ramler innom hvert år. Du må sitte ved et bord for å bli servert øl. Noe som er et av tiltakene for å skape orden i kaoset. De største hallene rommer opp til 10.000 mennesker, og er stort sett fylte gjennom hele festivalperioden. Noe som også gir damer som Kitty og hennes mannlige medservitør, Pussy, en forrykende profitt i løpet av to uker.

- Vi kjøper ølet av bryggeriet som eier hallen, for så å selge det videre til kundene som bestiller fra bordene. Det er ikke umulig å tjene opp mot 40.000 kroner under festivalen for en god servitør, sier Pussy og briljerer med å holde ti ølglass i hver hånd. Tyngden av èn Mass, om ikke ti, gjør at øynene også åpnes imponert blant australske rugbyspillere ved langbordene.

Lett å ta feil

To lokale jenter i dirndl, tradisjonelle bayerske kjoler, har satt seg ned ved bordet. Umiddelbart vennskap oppstår, som det så ofte gjør i de feststemte lokalene, og det klirrer i glass. Selv om det bare er 15 prosent tilreisende som kommer til Oktoberfest de 18 dagene festivalen varer, er den ene av jentene lettere oppgitt over uvitende turister.

 Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
En tradisjonell bayersk ølhest og hans kusk paraderer i gaten utenfor ølhallene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En tradisjonell bayersk ølhest og hans kusk paraderer i gaten utenfor ølhallene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

- Det er ikke uvanelig å treffe turister i München, og da spesielt amerikanere, som spør hvor oktoberfest er i midten av oktober. Grunnen til at det heter oktoberfest, var at den til å begynne med ble holdt i oktober. Men før århundreskiftet ble festivalperioden flyttet til september på grunn av det fine været vi som regel har på denne tiden av året. Det er det ikke alle utlendinger som har fått med seg ennå, ler Bina.

Hun rekker ikke å si så mye mer før det blåses i trompeter og allsangen står i taket som en massert sjampanjekork. Alle som kan stå på bena, spretter opp på bordene så brygg og bratwurst fyker. Klokken er 17.30 og endelig er festmusikken i gang. I 2005 ble det innført nye regler om at det kun er lov til å spille rolig musikk frem til ettermiddagen for å holde lokket litt lenger på den gjærende folkemassen inne i ølhallene.

Når musikken starter, er det fullt kaos og ingen retrett. En trøtt australier blir bedt om å reise seg av sikkerhetsvaktene. Han må stå på bordet så de har oversikt på om han klarer å holde seg våken frem til 22.30, som er stengetid for de fleste hallene. Klarer han ikke det, så blir han et Bierleichen, eller et øllik. Det er gjester som må følges til et av de mange teltene som behandler deltakere med et litt brunere gjennomsnitt enn resten.

Ingen bekymringer - tyskerne kan det her med rotblaute, de har jo 200 års erfaring!

Se bildene fra oktoberfest her...

Fem uvurderlige tips til oktoberfest:

  1. I helgene er du nødt til å være inne på en ølhall senest klokken 18.00 hvis du ønsker å komme inn. På ukedagene kan det være litt enklere.
  2. Bestill hotell NÅ, hvis du ønsker å oppleve festivalen neste år. Det er millioner som slåss om de beste rommene.
  3. Prøv å skaff deg et hotell i nærheten av festivalområdet. Drosjer er travle og tyske gateadresser blir vanskelige å uttale etter en storveis dag i ølhallen. Et hvilested i nærheten er heller ikke dumt.
  4. Ikke glem å spise godt i løpet av feiringen og drikke vann av og til. Temperaturen ligger ofte rundt 30-tallet, og du blir fort utmattet av bare øl.
  5. Ønsker du suvenrier, kjøp dem. Stjeler du med deg et glass, får du fort bot av politiet på utsiden. Ta vare på kvitteringen.


På nett: Oktoberfest

Slik kommer du deg til München:
Både Lufthansa og Norwegian flyr direkte fra Oslo. Flyr du fra en annen flyplass, må du belage deg på mellomlanding i København. Kan du tåle en stykke transport på landjorda, kan du fly med Ryanair fra Torp til Frankfurt. Merk at det kan være vanskelig å finne overnatting under Oktoberfesten.

Denne saken ble første gang publisert i oktober 2006, men er oppdatert.

Relaterte artikler:
Melbourne Cup - verdens største hestefest
Pengegaloppen på Øvrevoll
Karneval i Rio
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!