I dag øker britene sin merverdiavgift, og det vil merkes på prisene. Foto: Colourbox.com
I dag øker britene sin merverdiavgift, og det vil merkes på prisene. Foto: Colourbox.comVis mer

Økte priser fra i dag

Storbritannia øker sin merverdiavgift fra 17,5 til 20 prosent, og mange bekymrer seg for ølprisene.

I dag øker Storbritannia sin standard merverdiavgift fra 17,5 til 20 prosent. Økningen i den britiske VAT-en vil føre til prishopp på en rekke varer og tjenester.

Pubeiere er blant dem som er bekymret for omsetningen, fordi de frykter at flere vil handle øl på supermarkedene i stedet for på puben etter avgiftsøkningen.

Og turistnæringen frykter at mange vil synes at Storbritannia blir et mindre attraktivt ferieland som følge av prisøkningen.

I en undersøkelse gjennomført av booking-agenten TripAdvisor mente 24 prosent av de spurte at økningen i merverdiavgift ville gjøre det for dyrt å velge Storbritannia som ferieland.

>>>Dette tar Tollvesenet for flaskene dine

Avgifter i Europa (Oversikt over merverdiavgiften i populære ferieland)
LandMVA (VAT)
Storbritannia20,0
Sverige25,0
Danmark25,0
Frankrike19,6
Irland21,0
Spania16,0
Italia20,0
Hellas21,0
Tyrkia18,0
Kypros15,0
Per 4. januar 2011


Kan få pengene tilbake

Merverdiavgiften på en øl du kjøpte i baren, kan du ikke få refundert, men dersom du har handlet varer du skal ha med hjem til Norge, kan du be om å få refundert den britiske VAT-en.

I disse tilfellene har det ingenting å si om du har betalt 15, 17,5 eller 20 prosent fordi det bare er et midlertidig utlegg.

Handler du i butikker, pass på å be forretningen om å fylle ut et taxfree-skjema for deg. Det er ofte enklest å levere kvitteringer for refusjon på tollkontoret på flyplassen før avreise. Ordningene varierer noe fra land til land og flyplass til flyplass, avhengig av hvem som tilbyr å ordne med refusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med norsk moms?

I Norge er merverdiavgiften 25 prosent, men du skal ikke uten videre betale norsk merverdiavgift på varer du har kjøpt i utlandet, dersom du har innført varen selv etter et utenlandsopphold. Har du vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du ta med deg varer til en samlet verdi av 6.000 norske kroner toll- og avgiftsfritt. Har du vært ute av landet i under 24 timer, er den øvre grensen 3.000 kroner.

Usikker på sluttsummen? Prøv DinSides IMPORTKALKULATOR