Økoterrorisme eller økoturisme?

Betyr nærmere naturen det samme som til det beste for den?

ASCÁNINKA: Ifølge FN og World Tourism Organization er et av kriteriene for økoturisme at inntektene deles med lokalbefolkning og urbefolkningsrupper. Jentene hører til acháninka-stammen i peruansk Amazonas.<br />
<I>Foto: Inga Ragnhild Holst</I>
ASCÁNINKA: Ifølge FN og World Tourism Organization er et av kriteriene for økoturisme at inntektene deles med lokalbefolkning og urbefolkningsrupper. Jentene hører til acháninka-stammen i peruansk Amazonas.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss tennes ved tanken på uberørt natur, og på benevnelsen økoturisme. Men hvilke kriterier bør oppfylles før noe kan navnes økoturisme? Og hva skal egentlig til for at ferien din skal kunne defineres som miljøvennlig og bærekraftig?

Trå varsomt

- Økoturisme bør innebære at ingen skal slite ned det en har kommet for å se. Tilrettelegging, hotell- og veibygging skal foregå så varsomt mulig og folks kulturer skal forbli hundre prosent intakte, sier Steinar Lem, leder i Fremtiden i Våre Hender til DinSide Reise.

Lem sier videre at ordinær turisme ikke er skånsom mot verken folk eller natur:

- Dette at alle skal være den første til å se noe uberørt fører til at det ikke lenger er noe uberørt igjen. Turismen kan forvandle lokalbefolkninger til å gi slipp på sin kultur.

Det finnes ifølge Lem gode eksempler på turisme:

- Hvalsafarier i Nord-Norge er et godt tiltak. Denne turismen får lokalbefolkningen til å se på hvalen som noe mer enn spekk, og får dem til å ønske å bevare bestanden. I Italia har man også lyktes med å tiltrekke seg turister med rovdyrbestanden. Her tusler ulven inn i landsbyen hver morgen – og den spiser verken barn eller noen andre. Jeg skulle ønske at man så nytten av dette i Norge også, sier Steinar Lem.

Full begrepsforvirring

ØKO: Når alle skal oppleve den uberørte naturen, får det uønskede følger. Her fra fossen Vayoz i Peru.
Foto; Inga Ragnhild Holst
ØKO: Når alle skal oppleve den uberørte naturen, får det uønskede følger. Her fra fossen Vayoz i Peru.
Foto; Inga Ragnhild Holst Vis mer

Økoturisme er et vagt begrep. Den amerikanske journalisten Robert Rattner beskriver i boken Ecotoursm`s Identity Crisis: How Green is My Vacation? noe av forvirringen omkring begrepet slik:

”Når den politiske korrekthet krevde at papir skulle være resirkulert, merket papirprodusentene papir som var laget av sagmugg resirkulert. Dette var i og for seg riktig. Produktet var laget av avfallsprodukter. På samme tid ble papir produsert av gjenvunnet papir merket på samme måte. Kritikken i etterkant førte til den mer spesifikke termen post-forbruker-avfall. ”(Fritt oversatt fra boken.)

Han skriver at prefikset øko lagt til turisme forbindes med å observere og sette pris på naturen, altså noe positivt. Han trekker frem en rekke eksempler hvor forventningene til hva som foregår når en skal observere naturen, forstyrrer eller ødelegger:

 • Hvalsafarier – som er svært populært utenfor USA - hvor båtene forstyrrer hvalens aktiviteter.

 • Cayman Islands i Karibia har fredet sine berømte korallrev, og går aktivt ut med dette i sin markedsføring av stedet som et uberørt dykkerparadis. Samtidig importeres og selges det truede korallarter fra andre steder.
 • Rattner sier likevel at økoturisme kan være en godt våpen i kampen for å verne og samtidig knytte den opp med urbefolkningers behov for inntekt.

  Økoterrorisme

  Men hva kan en som reisende se etter dersom en vil reise mer grønt? Vi spurte den svenske journalisten Peter Hanneberg som for noen år siden initierte Ekoturismforeningen i Sverige.

  - Det handler mye om sunn fornuft og vett, og om å ta personlig ansvar for hvilke typer reiser og selskaper en velger seg. Men det er vanskelig å gi noen oppskrift på hva en kan se etter. Definisjonene på hva som er økoturisme er vidt forskjellige etter hvem som definerer, sier Hanneberg.

  Han trekker frem Kenya som et eksempel:

  - Kenya markedsfører all sin turisme som økoturisme. Så lenge det handler om å se på naturen, er det økoturisme. Selv har jeg opplevd selskaper som med sine safaribusser kjører så nærme dyrene at de blir skremte. Det er mer økoterrorisme enn økoturisme, sier Hanneberg.

  Ekoturismforeningen i Sverige har på sitt nettsted definert noen kriterier på hva de mener er økoturisme.

  Det internasjonale økoturismeåret

  2002 er FNs internasjonale økoturismeår. World Tourism Organizaton og FNs miljøprogram (UNEP) er ansvarlig for gjennomføringen av økoturismeåret. Det er satt opp tre hovedmål:

 • Konservere biologisk og kulturelt mangfold.

 • Generere arbeid, inntekter og forretningsmuligheter gjennom å markedsføre økoturismeprosjekter.

 • Dele utbytte av økoturisme-utviklingen med lokalsamfunnet og urbefolkningsgrupper.
 • The International Ecotourism Society