Foto: Stian Gihle
Foto: Stian GihleVis mer

Økonomisetene med best plass

Se hvilke flyselskaper som gir deg størst boltreplass.

Det er de færreste forunt å fly på business- eller førsteklasse. Derfor bryr det oss i bunn og grunn fint lite hvor stor vinmenyen er på businessklasse, og hvor langt liggesetet på førsteklasse blir når det er slått ut.

Det vi bryr oss om, er hvor komfortabelt det er å sitte i de trange økonomiklassesetene. Og dessverre vet vi alle av erfaring at det ikke er noe å rope hurra for.

Slik er vårt drømmeflyselskap

Men det finnes forskjeller flyselskapene imellom. Noen er mer opptatt av at passasjerene skal få noenlunde ok med benplass enn andre. Skytrax, et uavhengig selskap som driver med kvalitetssertifisering av flyselskaper og flyplasser, har en oversikt over hvor god plass de forskjellige flyselskapene tilbyr sine passasjerer. Vi har plukket ut selskapene nordmenn gjerne kommer borti, og listet dem opp under.

Hva er seat pitch?

SAS har en seat pitch på 32 tommer. Det er ganske vanlig for et flyselskap. Foto: Per Ervland
SAS har en seat pitch på 32 tommer. Det er ganske vanlig for et flyselskap. Foto: Per Ervland Vis mer


For å kunne forstå listen må vi først forklare hva seat pitch er. Seat pitch er en måte å måle avstanden mellom seterader. Som regel gjøres dette ved å måle avstanden fra det bakerste festepunktet på setet og frem til festepunktet på setet på raden foran. Dette indikerer hvor mye plass du kan benytte for å plassere kroppsdelene rumpe, lår og knær horisontalt når du sitter. Men - hvor mye plass du faktisk har, avhenger av setets konstruksjon. Hvis seteryggen er ganske tykk, vil ikke den reelle seat pitchen være for eksempel 30 tommer, selv om det er oppgitt. Seteryggen vil stjele flere centimeter av dette. Ideelt set burde seat pitch måles fra seteryggen din og frem til målebåndet møter baksiden av seteryggen på setet foran - og gjerne når seteryggen foran er senket.

- Norwegians nye seter har fortsatt en seat pitch på 29 tommer, mens vi har økt benplassen i knehøyde med 3,3 cm i forhold til de gamle setene, forteller Åsa larsson, presseansvarlig i Norwegian i Sverige.

Uansett, seat pitch på økonomiklasse varierer fra 29 til 35 tommer, altså fra cirka 73,5 cm til 89 cm. Det er altså snakk om ganske store forskjeller - 15,5 cm for å være nøyaktig. Mens du på det verste kan sitte med kneskålene presset opp i seteryggen foran, kan du på det beste ha mulighet til å strekke bena i hvert fall noe ut foran deg.

Verst i klassen

Noen av dere lesere mistenker sikkert at Ryanair ikke kommer heldigst ut av en sammenligning av seat pitch. Det stemmer for så vidt, men det irske lavprisselskapet er slett ikke verst. Ryanair tilbyr sine passasjerer 30 tommer, cirka 76 cm. Thomas Coock Airlines, som frakter charterpassasjerer til stranda, har en seat pitch på 29 tommer, altså 73,5 cm. Det samme gjør det britiske selskapet Bmi Baby og konkurrenten Easyjet.

Best i klassen

Flyselskapene som gir passasjerene mest boltreplass kan lokke med en seat pitch på 34 eller 35 tommer, altså fra 86,5 til 89 cm. WestJet tilbyr sine passasjerer 35 tommer på enkelte av sine fly (noen av flyene har seat pitch på 33 eller 34 tommer). Skal du til Thailand og vil sikre deg en behagelig tur, er Thai Airways valget - her er seat pitchen 34 tommer. South African Airways har også 34 tommer på enkelte fly, men du kan være uheldig og havne på et med helt ned i 31 tommer (disse flyene brukes på innenriksflyvninger). Saudi Arabian har 34 tommer, Royal Jordinian, Air New Zealand, Air Namibia, Air China, Aerolinas Argentinas, Ghana International Airlines, Malaysia Airlines og MidWest Airlines også. Du kan få opptil 34 tommers seat pitch ombord hos Asiana Airlines og Caribbean Airlines, men her har noen fly 32 og 33 tommer, også.

31 og 32 tommer vanligst

Det store flertallet av flyselskaper nøyer seg med å tilby 31 eller 32 tommer, 79 til 81 cm. Dette gjelder både SAS, Alitalia (32 tommer), British Airways og Lufthansa (31 tommer).

I tabellen under har vi listet opp seat pitchen hos de forskjellige flyselskapene nordmenn gjerne reiser med:

Seat pitch økonomiklasse
SelskapSeat pitch
SAS32"
Norwegian29"
British Airways31"
Lufthansa31"
Air France31"
Ryanair30"
Alitalia32"
Austrian Airlines32"
Brussels Airlines31"
Continental Airlines31"
Finnair32"
Icelandair32"
Czech Airlines32"
KLM31"
Thai Airways34"
Virgin Atlantic31"


Interessert i å se statistikken for flere flyselskaper? Se listen her.