Kua mi, jeg takker deg, deilig økologisk melk vi får fra deg ... Foto: Merlijn Enserink
Kua mi, jeg takker deg, deilig økologisk melk vi får fra deg ... Foto: Merlijn EnserinkVis mer

Økologisk mat på hotellet

Hotelleier Petter Stordalen har gått hardt ut mot blant andre Tine og Prior, som han mener ikke satser nok på økologiske matvarer.

Norge er en sinke i forhold til Sverige og Danmark når det kommer til økologisk mat. Men Petter Stordalen mener den økologiske trenden er i ferd med å komme også hit, og vil servere sine hotellgjester økologisk mat. Det har vist seg å ikke være så lett.

Stordalen forteller at han ikke en gang får tak i økologisk brunost eller økologiske egg i annet enn sekspakninger. Ikke får han økologisk kylling, heller.

Etter utspillet har Stordalen blitt nedringt av øko-bønder som vil levere økologiske landbruksprodukter, melder NTB.

Økologisk mat

Vil du ha økologisk mat på hotellet? (Avsluttet)
Ja, absolutt!(51%) 305
Nei, dette er bare en gimmick(28%) 168
Samme for meg hva jeg spiser(21%) 129
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Starter prøveprosjekt

Fra og med onsdag denne uken innfører Stordalen økologiske matvarer på menyen ved tre av sine største hoteller i Oslo, København og Stockholm. Satsingen koster mye, men tilbudet kommer fordi gjestene skal få det beste tilbudet, forklarer Stordalen.

I Norge tilbyr Choice innledningsvis økologisk frokost, tre lunsjretter, tre a la carte middagsretter og en økologisk bankett med økologisk vin på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo.

- Dette er en del av vårt konsept WeCare. Konseptet handler blant annet om å ta ansvar utenfor hotelldøra. Gjestene tilbys kortreist mat, mat fra produksjon som skåner dyra og mat som ikke er sprøyta og tuklet med. Økologisk mat smaker dessuten veldig godt. Gode gjester fortjener god mat. Derfor skal de nå få velge fra et enda større utvalg i Choice, sier Stordalen, som poengterer at gjestene ikke behøver spise økologisk hvis de ikke ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det økologiske tilbudet vil i første omgang være et forsøk i tre-fire måneder. Deretter skal det evalueres.

Stordalen eier 153 hoteller i inn- og utland. Han peker på at distribusjon og mengde er svært viktig når det gjelder økologiske matprodukter.

- Det holder jo bare ikke med leveranser til et storkjøkken med økologiske egg fra Prior i pakninger på seks, og noen få produkter fra Tine, sier Stordalen om det norske markedet.

Han er nå lovet å få pakninger fra Prior på 30 egg. Økologiske kyllinger er han opplyst å kunne få først neste år.

I Norges naboland går leveransene bedre, og økologisk mat er også billigere der, legger han til.

Sunn frukt hos Scandic. Foto: Scandic
Sunn frukt hos Scandic. Foto: Scandic Vis mer


Scansic satser på økologisk og helse

Det er ikke bare Choice som frir til hotellgjestene med økologisk mat. Scandic-hotellene på Sjølyst i Oslo og i Ålesund er “prøvekaniner” for kjedens økologiske satsing. I første omgang vil hotellene tilby økologisk kornblanding, ost, syltetøy, yoghurt, frukt og grønt til frokost. Ellers serveres økologiske drikkevarer, som juice, melk, kaffe og te.

– Når vi nå setter økologisk mat på menyen, tar vi ett skritt videre i retningen av et bærekraftig samfunn. Hos Scandic ønsker vi å bidra til et rent og sunt miljø som også fremtidige generasjoner kan dra nytte av, sier Trine Winther, markedssjef i Scandic.

I tillegg har hotellkjeden et samarbeid med BAMA om lunsjkonseptet En grønnere dag. Tidligere i år ble det også lansert en egen treningskanal i samarbeid med SATS, slik at gjestene kan trene mens de bor på hotell. På alle hotellene finnes det også sykler og gåstaver til utlån, og turkart over nærområdet.

Kilder: NTB, Choice og Scandic