Foto: YouTube
Foto: YouTubeVis mer

Økende skepsis til kroppsskannere

Skepsisen mot røntgenmaskinene som "kler av" folk er stor.

I løpet av det siste halvåret har kroppsskannere blitt tatt i bruk på stadig flere flyplasser verden over. I USA har myndighetene plassert 133 av dem på de store flyplassene rundt om i landet, og vil utplassere 1.000 til innen slutten av 2011.

Men kroppsskannere er ikke spesielt populære blant passasjerene. Og ikke bare fordi de ikke liker å bli "avkledd" i skanneren. Mange passasjerer, og særlig de som fly mye, klager også over at prosessen tar for lang tid, skriver USA Today.

En passasjer avisen snakket med mente at det tar tre til fem ganger så lang tid å gå gjennom kroppsskanneren enn de vanlige metalldetektorene som har vært vanligst inntil nå.

Det er ikke bare tidsbruken som bekymrer. EU-kommisjonen har ikke planer om å kreve at kroppsskannere skal brukes ved europeiske flyplasser før det har blitt gjort grundige undersøkelser som viser at kroppsskanning ikke utgjør noen form for helserisiko. Det kommer frem i en nylig rapport. Uansett ønsker EU-kommisjonen at gravide, spedbarn, barn og folk med funksjonshemminger skal slippe kroppsskanning, dersom kroppsskannere blir påkrevd ved europeiske flyplasser.

Men kroppsskannere er allerede under testing ved flere flyplasser i Europa, deriblant på Heathrow og Schiphol. Per i dag er det det enkelte lands myndigheter som avgjør om kroppsskannere skal kunne testes, men de kan ikke bestemme at kroppsskannere skal bli en pemanent måte å sikkerhetskontrollere passasjerer. Det må EU-parliamentet bestemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppsskannere

Hva tenker du om bruken av kroppsskannere? (Avsluttet)
Skeptisk til både strålingen og å bli avkledt(44%)
Det plager ikke meg(30%)
Skeptisk til disse røntgenstrålene(14%)
Jeg liker ikke tanken på å bli avkledd(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dubai forbyr kroppsskannere

Mens flyplasser i USA og Europa har installert kroppsskannere, har myndighetene i De forente arabiske emirater vedtatt et forbud mot nettopp slike, skriver dubaiavisen The National. Grunnen er at de ikke "korresponderer med statenes nasjonale skikker og etiske retningslinjer", som politisjefen med ansvar for flysikkerhet uttaler det.

Så langt er det ingen konkrete planer om å teste kroppsskannere ved norske flyplasser. Det er usikkert hvordan norske myndigheter stiller seg til saken dersom EU vedtar at kroppsskannere skal brukes i sikkerhetskontrollene ved europeiske flyplasser. Enn så lenge vil det ta en stund før en slik avgjørelse eventuelt tas.