Og så litt å drikke da…

Drikke er kultur i Italia: Kaffe er ikke kaffe som vi er vant med, vinen er både billig og god, og friskt vann strømmer ut av fontener som det har gjort i tusenvis av år.

Spiser du ute i Roma faller det seg svært naturlig å drikke vin. Øl er også vanlig, men prisen taler som oftest i vinens favør. Har du ikke hørt om vin fra Roma? Det var faktisk her Italias vintradisjon tok til, oppe i åsene som omkranser byen. I dag produseres både rød og hvit - til og med et par riktig gode typer.

Hvit og rød

Selv om det produseres noe rødvin i området er det hovedsakelig den hvite, tørre du skal fokusere på hvis du ønsker å være en ’lojal’ besøkende. Frascati er kjent også i Norge, men Castelli Romani, Colli Albani og Marini er andre respekterte hvitviner vel verdt et forsøk. Spiller det ikke så stor rolle hvor druene ble plukket kan områder som Orvieto og Friuli anbefales.

Av de røde stikker alltid den tradisjonelle Chiantien seg fram. Chianti ligger i Toscana, og en god utgave av denne vinen er søt musikk for ganen. Av andre gode røde italienere kan vi nevne Barbaresco, Barolo og Montepulciano.

Italia er også vel kjent som produserende land av en rekke aperitiffdrikker. Martini, Campari og Aperol er populære. Grappa, og hjemmelagde likører kan også være verdt en smak.

Smak krutt!

Det er viktig å drikke kaffe i Roma, det er også kanskje derfor det finnes så uhorvelig mange kaffebarer i byen. Bestiller du en kaffe enkelt og greit, får du servert en liten knallsterk utfordring av en espresso. Det nærmeste du får den store traktesausen vi kaller kaffe hjemme kalles ’Americano’. Men hvorfor ikke benytte muligheten når du først er her. Cappuccino, Caffè Latte, Latte Macchiato og Caffè Corretto er noen muligheter, de fleste av dem har en rekke videre variasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vann rett fra springen

I Roma drikker du vann rett fra springen. Takket være geniale konstruksjoner fra gammelt av, samt en uvanelig god tilgang, har Roma vært velsignet med frisk vann i over 2.000 år. Akveduktene som ble brukt i antikken står der ennå og gjør sin nytte. Et godt sparetips i Roma er faktisk å fylle vannflasken med vann fra en av de mange drikkefontene rundt i byen fremfor å handle i kiosker og butikker.