... og her

Vi fortsetter reisen i Harry Potters Storbritannia.

(Artikkelen ble første gang publisert 23/1-02)

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Lacock Abbey

Fra Oxford setter vi kursen sørvestover, til Lacock. Byen ligger 55 kilometer sørvest for Oxford - 123 kilometer vest for London.

Her er det klart for flere interiørscener fra Galtvort, denne gang i et tidligere kloster. Lacock Abbey ble grunnlagt i 1232 og var kloster for augustinermunker inntil 1593, da Henry VIII avskaffet klostrene, og Lacock Abbey ble solgt og omgjort til et gods. Mye av klosteret er bevart og fremdeles intakt - som klostergangene, sakristiet og kapittelhuset.

På eiendommen er også en flott botanisk hage, og et fotomuseum. Landsbyen Lacock er i likhet med klosteret under National Trusts beskyttelse, og er med sine hyggelige murkalkede tre- og steinhus også verdt et besøk.

Dette er heller ikke første gang Lacock brukes i film-sammenheng; landsbyen har blant annet medvirket i TV-seriene Emma og Moll Flanders, samt filmen Sense and Sensibility etter boken av Jane Austen.

Dersom du finner ut at du ønsker å legge turen via Lacock Abbey, så merk deg at dette er en gammel kulturseverdighet under the National Trust - og at du derfor må innrette deg etter en del regler: Spisse hæler og riflede såler er ikke tillatt fordi de kan ødelegge skjøre gulv. Likeledes er det ikke tillatt å fotografere innendørs - antakelig på grunn av ødeleggende blits.

Adresse: Lacock, Chippenham.
Åpningstider: Daglig i perioden 31. mars-4. nov, 13:00-17:30 (unntatt tirsdag og langfredag). Åpent helgene i vinterhalvåret.
Inngangspriser: Varierer etter hvor mye av stedet du ønsker å se, eksempelvis koster full pakke £6,20 for voksne, £3,40 for barn og £16,80 for familier.
Internettadresser: Lacock Abbey, National Trust

Gloucester Cathedral.
Foto: Gloucester Cathedral
Gloucester Cathedral.
Foto: Gloucester Cathedral Vis mer

Gloucester Cathedral

Fortsetter du 27 kilometer nordover fra Lacock, kommer du til Gloucester - og en av filmens viktige kulisser. Mange av scenene fra Galtvort er filmet i klostergangene i Gloucester Cathedral, hvor katedralens ganger i filmen er forvandlet til labyrintiske ganger på Galtwort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom.

Stedet katedralen står på har vært åsted for gudsdyrkelse i 1.300 år, og selve katedralen skriver seg fra 1.000-tallet. Den gotiske katedralen regnes for å være en av de vakreste bygningene i England.

Katedralen høstet mye storm rundt sin opptreden i filmen, eller egentlig fordi det kirkelige stedet ble benyttet til noe slikt. Katedralens styrere holdt imidlertid stand mot kritikken. På katedralens internettsider kan vi endog lese en redegjørelse av domprost Nicholas Bury, som sier at de jobber med å få i stand en utstilling av bilder fra filmen, slik at besøkende kan se hvordan klostergangene ble forvandlet i filmen.

Adresse: Westgate Street, Gloucester
Inngangspenger: Ingen avgift som sådan, men katedralen oppfordrer folk til å legge igjen kollekt til vedlikehold, i størrelsesordenen £2,50 for voksen og £5 for familier.
Internettsider: Gloucester Cathedral

Goathland Station.
Foto: North Yorkshire Moors Railways internettsider.
Goathland Station.
Foto: North Yorkshire Moors Railways internettsider. Vis mer

Goathland Station

Fra Gloucester går turen enda lenger nordover, til Goathland i Yorkshire. Det er 350 kilometer mellom disse to stedene, og med bil tar turen rundt tre og en halv time.

I Goathland finner vi endestasjonen for Galtvort-Ekspressen, Galtvang Stasjon. I virkeligheten er Galtvang stasjon altså Goathland Station i Yorkshire. Dette er en jernbanestasjon på strekningen til North Yorkshire Moors Railways, som er en av Englands bevarte dampjernbaner. Ikke vet vi om du får servert Yorkshire Pudding på stasjonen, men den er i alle fall tradisjonsrik nok: Stasjonen er knapt endret siden åpningen 1. juli 1865. Stasjonen er også kjent for sin opptreden i TV-serien Heartbeat - eller Med hjartet på rette staden, som den kalles på norsk.

For virkelig å komme i den rette ånden: Hvorfor ikke ta inn på de originale campingvognene på stasjonen? Dette er ikke campingvogner som vi kjenner dem, men ombygde jernbanevogner som du kan leie deg inn på. Prisene ligger på £600 i uka i høysesong om sommeren, cirka 7.050 norske kroner.

Jernbaneselskapet har også tatt konsekvensen av Harry Potter-effekten og arrangerer spesielle turer: A Wizardry Day Out tar deg med i Potters fotspor til Goathland Station.

Adresse: Goathland, North Yorkshire
Åpningstider: Stasjonsbygninger er innredet som kafé. Damptogene går korte avstander, for nærmere informasjon om togtider - kontakt North Yorkshire Moors Railways.
Internettadresser: North Yorkshire Moors Railways, Yorkshire turistinformasjon.

Alnwick Castle.
Foto: Alnwick Castles internettsider.
Alnwick Castle.
Foto: Alnwick Castles internettsider. Vis mer

Alnwick Castle

Turens siste stopp er Alnwick, som ligger 153 kilometer nord for Goathland.

Vi har besøkt en mengde steder som til sammen utgjør Galtvort skoles interiør, så nå er det på tide å ta en tur utendørs. Noe av det som i filmen vises som Galtvort skoles eksteriør, er filmet på middelalderborgen Alnwick Castles områder. Den ligger i utkanten av byen Alnwick, 5,6 mil nord for Newcastle, og har huset hertuger og jarler siden 1309. Det er den nest største bebodde borgen i England, og er flittig benyttet som filmkulisse; vi kan nevne filmer som Robin Hood - Prince of Thieves med Kevin Costner, Blackadder 1 med Rowan Atkinson, og Ivanhoe med Anthony Andrews og Sam Neill.

Foruten et innblikk i omgivelser benyttet i filmen, kan også borgen by på restaurant, museum, butikk, underjordiske fangehull og annen moro.

Fra Alnwick tilbake til London er det 49 mil. Skal du tilbake til Norge, kan du selvsagt velge å ta båten fra Newcastle, kun 3 mil sør for Alnwick.

Adresse: Alnwick, Northumberland.
Åpent daglig 1. april-31. okt. 2003, fra 11:00 til 17:00
Inngangspris: £7,50 for voksen, barn 16 år og yngre gratis i følge med voksen.
Internettsider: Alnwick Castle

  • Se kart og avstander

  • Tilbake til hovedartikkelen