Oceania og Stillehavet

For mange er den store drømmen en reise down under. Her er tre destinasjoner som figurerer på de flestes reiseplan.

Australia

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Opp blir ned og bak blir fram i landet down under. Australia befinner seg bortimot så langt det overhodet er mulig å komme fra Norge. Store deler av det enorme landområdet er ufruktbart, og befolkningen bor i all hovedsak langs kystlinjen. Det er også her ryggsekkturistene stimler sammen. Cairns, Brisbane og Sydney er de tre store favorittene. Et annet populært stopp er den merkelige innlandsbyen Alice Springs, tett opptil Uluru, eller Ayers Rock som den enorme steinen også kalles. Australia er et land av kontraster. Her finner du tropiske regnskoger, ørken, fjell-landskap, korallrev og kanskje verdens beste strender.

På vei opp Ayers Rock, Australia.
Foto: Geir Andreas Wangsmo
På vei opp Ayers Rock, Australia.
Foto: Geir Andreas Wangsmo Vis mer

Buss eller bil er ryggsekkturistenes framkomstmiddel nummer én. En kjøretur opp den populære ruten fra Sydney til Cairns tar minimum tre uker, men du kan lett bruke det firedoble uten å kjede deg. Et dagsbudsjett på kr 400 dekker kost, losji og transport. Beste tid å reise på, avhenger av hvor du kommer til å befinne deg når. Satser du på de nordlige delene (Cairns, Darwin) er vinteren bortimot perfekt. Brisbane, Sydney og særlig Melbourne gjør seg best om sommeren, altså fra desember til februar.

New Zealand

New Zealand er et langt mer kompakt land enn sin vestlige storebror Australia. De aller fleste tilreisende flyr inn til storbyen Auckland, på toppen av Nordøya. Har du noen gang drømt om å kunne svømme i Stillehavet om morgenen, for så å stå på ski i fjellet om ettermiddagen, har du kommet til rett sted. Mens Nordøya er frodig, tropisk og preget av vulkansk aktivitet, byr Sørøya på fantastiske naturopplevelser i landskap som ikke er ulike det vi er vant med her i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Zealand er kjent som fødestedet for det meste av gale ekstremsporter. Her kan du prøve om nervene tåler aktiviteter som strikkhopping, rafting eller ’zorbing’, som er siste utskudd. For den som ikke skulle være kjent med begrepet, blir du plassert inne i en stor oppblåsbar ball som så rulles ned en skråning. Fornøyelig.

Rundt 15 prosent av landets innbyggere er Maorier, New Zealands urinnvånere. Maoriene har satt sitt preg på landets kultur og identitet, og særlig på Nordøya kan du oppleve gamle tradisjoner som utskjæringer, sang, dans og ritualer. New Zealand er generelt rimeligere enn Australia, og det er ikke en umulighet å klare seg for 300 kroner dagen. Beste tid å besøke landet er sommerstid, desember til februar.

Fiji

Surfing, badeliv, fisking og bryllupsreiser er vel Fiji i et turist-nøtteskall. Ryggsekkturistene kommer seg ut på landsbygda ganske raskt og innlosjerer seg privat rundt på øyene. På Viti Levu, i landsbyen Navala finner du det mest pittoreske landskapet på Fiji-øyene. Øygruppen Mamanucas, ikke langt fra Viti Levu, tiltrekker mange som ønsker å surfe, dykke eller bare dra seg på stranda.

Monu og Monuriki som hører til denne øygruppen, har rester av urskog og her holder en rekke fuglearter og reptiler til. Suva, Fijis hovedstad på østkysten av Viti Levu, er et senter for både universitet og kultur; Her finnes fascinerende museer, interessant arkitektur, moskeer, og kirker. Særlig den romersk-katolske kirken er et fint landemerke. Fiji er deilig mesteparten av året, men Fijivinteren, perioden mellom mai til oktober, er litt kjøligere og mindre fuktig.