Nyttige tips for skibomser

Bomsetips

  1. Nyttige tips for skibomser


Bosted
Skaff deg et bosted med kjøkken og lag mat selv. Det lønner seg ofte å finne seg et sted når man kommer frem til det området du skal kjøre på ski i. De aller billigste leilighetene fåes sjeldent gjennom nettsteder og bookingbyråer. Innstill deg på å bo ti stykker i en firemannsbolig. Soving på sofa eller gulv må påregnes, men det er også en del av livsstilen.

Mat
Gjøre store innkjøp på supermarkeder. Her er det utrolig mye å spare. Slå deg gjerne sammen med dem du bor med, om innkjøpene. Spis godt og sunt, kroppen trenger mye næring etter harde dager med kjøring.

Fidjestøl i Libanon Foto: Courtesy of Missing Link
Fidjestøl i Libanon Foto: Courtesy of Missing Link Vis mer


Heiskort
Har du muligheten, så kjøp sesongkort. Da kan du kjøre på ski hele tiden. Noe som også gir deg mindre tid til å bruke penger på andre ting. Sjekk også om det er mulig å kjøpe skikort som er gyldig for flere bakker i området. Kortene blir alltid billigere dess lengre periode du kjøper de for.

Skibomser med veldig dårlig råd, kan falle for fristelsen å ty til ulovligheter for å få stå på ski. Noen klistrer seg etter hverandre gjenom heisporten og kjører dermed to på samme kort, andre sniker seg forbi på utsiden. Dette er selvsagt ikke i henhold til regelverket.

Gjør du den dødssynden å komme sent i bakken, kan du også spørre folk som pakker sammen tidlig om de vil selge skikortet til en fattig boms. De dagene det er dårlig skivær, bygger du deg et hopp eller henger i snowboardparken.

Jobb
Det beste er å ha oppsparte penger du kan bruke underveis. Trenger du en jobb underveis, så må du sørge for at du ikke jobber når solen og heisen er oppe. Bartender, servitør og andre serviceyrker er det enkleste å få seg. Gå rundt på de forskjellige hotellene og utestedene for å spørre deg frem. Må du ha jobben i boks før du reiser, så søk på nettet.

Bli kjent
Vær åpen og sosial i bakken og andre steder. Skibomser er ofte solidariske med hverandre og vet alltid om en leilighet hvor det er mulig å skvise inn enda en person. Det er også vanlig å få låne utstyr og reservedeler av hverandre. De lokale har best erfaring i fjellene, og vet om de beste stedene for å kjøre under forskjellige forhold. Lytt til hva de sier og respekter det.

Afterski
Her skal man passe seg. Pengene går ofte fortere enn man har kontroll på. Hold deg til én bar og vær hyggelig mot personalet. Er du heldig, får du gode priser og kan ha dobbelt så mye moro to ganger så lenge. Det er allikevel viktig å gå hjem etter afterski, og ikke på byen. Man må ikke glemme hvorfor man er der ... for å kjøre på ski eller brett hele dagen.

Transport
Det er ofte billigere å bo et lite stykke fra heisanleggene, og da må du påregne transport. Mange steder er bussen til skiområdene gratis. Andre bomser stopper også gjerne for en broder i nøden hvis de har bil. En leiebil blir stående stille mesteparten av dagen og koster mye penger.

Utstyr og sikkerhet
Spar på alt annet enn utstyret. Det er viktig for optimal og trygg kjøring. Sikkerhetsutstyr er også viktig hvis du kjører utenfor bakkene. Skredsøker, spade og søkestang i sekken er et minimum. Lær deg å bruke utstyret. Ingenting er kjedeligere enn å ikke kunne bruke skredsøkeren når kompisen din ligger 2 meter under snøen. Ingen er heller spesielt glade i å kjøre offpist med en som ikke har disse kunnskapene. Det blir ofte arrangert kurs i sikkerhet på skisteder. Sjekk lokale sportsbutikker og turistforeninger for informasjon.
Spør gjerne de beste kjørerne du ser i bakken om de har noe utstyr til salgs om du trenger det. De er ofte sponset eller skifter utstyr oftere, og selger gjerne ting de ikke trenger for å kunne kjøre mest mulig.

Tyveri
Det er ikke til å unngå at utskudd går rundt og stjeler dyrt skiutstyr. Pass derfor godt på sakene dine. Spesielt utenfor afterski-steder. Hvis du kjører på ski, så bytter du en ski med kammeraten din og setter dem på forskjellige steder. Ingen stjeler bare en ski. Du kan også male skiene eller brettet ditt i en grell farge for at de ikke skal virke attraktive for tyver som ser etter merkevarer. Det er tross alt sålen på utstyret som teller for en ekte boms. Brife gjør man med kjøringen sin.