Nytt pass på fem minutter

Lei den lange køen på passkontoret? Danskene har svaret...

Fra og med i dag kan dansker få utstedt pass på automat. Det er i Høje-Taastrup den nye ordningen først blir prøvd ut, skriver Berlingske Tidende på nett.

Det sparer masser av tid for både personale og mann i gata.

Danmarks første passmaskin, Pasporten, ble innviet mandag formiddag, og nå er det slutt med å fylle ut blanketter og ta bilder som kanskje er i feil vinkel og må kastes, skriver avisen.

Høje-Taastrup Kommune, som ligger midt mellom Roskilde og København, regner med å kunne spare halvparten av tiden det har tatt å utgi pass etter at ansvaret for utstedelse ble overført fra politiet til kommunene i Danmark i 2007. Bestillingen tar bare noen få minutter.

Les også: Kjære, jeg mistet passet!

Teknologisk stormskritt

- Dette er et teknologisk stormskritt. Nå kan man nøye seg med å ta med seg sitt gamle pass og opplyse om hvor høy man er, og om man har vært statsborger i et annet land.

- Resten av opplysningene har vi fra før av. Maskinen tar så bildet, og man kan straks se, om det er godkjent til passbruk. Deretter skriver man under elektronisk, og så kan man velge om man vil hente passet, få det tilsendt eller få en SMS-beskjed om når det er ferdig, forklarer borgermester Michael Ziegler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I øyeblikket må kommunen kassere omkring hvert fjerde bilde som folk kommer med, fordi det ikke oppfyller lovkravene. Og alene Høje-Taastrup ekspederer 6.000 passøknader i året. Du trenger ikke å være tilknyttet kommunen som har maskinen for å bruke den, så maskinen er allerede populær, melder avisen.

Les også: Passkontroll innføres på Svalbard

Maskinen er utviklet i samarbeid med firmaet Scan-Tech Sikkerhetssystemer. Det vil etter hvert komme en gardin foran automaten som kan trekkes for når det behøves. Det er også en egen barnestol på vei.

Det er selve trøbbelet med forarbeidet, som nå blir kraftig forenklet. Passet koster det samme (600 danske kroner), og kommunen tar 85 kroner for de fire bildene (tre av dem kan du ta med hjem), fordi kommunen ikke må konkurrere med fotoforhandlere.

Fortsatt ventetid

Det vil gå åtte til 10 dager, men ikke lengre enn 14 dager, fra man bestiller passet og til det er deg i hende.

Rikspolitiet i Danmark er i gang med å forberede at all passutstedelse fremover skal skje elektronisk. Det skal skje senest i 2010, hvor man så også skal avgi fingeravtrykk til passet. Derfor kan man ikke slippe personlig oppmøte.

Les også: De tåpeligste flyreglene