Passasjeren skal kunne spise, benytte underholdningstjenester og hvile uten å plage eller plages av medpassasjerene. Foto: Designeren
Passasjeren skal kunne spise, benytte underholdningstjenester og hvile uten å plage eller plages av medpassasjerene. Foto: DesignerenVis mer

Nytt flysete kan gi bedre plass på økonomiklasse

Student fra Malaysia har tenkt helt nytt.

Den malaysia-baserte ingeniørstudenten Alireza Yaghoubi har kommet opp med et potensielt spennende konsept som kan gjøre flyreisen bedre for mange økonomireisende.

LES OGSÅ:

Han har tatt tak i problemet med plass (selvsagt), og fundert seg frem til et nytt type flysete som vil kunne redusere et av de store irritasjonsmomentene for flypassasjerer: Nemlig det at personen foran legger setet "i fanget" ditt.

Flysetene: Hvem "eier" egentlig armlenet?

Egen sone

Fremfor å gjøre passasjerens plass og underholdning avhengig av setet foran, har Yaghoubi designet en egen hattehylle-variant som også inneholder passasjerens underholdningssentral. Om du velger å legge ned setet, vil altså passasjeren bak ha full frihet i forhold til skjermer og fotstøtte, siden andre elementer er en del av passasjerens eget sete, og ikke integrert i setet foran.

Setekonseptet er levert inn som et prosjekt til James Dyson Awards, en studentkonkurranse som involverer studenter i 18 land, der oppgaven er å designe noe som løser et problem.

Passasjeren skal kunne spise, benytte underholdningstjenester og hvile uten å plage eller plages av medpassasjerene. Foto: Designeren
Passasjeren i airgo-setene slipper i større grad å forholde seg til setene foran enn vi er vant til fra konvensjonelle flyseter. Foto: Designeren
Fra presentasjonen i designkonkurransen. Foto: Designeren
Bagasjehyllen er en del av løsningen. Foto: Designeren
Setene tar ifølge designeren 16 prosent mer plass enn ordinære økonomiklasseseter. Foto: Designeren
Setekonseptet er levert inn til en designkonkurranse. Foto: Designeren

Her er et annet sete som kan gjøre reisen bedre for mange

16 prosent mer plass

Yaghoubi har altså tenkt helt nytt, men trylle kan han dessverre ikke. Setene gir mer komfort og rom enn vanlige økonomiklasseseter, men tar også 16 prosent mer plass enn dagens. Løsningen blir derfor neppe å finne hos de mest ekstreme lavprisselskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er flyets mest populære seter

Det er likevel lov å håpe på at lignende løsninger finner gjenklang i flyindustrien og hos selskaper som satser på flere klasser om bord på langdistanseruter. De fleste av oss tåler lite plass på korte turer, men vegrer oss mer for trangboddheten på langrutene, og denne typen løsninger kan gjøre lengre reiser mer komfortabel for flere, uten at prisen blir uoverkommelig.

Langtur? Velg dette flysetet

Nedenfor kan du se studentens videopresentasjon av konseptet.